Už šį receptą esu be galo dėkinga poniai Dusiai Lan
Kretchmer, kilusiai iš Kauno, tačiau jau daug metų gyvenančiai Izraelyje.
Būten šis receptas, kaip ji pati sako, yra kilęs iš pačio Izraelio.
Jums reikės
tešlai
500 gr. miltų,
25 gr. mielių (arba 7-8 gr. sausų),
2 v.š. aliejaus,
50 gr. cukraus,
1 a.š druskos,
250- 275 gr. vandens.
apibarstymui: sezamo sėklų, aguonų, saulėgrąžų.
Aliejaus reikės dar dubenio ištepimui ir beigelių
aptepimui po kepimo. Po kepimo naudokite tik alyvuogių aliejų.
beigelių plikinimui reikės
1 v.š. valgomosos sodos
Iš šios masės išeina 9 beigelės, t.y. viena orkaitės
skarda.
Mieles sumaišykite su cukrumi, kad jos ištirptų ir
tuomet sumaišykite kombainu visus tešlos ingredientus.
Dubenį ištepkite aliejumi ir sudėkite gerai išminkytą
tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir padėję šiltai 1.5 val. leiskite jai kilti.
Ant kepimo skardos ištieskite kepimo popierių ir
pabarstykite jį miltais. Iš tešlos padarykite 9
(apie 90 gr. svorio) kamuoliukus ir sudėję ant skardos vėl 50 min.
kildinkite. Nepamirškite uždengti rankšluosčiu ar maistine plėvele, kad tešla
neapdžiūtų.
Įkaitinkite orkaitę iki iki 200°C temperatūros ir tuo pačiu užkaiskite puodą su vandeniu, įberkite sodos. Kiekviename rutuliuke padarykite skylę jį praplėsdami ir padarydami kaip ‘baronką’.
Kai vanduo užvirs įleiskite mentelės pagalba
po vieną beigelę ir apvirkite 1 minutę. Mentele atsargiai išėmę beigelę, kad
nesugadinti jos formos, padėkite ant skardos. Dėkite kitą beigelę į verdantį
vandenį. Per tą laiką, kol verda antroji, užberkite sezamo ar aguonų ant pirmosios beigelės. Taip
padarykite su visomis likusiomis beigelėms.
Kepkite 15 min. arba iki gero aprudavimo. Dar šiltas
beigeles aptepkite alyvuogių aliejumi.
Beigeles galite valgyti tiek vienas, tiek su sviestu ir
lašiša ar minkštu lydytu ar Philadelphia tipo sūreliu.
Sudėtingumas: vidutinis, bet tikrai galvojau, kad bus
žymiai sunkiau,
Receptas: iš ponios
Dusios Lan Kretchmer
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą