2012 m. gruodžio 20 d., ketvirtadienis

Vištiena naturaliuose drebučiuose



 Trumpiau tariant- "švelni šaltiena iš vištienos". Nežinau kodėl, bet šis senas receptas vis nebūdavo aprašytas. Taisau padėtį, kad bent šioms šventėms jūs galėtumėte jį pabandyti. Už šį seną, nuostabų receptą turi dėkoti Aidai, kuri jau daug metų atsidavusi savo pomėgiui- darbuojasi viename Belgijos restorane.
Jums reikės
2 kiaulės kojyčių arba 6 karkos galiukų ( jų galima rasti "Maximose" kur pardavinėjami supakuoti į maišelius sriubų ar kauliukų rinkiniai), arba veršienos karka (ta dalis kurioje mėsos labai mažai).
3 vištienos kulšelės,
1 morka,
1 svogūnas,
1/4 saliero šaknies,
petražolių, gelsvės,
po 5 kvepiančius ir juoduosius pipirus,
druskos (reikės truputį daugiau nei įprastai, bet geriau įdėti daugiau, kai viskas bus beveik paruošta),
prieskonių paukštienai.

   Nuplaukite ir nuvalykite kojytes, karkos galiukus tik nuplaukite ir sudėkite į puodą. Geriausiai tam reikalui tinka garų puodas- greitpuodis (tas, šiek tiek šnypčiantis puodas kuriame verdama su tam tikru slėgiu. Todėl patiekalai jame daug greičiau pagaminami). Jei tokio neturite teks virti daug ilgiau.  Užpilame šaltu vandeniu ir verdame. Jei naudosite garų puodą užpylę 3 stiklines vandens jį iš karto uždarykite ir virkite. Verdant paprastame puode vandens pilkite daug daugiau, kad vanduo kaip reikiant apsemtų kojeles. 
                                                                    karkos galiukai

   Kai vanduo užvirs- vis nugraibykite susidarančias putas. Greitpuodyje virti reikėtų apie 40 min. Paprastame puode- kol kojelės pradės šiek tiek "plyšti". Greitpuodyje esančius garus galite po truputį išleisti arba palikti puodą be kaitros ir palaukti kol jis pats išsikvėps. Tuomet sudėkite nuplautas vištienos šlauneles ir visus išvardintus produktus, bei prieskonius. Tik paukštienai skirtus prieskonius pasilikite vėlesniam panaudojimui. 
   Vėl virkite kol paukštienos mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulo. Greitpuodyje tai truks apie 20 min. Leiskite viskam pravėsti, bet neatšalti. Mėsos gabalėlius ir viską ištraukite  ir sudėkite į gilesnę lėkštę. Jei virėte paprastame puode- sultinį nukoškite į švarų puodą. Gretpuodyje užtenka viską ištraukti kartu su sieteliu, o sultinį supilti į kitą puodą. Po truputį imkite mėsą ir "tvarkingus" mėsos gabalėlus susmulkinę sumeskite į puodą su sultiniu. Visi mėsos gabalėilai turi čia "tvarkingos" mėsos statusą. Visos odelės, gyslelės- nenaudojamos. Kremzlytės iš kojyčių priskiriamos prie mėsos, nes jos dar šiek tiek "suriš" drebučius. Vištienos kremzlytes galite atiduoti savo katinėliams ar šuniukams (žinoma jei tokių pas jus yra).
  Visą nurankiotą ir peiliu susmulkintą mėsą sumetame į puodą su sultiniu ir vėl užverdame. Dabar jau ragaujame ir jei reikia papildomai įberiame druskos ir jei norite- paukštienos prieskonių. Užvirus viską supilstome į indelius. Jei norite papuošti- išvirtas morkas panaudokite puošybai. Tam ant indo dugno išdėliokite morkas, įdėkite mažą krapo ar petražolės šakelę. Tuomet iš puodo uždėkite mėsos ir tik po to atsargiai užpilkite sultiniu.
  Drebučiams leidžiame pilnai atvėsti ir uždengę maistine plėvele padedame šaltai. Susidariusių riebalų nereikia nupilynėti, nes jie sudaro apsauginį sluoksnį ant atvėsusių drebučių.
  Prieš pateikiant peilu nuvalykite riebalus ir pavertę indą į tuščią lėkštę peilio pagalba išverskite drebučius į lekštę.
 Prie drebučių tiks įvairios salotos ir mišrainės. Taip pat krienų- majonezo ar pipirų- majonezo padažas (pastarojo galite nusipirkiti prekybos centruose). Taip pat vištienos drebučiai skanu su karštomis virtomis bulvėmis.




 Šaldytuve drebučiai gali stovėti kelias dienas, tad šventėms galite pasiruošti bent prieš dieną.

Sudėtingumas: vidutinis

5 komentarai:

  1. Kiek laiko ant viryklės virti reiktų, kad taip skaniai gautūsi?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš visada verdu tik greitpuodyje. Net neįsivaizduoju kiek reikėtų virti normaliame puode. Tikriausiai tris kart ilgiau. Greitpuodyje sultinys ne tik išverda greičiau, jis visada išlieka skaidrus. Be to skiriasi ir skonis. Jis būna šiek tiek sodresnis, nei verdant paprastai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū labai už patarimus. Reikės virti dabar :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Greitpuodyje virtos skonis išties skiriasi, tačiau būtent jis man ir nepatinka. Net nežinau, toks nenatūralus, sintetinis. Visgi, tai skonio reikalas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Liepuke, skonis virus greitpuodyje yra labai sodrus ir intensyvus. Juk kvapai greitpuodyje tarsi užrakinami :-)))

    AtsakytiPanaikinti