2023 m. vasario 4 d., šeštadienis

Sūdyti lašiniai- šoninė generoliškai


 

Na, ką, šį kartą labai rimta tema apie lašinius. Tiksliau apie ukrainietiškus lašinius.

Pirmą kartą sūdytų ukrainietiškų lašinių paragavau gal prieš 20 metų. Tai buvo net ne Ukrainoje, o Šveicarijoje. Slidinėjome su draugų kompanija ir vienas mūsų draugas, kaip delikatesą atsivežė nedidelį gabaliuką lašinių. Lašiniai buvo sūdyti ir laikyti ant šieno. Jie buvo nepaprastai lengvi ir kas be ko labai skanūs. Iki šiol prisimenu jų skonį. Ir nuo to laiko prasidėjo mano ukrainietiškų lašinių paieškos ir jų degustacija.

Nors tokių mano kažkada ragautų ir laikytų ant šieno lašinių dar neradau, radau kitokius nei mums įprasta sūdytus lašinius. Kurie taip pat yra nepaprastai skanūs.

Ukrainietišku būdu sūdytų lašinių yra kelios dešimtys variantų. Esu jau jų nemažai išbandžiusi, tad dabar galiu jau drąsiai receptus rašyti ir jums apie juos pasakoti.

Man labai patiko, kad vienu metu sūdomus lašinius supjausčius nedideliais gabalais galima padaryti visiškai skirtingais skoniais. Viena partija ir begalybė variantų.

 Šį kartą jums pristatau kaip reikėtų sūdyti labai riebią šoninę arba siaurus lašinukus.

Jums reiks

šviežių baltos ar švelniai rausvos spalvos lašinių.

Marinatui

1 l. vandens,

4 v.š. akmens druskos (senovinė ukrainietiška druska, dabar kaip tik jos yra pirkti naujoje pakuotėje PROMO Cash&Carry)

svogūnų lukštų nuo 2 geltonų svogūnų (tam, kad lašiniai įgautų savitą skonį ir spalvą),

2-  3 lauro lapų,

5- 7 kvepiančiųjų pipirų (galite naudoti prieskonių mišinį žuvies marinavimui).

Lašinius nuplaukite ir aštriu peiliu paskuskite odą, kol ant peilio neliks nešvarumų.

Į puodą įpilkite šalto vandens ir sudėkite visus prieskonius. Lašinius supjaustykite maždaug 7 x 12 cm. dydžio gabalais. Sudėkite į puodą ir jį užkaiskite. Vandeniui užvirus virkite 15 min.

Lašinius su visu puodu padėkite šaltai 10 val. ar visai parai.

Po to lašinius išimkite, vėl paskuskite odą peiliu ir gerai nusausinkite iš visų pusių lašinius popieriniu rankšluosčiu. 


 

Nuo dabar pasidės pats įdomiausias kūrybinis procesas, nes lašinius jūs galite prieskoniuoti kokiais tik norite prieskoniais skirtais mėsai. 


 

I variantas: pats paprasčiausias: česnakas ir pipirai. Išspaudžiame česnaką ir sumaišome su pipirais. Šiuo mišiniu įtriname lašinius iš visų pusių.

II var. pasirenkame mums patinkančių prieskonių mišinį skirtą mėsai ir jais gausiai apiberiame lašinius.

III var. kmynai, pipirai, kadagio uogos ir česnakas

IV var. saldžiosios paprikos dribsniai ir česnako granulės.

Kaip supratote variantų gali būti labai daug. Jūs galite naudoti viską kas tinka prie mėsos ir kas jums yra skanu.

Ištrintus prieskoniais lašinukus (kiekvieną atskirai) suvyniokite į marlę ar maistinę plėvelę ir laikykite 7 val. kambario temperatūroje. Vėliau suvyniokite į sviestinį popierių (jei lašiniai suvynioti į marlę) ir įdėkite į užspaudžiamą polietileno maišelį ir uždarę, kad liktų kuo mažiau oro įdėkite į kamerą. 


 

Po 3 d. lašinius galima valgyti. Pasiimkite iš šaldiklio vieną gabaliuką lašinių, kai jį baigsite valgyti pasiimsite kitą. Kameroje laikomi kiti lašinių gabaliukai ilgiau išliks švieži. Na, nebent jūs juos planuojate greitai suvalgyti, tuomet galite laikyti šaldytuve.


 

Sudėtingumas: paprasta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą