2010 m. lapkričio 17 d., trečiadienis

Burokėliai su džiovintomis slyvomis




   Šios žydiškos burokėlių salotos taip visiems patiko, kad aš nutariau savęs nevarginti kaskart jas gaminant ir pradėjau jas konservuoti. Taigi, dabar sugaištu tikrai nedaug laiko- tik belieka nueiti į rūsį ir atsinešti stiklainį su burokėliais. Na, pats konservavimas vieną ar du kart metuose atima dvi valandas. Aišku, tas laikas kai patys burokėliai kepa orkaitėje nesiskaičiuoja. Juk jie patys kepa.
Kiekius galite pasididinti arba susimažinti priklausomai kiek tų salotų jūs norėsite daryti.

3 kg. burokėlių (aš skaičiuoju jau iškeptų svorį),
750 gr. džiovintų slyvų (žiūrėkite, kad nebūtų perdžiuvę, geriau jau minkštos),
600 gr. svogūnų,
7 v.š. cukraus,
2 v.š. druskos (nepilni),
2 v.š. acto 9%,
aliejaus kepimui.

    Burokėlius aš kepu. Į kepimo skardą sudedu nuplautus burokėlius, įpilu vandens kokius 2 cm. ir gerai uždengiu folija, kad kuo mažiau garuotų vanduo. Dedu į iki 200 C įkaitintą orkaitę ir kepu 1,5 val. Dar kurį laiką palieku orkaitėje, kad atvėstų. Tada juos jau lupu ir tarkuoju.
   Įkaitintame aliejuje pakepinu smulkiai supjaustytus svogūnus ir kai jie suminkštėja sudedu slyvas, burokėlius, cukrų, druską. Galite įpilti skysčio kuriame troškinosi burokėliai. Viską apie 15 min. patroškiname, supilame actą išmaišome ir galima dėti į salotinę ar į i6kaitintus stiklainius, jei koservuojame.
  Šios salotos labai tinka prie troškintos ar keptos veršienos, vištienos, triu6ienos. Netgi dera prie šaltos mėsos patiekalų.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas iš knygutės "Žydų valgiai" 1992m.

2 komentarai: