2021 m. vasario 14 d., sekmadienis

Agurkų ir virtų morkų mišrainė

 


Tikriausiai ir jums būna, kad kartais nusipirkęs knygą džiaugiesi, kaip tas laimės kūdikis laimėjęs loterijoje. Taip nutiko ir man, kai žiūrinėdama sendaikčius internete užtikau  "Lietuviškų tautinių, firminių patiekalų ir kulinarijos gaminių receptūrų bei technologijų aprašymų rinkinį". Tai sovietinių laikų maisto ruošimo vadovas, kuriuo turėjo remtis visos viešo maitinimo įstaigos, o jei tiksliau visos kavinės ir visi restoranai, esantys Lietuvos TSR (atrodo, taip parašiau, nesuklydau ;-)))




Vadovas išleistas 1983m. kovo mėn. prekybos ministro įsakymu. Va, taip!

 Kas dar labai nustebino šioje knygoje, kad įsakyme skelbiama, kad receptūrų keisti negalima ir jei nėra nors vieno produkto įeinančio į recepto sudėtį, jo negalima keisti kitu, ar gaminti be jo. Patiekalą iš vis draudžiama gaminti.

O produktai, žiūrint iš šių laikų plataus asortimento, tai irgi ne kažkokie ir restoranuose būdavo II kategorijos mėsa, daržovės. Žuvis tik šaldyta. Daug mišrainių gaminama iš konservuotos žuvies. Žalių salotų- nėra. Nors tais laikais maisto prekių parduotuvėse nebūdavo aplamai nieko, tad restoranų meniu esanti jautiena ir jos išpjova, kiaulienos nugarinė, žirneliai, majonezas tikrai būvo didžiulė parbanga.




Savo Blog'e aprašau nemažai sovietinės Lietuvos virtuvės (tiksliau restoranų) patiekalų, nes, kad ir kaip man nepatiko anoji santvarka, bet kas buvo skanu, mes negalime pamiršti. Tai yra Lietuviškosios virtuvės dalis. Tad ir toliau supažindinsiu (dabar jau daugiau ir tiksliau) su to meto virtuve.

Artėja vasario 16 d. Lietuvos nepriklausomybės diena, kurią ir "tais laikais" mes tyliai su draugiais ar tėvais pažymėdavome. Žinoma nelabai jau tikėjome, kad būsime kažkada laisvi, bet tą dieną visada širdyje nešiojome Laisvės paslaptį...

 Ir receptas šiandien trijų spalvų, beveik kaip mūsų vėliava. 

Beje, vietoje fermentinio sūrio įdėkite krabų lazdelių ir jūs gausite jau kitas salotas. Kučių vakarui (gaminant su krabų lazdelėmis) vietoje majonezo naudokite aliejų ir įberkite šiek tiek kepintų saulėgrąžų. Jei gaminsite su majonezu, saulėgrąžų nereikia.


Jums reikės

beveik lygiomis dalimis

agurkų (truputį daugiau),  

virtų morkų, 

švelnaus fermentinio sūrio (tiks Rokiškio naminis) (truputį mažiau) arba krabų lazdelių,

majonezo arba aliejaus + truputį citrinos sulčių (gaminant su krabų lazdelėmis),

pipirų.

Sudėtingumas: labai paprasta

Receptas: iš "Lietuviškų tautinių, firminių patiekalų ir kulinarijos gaminių receptūrų bei technologijų aprašymų rinkinio"1983 m. receptas sukurtas Kauno m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą