2021 m. kovo 14 d., sekmadienis

Pyragas 'Pani Walewska'

 


Kartais mums dažniau reikėtų pasidairyti po artimiausių kaimynų virtuves, nes ten taip pat slypi receptų lobiai. Vienas iš tokių lobų yra pyragas 'Pani Walewska'. Nuostabaus skonio, gal kažkiek primenantis Napoleoną perteptą juodaisiai serbentais, tačiau mažiau riebus ir mažiau saldus.

Pyragas, kaip patys lenkai sako, skaniausias antrą ir trečią dieną po kepimo. Tik nežinau ar tos trečios dienos jis sulaukia.

Jums reikės

Pyrago pagrindui:

250 gr. miltų,

1 a. š. (nepilnas) kepimo miltelių,

3 kiaušinių trynių,

1/4 stikl.  cukraus pudros,

125 gr. šalto sviesto,

 

Beze kremui:

4 kiaušinių baltymų,

3/4 stikl. cukraus pudros,

1/2 v. š. krakmolo,

trupučio druskos,

60gr. migdolų drožlių.


Plikytam kremui:

250 gr. pieno (riebaus),

1.5 v.š. miltų,

1 v.š. krakmolo,

1 trynio,

1.5 v.š. cukraus,

8 gr. vanilinio cukraus,

100 gr. sviesto,

migdolų kvapų,


Stiklinė yra 250 gr.


Pertepimui :

225 gr. juodųjų serbentų uogienės


Tešlos paruošimas:

 Suberiame į dubenį išsijotus miltus kartu su kepimo milteliais sudedame kubeliais supjaustytą  sviestą ir viską pertriname rankomis į trupinius.  Kiaušinių trynius, cukraus pudrą, išplakame, dedame į trupinius ir užminkom tešlą.

Paimame kepimo formą 25 x 33 cm. Ant kepimo popieriaus lapo išsipiešiame kepimo formos kontūrą ir pagal ją išsikočiojame tešlą. Keliam į skardą ir šaunam į įkaitintą iki 175°C orkaitę kepame 15 min.

Kol kepa pagrindas, kiaušinių baltymus  suplakame su cukraus pudra iki standžių putų, beriame krakmolą ir permaišome.

 Iškepusį lakštą aptepame uogiene, tolygiai paskirstome plaktus baltymus, apibarstome migdolų drolėmis ir vėl dedame kepti dabar jau iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 20- 25 min.

Abu sluoksnius galite kepti iš karto kartu. T.y. ant iškočiotos tešlos tepate uogienę, dedate baltymus, juos išlyginate ir kepate įkaitintoje iki 175°C orkaitėje 40 min.

Plikyto kremo paruošimas:

 Kol pyragas kepa į nedidelį puodelį su nepridegančia danga įpilame pieną ir dedame kartu sumaišytus cukrų, kiaušinius, krakmolą, vaniliną ir kvapus, kaitinam ant lengvos ugnies nuolat maišant šluotele kol sutirštės, uždengiame dangčiu ir atvėsiname.

Išimame iš orkaitės pyragą ir leidžiame jam atvėsti. Atsargiai (labai trapus) išimame jį iš formos su visu popieriumi ir perpjauname pusiau.

Kai atvės kremas, suplakame sviestą iki baltumo ir dedame po šaukštą atvėsusio kremo (abu turi būti kambario temperatūros) nuolatos plakant sudedame visa plikytą kremą, taip pat įpilame šiek tiek kvapų.

Paplotį pertepame kremu, uždengiame antra puse, sulyginame kad visi kraštai būtų lygūs, dedame į šaldytuvą, kad pastovėtų per naktį.


Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš interneto lenkų kalba

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą