2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Vištienos sultinys




Beveik visos sriubos ir padažai prasideda nuo gero sultinio. Tad, galima teigti, kad sultinys yra pradžių pradžia.
  Ką daryti, kad sultinio virimas nebūtų kančia ir ilgas nuobodus sėdėjimas virtuvėje. Juk norint išvirti gerą sultinį reikia pirmiausia pasikepinti sausoje keptuvėje, pjaustytus: svogūną, morką, salierą, petražolės šaknį. Dėti mėsą ar kaulus su mėsa į šaltą vandenį. Tada, kol pilnai pradės virti nuolat graibyti ten susidariusias putas ir ilgai virti. 
  Nors ir mielai leidžiu laiką virtuvėje, bet sultinių virimas nėra labai jau kūrybingas procesas. O kur nėra kūrybos- prasideda pilka kasdienybė. Tą kasdienybę virtuvėje aš tikrai trumpinu. Sultiniams (ir ne tik jiems) virti jau daug metų naudoju greitpuodį. Na, tokį puodą, kuris verda maistą baisiai šnypšdamas. Dabartiniai  puodai taip baisiai nebešnypščia, jie kur kas mandagesni :-) Geras puodas kainuoja nemažai (aišku yra įvairių puodų su įvairiomis kainomis), bet paskaičiavus kiek kart jį naudosime ir dar kiek metų- pasidaro ne taip ir baisu.
  Tokiame puode verdant visus produktus: mėsą ar mėsą su kauliukais, pakepintas daržoves, pipirus, druską, vietoje petražolės šaknies galite dėti šviežių šakelių (jų kepinti nereikia)  sudėkite į šaltą vandenį ir uždarę dangčiu virkite. Atkrenta putų graibymas ir ilgas virimas. Putos nusėda ant puode esančio sietelio dugno, sultinys visada būna skaidrus. Na, ir susitaupo mums brangus laikas. Vištienos sultinį išvirsite per 20 min., jautienos ar veršienos mėsos kiek ilgiau. Maksimaliai ilgai 60 minučių verda jautienos kulninė mėsa. Vandens nėra reikalo pilti labai daug, gal būt tik 1/3 puodo tūrio (jau kai mėsa sudėta). Turėsite sultinio koncentratą, kurį verdant prasiskiesite. 
Atrodo tiek berašydama ir visą sultinio receptą aprašiau. Dabar kai tiek daug sergančių gripu, tikrai verta išsivirti kaimiškos vištos sultinį.
Jei norite galite sultinį pateikti su išvirtais makaronais ir vištienos gabaliukais. Atskirai išvirkite makaronus (aš naudoju plonuosius tagleteli su kiaušiniu), o vištienos mėsos likučius nuimkite nuo kaulų sudėkite į sultinį.


   Dar keli patarimai: iš visos vištos jūs galite paruošti tris skirtingus patiekalus. Iškepti kulšeles su sparneliais, krūtinėlę sumalus padaryti kotletus arba supjausčius gabaliukais ją ištroškinti ar iškepti, o iš nugaros ir kitų kaulų su likusia mėsa išvirti sultinį. Tada dar iškepti lietinius ar pyragėlius su mėsa. Viena kaimiška višta ir tiek patiekalų iš jos, net kelioms dienoms :-)
  Išvirusį dar karštą sultinį supilstykite į stiklainius ir uždarykite dangteliais. Atvėsusį dėkite į šaldytuvą, Taip jį išlaikysite ilgiau. Atidarius beliks nuimti riebalų sluoksnį ir kažką iš jo paruošti.



Sudėtingumas: tikrai nesudėtinga

1 komentaras:

  1. Net seilė nutįso pamačius nuotraukoje sultinį, bo jau trečia diena apie tokį svajoju... Beje, o kur lietinių su vištiena receptas? Prašom pateikti ir jį :)

    AtsakytiPanaikinti