2011 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Šurpa- uzkekiška sriuba


    Rugsėjį pradedu rimta ir sočia sriuba. Žinoma, šią sriubą verdant visai nebūtina rudens laukti, bet man jau taip sutapo. Šurpa man visada primena  dviračius ir šiltus draugiškus pasisėdėjimus.  Mes turime nuostabią tradiciją  kiekvienais metais būnant Ignalinoje ir su dviračiais važinėjant nevisai lengvais keliukais, pirmąją žygio dieną užsukti į mūsų draugų sodybą valgyti būtent Šurpos. Rašau didžiąja raide, nes Dainos ant laužo išvirta sriuba yra iš tiesų tobula. Ir tikrai yra be galo gera jausti kaip ši karšta, kvapni sriuba suteikia jėgų pavargusiam kūnui...


  Paprastai šurpa verdama iš avienos, bet drąsiai galite virti iš jautienos ir tikrai nenusivilsite.
Tad, tai ko jums reikės:
500 gr. avienos ar jautienos,
500 gr. bulvių.
3 svogūnai,
200gr. morkų,
1 bulgariška paprika (tiks ir raudona paprika),
2 pomidorai,
1 galvutė česnakų,
100 gr. aliejaus,
šviežios kalendros, petražolių, krapų.
druskos, pipirų, keli lauro lapai, prieskonių mėsai.

   Visus produktus reikalingus šiai sriubai pasiruoškite iš anksto, mat pačioje pradžioje veiksmas vyksta gan įtemptai. Ir nuo puodo nereikėtų atsitraukti. Mėsą supjaustykite kubeliais. Svogūnus susmulkinate, česnaką nulupate, jį galite dėti ir skiltelėmis, ir susmulkintą. Nuskustas morkas supjaustote šiaudeliais. Papriką ir pomidorus kubeliais, tik pomidorus prieš tai reiktų nulupti.
  Gerai įkaitintame aliejuje kepkite mėsą. Kaitra šiuo momentu turi būti didelė. Maišykite. Kai mėsa iš visų pusių apskrus sudėkite supjaustytus svogūnus. Vėl vis pamaišykite, kai svogūnai bus permatomi, suberkite morkas. Kepdami vis pamaišykite. Kai jų tūris sumažės ir jos taps beveik minkštos sudėkite pomidorus. Vis kepkite kartas nuo karto pamaišydami. Sudėkite papriką ir česnakus. Po kelių minučių įpilkite verdančio vandens, jo pilkite tiek, kad būtų per gerą pirštą virš mėsos ir daržovių. Kaitrą sumažinkite, uždenkite puodą ir kurį laiką galite būti laisvi.
   Kai mėsa bus beveik minkšta sudėkite stambiai supjaustytas bulves, įberkite druskos, įmeskite lauro lapus. Įpilkite dar verdančio vandens, kad jau būtų taip, kaip sriubai. Virkite bent jau pusvalandį arba kol mėsa ir bulvės bus išvirę. Likus kelioms minutėmas iki virimo pabaigos suberkite pipirus ir kitus prieskonius, bei susmulkintus žalumynus.



 Manoji šurpa gavosi šiek tiek tirštesnė, nes virimo pabaigoje vandens pyliau mažiau, kad gautusi kažkas tarp sriubos ir antrojo patiekalo.

Sudėtingumas: vidutinis



8 komentarai:

  1. Taip skaniai atrodo, kad net kvapa pradejau jausti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man įdomu, o kokiam žmonių kiekiui ?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išbandėm, ir sriuba tikrai, nerealiai skani!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki esu vires taciau tikra Surpa gaminama kiek kitaip. Jei nereikia jokiu prieskoniu netgi druskos ir bulves nera pjaustomos ir mesa ne kubeleis o dideliais gabalais. Sis patiekalas yra du viename ir sriuba ir antras iskarto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. brangioji, bulvės plaunamos, skeliamos per puse. nes paduosi prie prie mėsos. druska naudojama. o daugiau jokių prepravų. tik žalūmynai.

      Panaikinti
    2. Iš visko matau specas 🤣🤣🤣

      Panaikinti