2021 m. kovo 7 d., sekmadienis

Kėdainių blynai arba bulviniai blynai su mėsa

 


 Net neabejoju, kad visi esate valgę šiuos blynus. Tačiau bent jau man jie asocijuojasi su šiek tiek per dideliu riebalų kiekiu. Kad to išvengti aš juos kepu orkaitėje. Jie ne tik, kad neprisigeria riebalų, bet nepalieka abejonių iškepė mėsa tarp tų bulvių ar dar ne. Dar labai patogu, kad visus blynus iškepame vienu kartu.

Jums reikės

1 kg. bulvių,

2 kiaušinių,

500 gr. maltos mėsos (aš naudojau kiaulieną),

1 svogūno,

5 pipirų mišinio ar kitokių jums patinkančių prieskonių mėsai,

druskos,   

riebalų kepimui (kaip visada aš naudoju lydytą Ghee sviestą).

 

Pasiruoškite faršą, sumaišykite jį su smulkiai supjaustytu svogūnu. Įberkite pipirų bei druskos. Gerai išminkykite ir padarykite plonus 8- 9 paplotėlius.

Sutarkuokite bulves ir jei jos labai vandeningos nupilkite susidariusį skystį. Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir šakute paplakę kiaušinius, pilnai išmaišykite.

Dėkite po šaukštą bulvių tarkių į įkaitintą keptuvę paskleiskite juos šiek tiek. Taip užpildykite visa keptuvę blynais, o ant viršaus sudėkite mėsos paplotėlius. Dėkite dar po šaukštą tarkio ant viršaus ir paskleiskite taip, kad pilnai plonu sluoksniu uždengtumėte mėsą. Pakepus vieną pusę apverskite blynus.

Kol apkepa blynų antra pusė išimkite skardą esančią orkaitėje ir įtieskite kepimo popierių. Ištepkite riebalais ir pasidėkite (tvirtai, kad nenuvirstų) šalia kepamų blynų.  

Dėkite apkeptus blynus į skardą. Apkepkite likusius blynus sunaudodami visa mėsą ir tarkius.

Įkaitinkite orkaitę iki 195- 200C

Sudėkite likusius apkeptus blynus į skardą ir įdėkite į orkaitę, kad užbaigti jų visišką iškepimą. Kepkite apie 20 min. arba kol blynai gražiai paruduos. Jei reikia vieną kartą apverskite.

Pateikite su riebesne 40 % Dvaro grietine, ją išlydydami nedideliame puode. Jei bijote tokio didelio riebumo, įpilkite į lydomą grietinę šiek tiek verdančio vandens. 

 

 

Labai įdomi šių blynų istorija. Juos Kėdainiuose pradėjo kepti už lietuvio ištekėjusi ir ten gyvenanti ukrainietė. Kai jau Kėdainiuose jie paplito, blynai buvo pristatyti „Nevėžio“ restorane rengiamoje naujų patiekalų degustacijoje. Kėdainių blynams pavadinimą suteikė tuometinė Kėdainių visuomeninio maitinimo gamybos vedėja Gailutė Laukevičienė. Nors pati jų autorė ukrainietė Jekaterina Stravinskienė nebuvo net paminėta. Šie blynai populiarūs ir pačioje Ukrainoje. Atseit pati Jekaterina perdavė savo sugalvotą receptą savo sesei gyvenančiai Ukrainoje. Taip blynai po truputį dar sovietiniais laikais išplito net tik Lietuvoje bet ir Ukrainoje, Baltarusijoje. Ten jie vadinami „dyruny“ (ukrainietiškai – „tarkuoti“)

 

Sudėtingumas: vidutinis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą