2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Burokėlių sriuba


   Tai dar vienas receptas, kaip išvirti brokėlių sriubą. Tikriausiai nieko naujo neparašysiu, nes burokėlių sriubų receptų yra galybė.
   Noriu pacituoti įžangą iš V.A.L. Zavadzkienės valgių knygos išleistos 1907m. Tai pati seniausia mano turima valgių knyga. Taigi, ką rašo ji apie sriubas.
"Abelnas patėmijimas apie sriubas.
Nes sriubos yra įžanga kiekvienų pietų, turi buti jos suruoštos sveikai su atida ir pritaikintos prie kitų valgių, kad padidintų alkį ir turėtų gerą veikimą ant gomurio."
   Dabar mažai kas į tai dėmesį atkreipia, ir sriubas ne taip dažnai verda. Ir aš pati vasarą apseinu be jų. Bet kai lauke šalta ir drėgna, dažnai sriuba labai maloniai ir ilgam sušildo.
   Brokėlių sriubą verdu iš avienos. Tačiau jos neturint galite virti iš jautienos ar vištienos sultinio, išvirto su svogūnais, morkomis, petražolių ar gelsvių džiovintomis žaliosiomis dalimis. Aišku, sultinys sriubai jau būna nukoštas ir be nieko.

Jums reikės

mėsos sultinio,
burokėlių,
džiovintų grybų (iš karto pamerkite į nedidelį kiekį šalto vandens),
bulvių,
rūkytų lašinukų odelės,
pipirų mišinio ar kelių pipirų grūdelių,
lauro lapo,
druskos,
petražolių arba svogūno laiškų,
grietinės (jei mėgstate)

   Į užvirusį sultinį dėkite šiaudeliais pjaustytus burokėlius ir mirkytus taip pat šiaudeliais supjaustytus džiovintus grybus (vandenį kuriame mirko grybai supilkite į verdamą sriubą)). Suberkite kvepiančiuosius ir juodus pipirus, lauro lapą, druskos. Įmeskite rūkytų lašinukų odelę. Gal ne visada aš dedu džiovintus grybus, bet odelę- visada. Ji tokį gerą dūmo kvapą sriubai priduoda. 
Kai burokėliai tampa beveik minkšti sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Pjaustant jas galite įlaužti, tada jos tokios pusiau suvirę bus. 
Kai bulvės išverda, lauro lapą ir odelę išimkite, o sriubą palikite kuriam laikui pastovėti. 
Prieš pateikiant užberkite smulkintų petražolių lapelių ar svogūnų laiškų. Kas mėgsta galite įsidėti grietinės.
   Burokėlių sriubą galite virti ir su marinuotais burokėliais, tik juos dėkite pačioje virimo pabaigoje, kai bulvės bus minkštos. Pavirkite kelias minutes ir dar leiskite sriubai truputį pastovėti.
 Šią sriubą galite pateikti  ir trintą. Išėmus odelę ir lauro lapą, įdėkite riebios 35% grietinės sriubą sutrinkite blenderiu ir dar kartą užvirinkite. 

Sudėtingumas: paprasta

2 komentarai:

  1. Mano mama irgi būtinai su odele verda burokėlių sriubą, o kartais su rūkytais kalakuto šonkauliukais, bet man pirmasis variantas skanesnis. Gaila, kad vyras burokėlių nemėgsta...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bet gal rūgštynių ar kopūstų sriubą vyras mėgsta? Į jas taip pat labai gerai rūkytų lašinukų odelę įdėti.

    AtsakytiPanaikinti