2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Višta su perlinėmis kruopomis




   Puikius troškinys ar kepsnys tinkantis šaltai dienai. Įdėja taip pasigaminti vištą kilo paskaičius Rutuliuko virtuvėje  rašytą keptos anties su perlinėms kruopomis receptą.
   Pradžioje kepiau antį. Tiksliau, ne visai taip. Antį kepiau atskirai, o kruopas ruošiau su džiovintais baravykais atskirtai. Nes gaminant, kaip ten parašyta, perlinės kruopos turėtų plaukioti anties riebaluose. Na, antis, perlinės kruopos ir dar su džiovintais baravykais tikrai geri dalykai. Bet būdami kartu, man nelabai derėjo. Būtų galima pasakyti, kad "nebuvo skambesio". Vis dėl to, tas receptas mane užkabino ir pradėjau galvoti su kuo čia tobulumą pasiekus. Višta! Kažkas buvo sakęs tokią "tiesą". Ką gyvulys ar paukštis ėda (lesa), tuos produktus galima derinti ruošiant maistą. Tad, sekantis bandymas tikrai vertas aprašymo ir gaminimo dar, dar, dar.

Jums reikės

vištienos kulšelių, blauzdelių ar šlaunelių,
perlinių kruopų,
2 morkų,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
saujos džiovintų grybų (galima vietoje jų naudoti pievagrybius arba apsieiti visai be grybų),
1 v.š lydyto sviesto,
pipirų, 
paukštienos prieskonių, 
druskos.

  Šį patiekalą jūs galite troškinti orkaitėje sudėję visus komponentus į didelį puodą su dangčiu. Galite vištieną kepti paprastai, kaip jau esate įpratę savo orkaitėje.  O kruopas gaminti ant viryklės.  Aprašysiu abu būdus.
  Prieš kelias valandas pamerkite džiovintus grybus. Pakepinkite šiek tiek perlines kruopas sausoje keptuvėje, kol pradės spragsėti, tada suberkite į puodą ir užmerkite jas vandeniu.
 Vištieną įtrinkite prieskoniais.  Dėkite į kepimo skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje, taip kaip esate įpratę. 
Išvirkite kruopas. Kol jos verda susmulkintą svogūną pakepinkite lydytame svieste. Kai jis taps skaidrus sudėkite šiaudeliais supjaustytas morkas ir džiovintus grybus. Jei naudojate pievagrybius, nulupkite juos ir supjaustę sudėkite su morkomis. Įberkite pipirų ir druskos. Viską troškinkite kol suminkštės. 
Skystį kuriame mirko grybai ir virtas  kruopas supilkite į troškintas daržoves. Troškinkite dar kol skystis visai išgaruos. Kai vištienos gabaliukai orkaitėje iškeps, sudėkite juos ant kruopų. Skystį likusį nuo keptos vištienos tai pat supilkite.
   Jei ruošiatės kepti viską viename- pirmiausia apkepkite perlines kruopas. Kai jos apkeps suberkite jas į kepimo indą. Lydytame svieste apkepkite svogūnus, morkas ir grybus.  Jas taip pat suberkite į kepimo indą. Supilkite skystį kuriame mirkėte grybus. Įdėkite druskos, pipirų. Kruopos su morkomis turi būti kaip reikiant apsemtos. Dėkite ant viršaus vištieną ir uždengę dangčiu kepkite apie 1- 1.20 val.
Pateikite su  troškintomis morkomis ar obuoliene.

Sudėtingumas: nesudėtinga 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą