2010 m. lapkričio 28 d., sekmadienis

Kepta žąsis

   "52 skanios savaitės" skelbia temą "Lietuviški patiekalai" pagal kurią turėtume, jei yra noras, kažką pagaminti. Bevartant pačią seniausią turimą receptų knygą išleistą 1907 m. (ech, puikią dovaną man draugės vestuvių proga padovanojo) radau "Žansis su kopustais raugintais".  Elžbieta ir Bea šią savaitę rašė apie tą pačią žąsį. Pasikartosiu aš, ir būsiu neįdomi.   Nes ta žąsis iš tiesų verta dėmesio ir pagarbos.
   Tokią pat žąsį, kaip nurodyta manojoj knygoj, kepa mano anyta. O dabar ir aš jau daug metų taip žąsį kepu. Iš tikro, mano mama, kad ir labai skaniai gamindavo, bet žąsies niekada nekepdavo. Buvo tos nuomonės, kad tai labai kieta  ir sausa mėsa. Kai ištekėjau anyta Kalėdoms kepė žąsį ir nuo tada, mano ir mano mamos nuomonė kardinaliai pasikeitė. Bet gal gana apie  tai kas buvo... Geriau, jau parašysiu, ką reikia daryti, kad ta žąsis ir jums visada būtų nuostabaus skonio, tiesiog tirpstanti burnoje.
   O viskas labai paprasta. Žąsis turi būti ištrinama prieskoniais ir laikoma šaldytuve, ar kažkokioje vėsioje patalpoje. Juk per šventes šaldytuvas ir taip būna pilnas. Jei laikysite lauke, ji neturi  sušalti į ledą.  Taigi, taip laikote 4 dienas. Nebijokite ji nesuges, tik labai gerai išsimarinuos. Čia yra visa minkštos ir sultingos mėsos esmė! Marinavimui nenaudokite jokio vyno, nes jis išsausins mėsą. Jį galite pilti kepimo pabaigoje, tik kai mėsa bus minkšta. Bet ši mano žąsis lietuviška, be vyno.

Jums reikės:
Bet kokio dydžio žąsies,
kmynų,
pipirų, taip pat galite įberti ir prieskonių paukštienai,
1/2 citrinos sulčių,
česnako,
1/3 a/š cukraus,
druskos,
mažų bulvyčių. Skaniausia yra kepti mažas bulvytes, kurių nereikėtų perpjauti.


   Žąsį išvalykite iš vidaus, ir nuplaukite. Nukirpkite pačius sparnelių galiukus ( pirmąją dalį per sanarį). Išspauskite česnako 2-3 skilteles, sudėkite prieskonius ir viską išmaišykite. Pusę citrinos sulčių išspauskite ant žąsies ir ištrinkite. Užbarstykite prieskonių mišinį ir taip pat ištrinkite iš išorės ir iš vidaus. Dėkite žąsį į maišą ir paguldę krūtinėle žemyn, padėkite šaltai.
   Taigi, po keturių (galite ir penkių) dienų žąsį išimkite iš maišo ir pastatę į kokį nors patogų didelį indą nupilkite verdančiu vandeniu visą krūtinėlę ir kulšeles (patogiausia naudotis virduliu). Nepilkite iš kart daug vandens, bet po truputį stenkitės nuplauti prieskonius. Jie lengvai nusiplauna. O ta procedūra reikalinga tam, kad kepant prieskoniai ant žasies neapdegtų. Žąsį kiškite į kepimo maišą (čia šiuolaikinis kepimo būdas) krūtinėle į viršų arba į didelį "britvaną" (didelį špižinį puodą, kokį gal dar turi jūsų močiutės). Na, galima dar dėti į kepimo skardą. Supilkite tą skystį kuris atsirado nuplovus nuo žąsies prieskonius ir kepkite 200C temperatūroje, geras 3 val. Viskas priklauso nuo žąsies dydžio- kuo ji didesnė- tuo ilgia kepame. Tiesa, jei dedate į kepimo skardą, žąsį sandariai uždenkite folija. Tegul kepa taip. Uždengti folija reikia ir jei kepant rankovėje žąsis per daug ruduoja ar rankovė praplyšo. Apkepti odelę visada spėsite. 
   Maždaug po 2-2,5 val. grįžkite į virtuvę skusti bulvių ir troškinti kopūstų. Kepimo rankovę atsargiai prakirpkite per patį  vidurį (atsargiai, kad garai nenudegintų rankos!) ir nedidelio samtelio pagalba pasisemkite šiek tiek riebalų, reikalingų troškinant kopūstus. 


   Nuskustas bulvytes sudėkite į kraštus tarp maišo ir žąsies. Bulvytės turi panirti į riebalus. Uždenkite vėl folija ir kepkite toliau. Maždaug po valandos žąsis jau turėtų būti iškepusi. Pabandykite pakreipti žasies šlaunelę į šoną, ji turi lengvai pasiduoti judesiui. Perjunkite kepimo programą į apkepimo poziciją ir apkepkite žąsį. Niekur nebedinkite iš virtuvės, nes žąsis stulbinamai greitai apkepa.
Dabar jau prašykite pagalbos, nes reikia gražiai ištraukti žąsį ir paguldyti ją į lėkštę. Apdėkite ją keptomis bulvėmis. Pateikite su troškintais kopūstais. Galite pateikti ir su burknių- kriaušių uogiene.
   O dabar apie tai, kai nusimato didesnis valgytojų būrys. Čia taip nutikdavo mūsų šeimoje per Kalėdas. Kad ir kiek visi visą dieną užkandžiautų prie šventinio stalo, bet vienos žąsies pasidarė per maža. Tad, kad visi jos būtų pavalgę, Kalėdoms pirkdavau dvi žąsis. Bet kepdavau tik krūtinėlę su sparneliais ir kulšeles. Visa kita keliaudavo sultinio, o po to ir (dažniausiai raugintų kopūstų ar barščių) sriubos virimui.
   Kepant atskiromis dalimis atskirkite kulšeles. O krūtinėlę būtinai atkirpkite su visu kaulu- visą viename gabale. Stenkitės, kad pačios krūtinėlės mėsa niekur nebūtų įpjauta. T.y. kirpkite geriau ties šonkauliais ir už sparnelių, ties sanariais. Visas marinavimas ir kepimas toks pats.

Sudėtingumas: vidutinis

7 komentarai:

  1. Sveiki,
    Norejau paklausti i koki maisa reikia ideti zasi užmarinavus?:) i paprasta ar kepimo?
    aciu:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai ruošiesi žasį marinuoti, tai naudoji bet kokį polietileno maišelį kuriame tas paukštis galėtų tilpti. O kai jau ruošiesi kepti žąsį, tada ją kiši jau į kepimo maišą. Prieš užrišant kepimo maišelį dar gerai būtų, kad įpiltumėte apie stiklinę karšto vandens. Bet galima labai sėkmingai ir skardoje kepti. Reikia taip pat įpilti į skardą karšto vandens ir gerai uždengti folija.

    AtsakytiPanaikinti
  3. 1/3 a.š. pipirų mišinio (aš visada naudoju 5 pipirų mišinį, o kmynų galima ir 1/2 a.š. Dar galite įberti ir jums patinkančius prieskonius.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai gardžiai visada išsikepa. Tik nežinau gal kvailas įsitikinimas pas mane, bet bent man ant dujinės viryklės visada gaunasi geriau nors tu ką, o gal net skaniau :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Maisto gaminimas tikrai skiriasi. Bet skaniausia kai gaminama ant krosnies!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pirmą kartą kepiau kalėdinę žąsį ir iškart sužibėjau. Kelis kartus skaičiau čia, kaip ruošti, tai jaučiausi gana drąsiai. Tik ji gavosi ne Kalėdoms, o Naujųjų sutikimui, nes kol atšilo ir įtrinta laukė savo valandos, tai ir metai baigėsi. Dariau su atskirai keptais obuoliais, nes kopūstai labiau ūkiškai, nei šventiškai atrodo. Marinuota prabuvo beveik 5 dienas, kepiau daugiau nei 3 val., tai pati atsiskyrė nuo kaulų ir tirpo burnoje.

    AtsakytiPanaikinti