2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Antienos sriuba

  Jau kažkada apie žąsį rašiau, kad iš jos verta kepti tik krūtinėlę ir šlauneles. Tas pats galioja antienai ar vištienai. Nebent kepate įdarytus paukščius. Tada jau kepame visą paukštį. Iš mažai mėsos turinčios nugaros galima išvirti visai neblogą sultinį ar sriubą. Ypač, jei tų nugalėlių atsiranda daugiau.          Dažniausiai aš jas vis dedu į maišelius ir šaldau ( labai praverčia užrašas markeriu, kas yra maišelyje). O surinkusi kelias nugarėles atšildau per naktį šaldytuve ir kitą dieną verdu sultinį. 
Šį kartą taip pasielgiau su antienos nugarėlėmis.  
Kaip išvirti sultinį jau rašiau, tad nebesikartosiu. Tik rekomenduoju į verdamą antienos sultinį įdėti džiovintų baravykų.
Iš kart aprašysiu du antienos sriubos variantus.

Kaimiška antienos sriuba. 


Tai soti skani sriuba tinkanti šaltai dienai.
Jums reikės:
perlinių kruopų,
bulvių,
morkų,
antienos sultinio su džiovintais baravykais,
pertažolių, pipirų, druskos.
  Išvirusį antienos sultinį atsargiai, be jokių ten esančių priedų, perpilkite į puodą kuriame virsite sriubą. Nugriebkite ten esančius riebalus. Jei jūs sriubą virsite kitą dieną, tai atšaldyto sultinio viršuje esantys sustingę riebalai lengvai nusiims su šaukštu.
  Užvirkite sultinį ir sudėkite pamirkytas perlines kruopas. Pavirkite jas ir kai bus arti išvirimo sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas, kubeliais supjaustytas bulves. Įberkite druskos. Per tą laiką nulaupykite mėsą nuo išvirusios antienos kaulų. Odos ir jokių kitų dalykėlių nereikia. Tik mėsa. Surinkite ten buvusius grybus ir supjaustykite juostelėmis. Kai bulvės sriuboje bus išvirę sudėkite grybus ir antienos mėsą. Įberkite pipirų ir pjaustytų petražolių. Užvirinkite, paragaukite ar ko netrūksta.
Jei norite, kad sriuba būtų skaidresnė perlines kruopas virkite atskirai. Ir jau išvirusias sudėkite kartu su grybais bei mėsa.

Antienos sriuba su džiovintais baravykais


  Ši sriuba su antiena daug paprastesnė savo ruošimu. Tačiau tokia sriuba jūs jau galite nustebinti savo svečius per kviestinius pietus. Kai kuriuose geruose restoranuose man teko ją taip pat valgyti. Pasirodo restoranai mus vaišina per daug nesivargindami, o virėjai vaidina "kietus". Kieti galite būti ir jūs.
  Taigi, išvirę antienos sultinį jį atsargiai nupilame, kad jokie jame plaukiojantys dalykėliai nepakliūtų į sriubos puodą. Kaip ir pirmojoje sriuboje atskiriam išvirusią mėsą nuo kaulų ir odos, suplėšom ją gabaliukais. Surandame visus grybus, supjaustome juos juostelėmis. Grybus, mėsą sudedame į užvirusį sultinį įberiam pipirų, smulkintų petražolių. Paragaujam ar ko netrūksta ir vaidiname kietus virėjus.
Skanaus!
Receptas: iškarpa iš seno sovietinio žurnalo, mano (dar mažos) įklijuotos į mamos valgių knygą.
Sudėtingumas: nėra sunku.

2 komentarai:

  1. Turėtų būti skanu. Išduok paslaptį, kur perki antis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaune, Vilijampolės arba Žaliakalnio turguose. Dabar nuo lapkričio mėnesio ančių ten visada yra.

    AtsakytiPanaikinti