2011 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Slyvų džemai

Kad receptų gausoje niekas nepasimestų apie kelių rūšių slyvienes iš kart čia- viename puslapyje.


Tobula slyvienė

4 kg. jau be kauliukų slyvų,
apie 2 kg. cukraus,
20 slyvų kauliukų branduolių,
2 cinamono lazdelės,
vanilinio cukraus.

   Slyvas nuplaukite ir perpjovę  jas pusiau išimkite kauliukus. Užpilkite slyvas cukrumi ir palikite šaltoje vietoje per naktį. Iš 20 kauliukų, plaktuko pagalba perskėlę kiautą, išimkite branduolius. Pasidėkite juos taip pat šaltai .
   Kitą dieną užkaiskite puodą su slyvomis ir pradėkite virti.  Atskirame puodelyje užkaiskite nedidelį vandens kiekį ir kai jis užvirs, sumeskite branduolius. Juos virkite 5 min. po to vandenį nuo branduolių nupilkite. Sudėkite juos į marlės skiautelę, suriškite ją tvirtai ir sumeskite kartu su slyvomis. Slyvieną virkite apie 30 min. arba kol slyvos bus minkštos (pasėmę iš puodo ir įsidėję į lėkštelę paragaukite). Taip pat ragauti reikėtų ir nusistatant saldumą. Juk tas nurodytas cukraus kiekis labai kintantis, priklausomai nuo slyvų rūšies ir jų rūgštumo.
   Jei nemėgstate labai skystos slyvienės galite maišyti per pusę paprastą cukrų su uogieniu cukrumi. Arba eiti naturaliu keliu ir užvirus slyvoms, dalį esančio sirupo nupilti į kitą puodą ir jį nuvirinti atskirai ant stiprios ugnies. Kai sirupo kiekis sumažės per pusę- supilkite jį atgal, kur verda slyvienė. Kai slyvos bus minkštos (išvirę), suberkite vanilinį cukrų išmaišykite ir paragaukite. Jei viskas su skoniu gerai- išimkite cinamono lazdeles ir maišelį su branduoliais. Supilstykite slyvienę į sterilius stiklainius ir uždarykite dangteliais. Jei naudosite maltą cinamoną berkite jį virimo pabaigoje kartu su vaniliniu cukrumi.

  Laikant slyvas keletą valandų užpiltas cukrumi, jos visiškai nesuverda. ir išlieka tvarkingomis puselėmis slyvienėje. Tačiau jei jums tokia esančių gabaliukų forma slyvienėje nepatinka, nelaikykite jų keletą valandų užpiltų cukrumi. Virkite slyvienę iš karto.
  Ir dar, jei norite kad slyvienė būtų, kaip piure- išvirus iškart sutrinkite viską blenderiu. Po to dar užvirinkite ir supilstykite į stiklainius.

Slyvų džemas su šokoladu




2 kg. slyvų be kauliukų,
apie 1 kg. cukraus,
50-100 gr. juodojo arba baltojo šokolado,
cinamono ir vanilinio cukraus.

   Perpjaukite slyvas pusiau ir išimkite kauliukus. Slyvas užberkite cukrumi ir ant lėtos kaitros pradėkite virti. Kai atsiras pakankamai skysčio kaitrą padidinkite ir virkite apie 30 min. arba kol slyvos išsileis. Ir jų odelė taps minkšta.
  Baigus virti suberkite sulaužytą mažais gabaliukias šokoladą, įberkite cinamono ir vanilinio cukraus. Viską gerai išmaišykite ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Slyvų džemas su graikiškais riešutais




2 kg. slyvų be kauliukų,
apie 1 kg. cukraus,
200 gr. graikiškų riešutų,
cinamono ir vanilinio cukraus.
  Perpjaukite slyvas pusiau ir išimkite kauliukus. Slyvas užberkite cukrumi ir jei norite, kad slyvos būtų gabaliukais palaikykite jas per naktį. (manau šitam atvejui taip būtų geriausia). Bet galite virti tuoj pat. Kol slyvos verda pakepinkite lengvai graikiškus riešutus. Baigiant virti maždaug po 30 min. suberkite riešutus, išmaišykite, leiskite dar kelias minutes pavirti ir sudėkite visą masę į stiklainius.
Sudėtingumas: paprasta

2 komentarai:

  1. Skaniausia, speju, tobuloji?? O kaip tu kitu skonis?Ar vertas gaminimo???

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, tu Tadai teisus. Tobuloji iš tiesų verta virti ir virti. Ji tinka prie blynelių, varškės patiekalų. Net su kepta paukštiena labai tinkamas variantas. Su šokoladu, man skani tik prie steiko. Tad, ją verčiau supilstyti į labai nedidelius indelius ir pateikti daugiau kaip pagardą. O su riešutais yra skirta tiems kas juos mėgsta.

    AtsakytiPanaikinti