2012 m. vasario 3 d., penktadienis

Amerikietiški kiaulienos šonkauliukai



  Kai prieš daug metų lankiausi Amerikoje, buvau dėl jų kažkiek pamišusi. Man jie iš tiesų labai skanūs. Ir būtent dėl tos lipnios nuostabios glazūros, kuri būna iš visų pusių apgobusi minkštą ir sultingą šonkauliuką. Kelis kartus beieškant geriausių iš geriausių, teko juos valgyti labai jau keistose vietose. Kartą slidinėjant Aspene draugus užvedžiau į tokią kaimišką "skylę", kad kai kurie iš jų buvo šokiruoti. Mat jiems nepatiko languotos "ceratinės" staltiesės ir vos ne aliuminio indai :-))). Bet BBQ padažas "šioje skylėje" kelis metus iš eilės pelnė daugiausia medalių, šonkauliukai taip pat buvo kelis kart aukštai įvertinti.  Antrą kart keistai pasijutome Los Andžele, kai draugė (vietinė) susižinojo apie geriausius šankauliukus jų mieste ir nuvedė mus į restoranėlį. Buvome vieni iš pirmųjų lankytojų, vėliau lankytojų buvo pilnas restoranas, tik jie visi buvo labai, labai seni turtingi amerikiečiai. Jautėmės, kaip vaškinių figūrų muziejuje. Pasirodo, aplink yra keletas senelių namų, tai tie seneliai truputį, na, ne truputį, o ryškiai  skiriasi nuo mūsų senelių, kad leidžia vakarus tame restoranėlyje. Nežiūrint į aplink buvusius senelius, šonkauliukai buvo iš tiesų labai geri. Amerikoje man neteko jų kitokių- tipo neskanių valgyti, gal man paprasčiausiai sekėsi?
    Esminis skirtumas tarp pas mus, Europoje ruošiamų šonkauliukų ir amerikietiškų yra tai, kad amerikiečiai juos truputį apverda. Tas truputis, kad jau minkšti, bet nuo kaulų mėsa dar nekrenta. Tuomet juos užtepa marinatu ir baigia kepti griliuje, orkaitėje ar ant laužo. Mes gi, primiausia marinuojame, tada troškiname arba kepame.
   Visi marinatai su medumi labai jau linkę greičiau sudegti negu iškepti. Yra du variantai kepti, kad niekas nesudegtų. Arba kepti mėsą suvyniojus į foliją, arba dar be marinato mėsą išvirti ir tada, aptepus marinatu kepti trumpai. Tuomet kepimas virsta apkepimu ir yra tikrai trumpas. Amerikiečiai nesivargina, jie gerai apverda šonkauliukus, aptepa marinatu iš abiejų pusių ir tik tada užkepa. Tai iš tikro labai paprasta. Juk mėsa jau minkšta, tad svarbu belieka tik gražiai apskrudinti.

    Šonkauliukus nuplaukite ir sudėkite virti ar troškintis į puodą su verdančiu vandeniu. Įberkite truputį druskos, pipirų grūdelių. Sudėkite prieskonines daržoves (svogūną, morką, petražolių). Vėliau sultinį panaudosite, kaip pagrindą sriubai. Virkite arba troškinkite ant vidutinės ugnies, kol šonkauliukai bus minkšti.
O kol jie verda pasidarykite marinatą ir pasiruoškite garnyrą.

Medaus glazūra- marinatas

3 -4 v.š šviesaus sojos padažo (aš naudojau tamsų, tai šonkauliukai tokie potamsiai gavosi),
2 v.š. medaus,
1 v.š. ryžių acto,
1/2 a.š. pipirų mišinio,
1/2 a.š. druskos.

Klevų sirupo marinatas

1/2 stikl. klevų sirupo,
3 -4 v.š. sojos padažo,
1 v.š. ryžių acto,
smulkinto česnako.

Šonkauliukų grazūra

4 v.š. barbekiu padažo,
2 v.š. obuolių sulčių,
2 v.š. medaus.

Rinkitės vieną iš marinatų ar glazūrų ir aptepkite išvirtus šonkauliukus. Leiskite truputį mėsai pastovėti ir apkepkite orkaitėje ar ant laužo.

Marinatas su rūkytais pipirais (Chipotle)

1-2 v.š rudojo cukraus,
2 smulkinti rūkyti ir konservuoti pipiriukai (Chipotle) ,
1 v.š. kreolietiškų prieskonių mišinio.
4 v.š.Chipotle barbekiu padažo,

Šiuo marinatu galite šonkauliukus ištrinti iš  anksto ir kepti taip kaip mes esame įpratę. Orkaitėje (190-200C) apie 1- 1.5 val. priklausomai nuo mėsos kiekio esančio ant šonkauliukų. Kai šonkauliukai bus iškepę aptepkite juos Chipotle barbekiu padažu ir dar keletą minučių apkepkite.

Kreolietiški prieskoniai

1 a.š. džiovintų svogūnų,
1 a.š. džiovintų česnakų,
1 a.š. raudonėlio,
1 a.š. baziliko,
0.5 a.š čiobrelių,
po 0.5 a.š juodųjų ir baltųjų pipirų,
0.5 a.š  kajeno pipirų,
2,5  a.š. paprikos,
1.5 a.š. druskos.

Chipotle barbekiu padažas

1 1/2 stikl. obuolių acto,
1 stikl. pomidorų padažo ar kečupo,
3/4 stikl. rudojo cukraus,
1/4 stikl.Vorčesterio padažo,
1 v.š. sviesto,
1 konservuotas chipotle pipiras (susmulkintas),
1 a.š. kreolietiškų prieskonių

Viską sumaišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies kol ištirps cukrus.


Iš tikro gamindami marinatus galite improvizuoti. Esmė, kad būtų atsvaros saldumui: truputis rūgštumo ir truputis aštrumo. Pvz.
vietoje medaus naudokite klevų sirupą ar rudą cukrų, vietoje ryžių acto- pilkite obuolių sultis ar obuolių actą, naudokite volčesterio padažą, truputis pomidorų, slyvų padažo ar garstyčios taip pat tiks. Iš prieskonių tiks įvairūs pipirai, aštrūs mėsos prieskoniai, įvairios žolelės, galite įdėti smulkinto svogūno ar česnako. Svarbiausia maišydami marinatą ragaukite. Turi būti saldoka, bet ne rūgštu, o aštrumas ir prieskoniai tokie kokių tą kartą norėsis.

Kai šonkauliukai išvirs išimkite juos ir aptepę marinatu palaikykite bent pusvalandį kambario temperatūroje. Vėliau dėkite į kepimo skardą ir apkepkite iš abiejų pusių orkaitėje. Galite kepti ant laužo, tik žarijos neturi būti per karštos. Jei marinatas gavosi skystas, šonkauliukus kepdami marinatu apliekite kelis kartus.



Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš žurnalo "Southern Living" specialiaus priedo "Ultimate Grilling & BBQ Guide"

3 komentarai:

  1. Yep; cia jau tokia taisykle - kuo didesne "Dive", tuo gerenis BBQ; sonkauliau atrodo labai graziai; neabejoju, kad ir skanus; as neapverdu; tiesiog uzdengiu keptuva folija ir kepu kokias 3 - 4 valandas; pabaigai folija nuimu ir apskrudinu orkaiteje, arba, jeigu lauke ne minusine temperatura, uzkuriu grili ir apskrudinu kieme; BBQ sonkauliai yra tikru tikriausiais geris! labai malonus irasas;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, matomai mažesnėje temperatūroje (tokioje kaip, kad tu kepi jie ir neapdega). Nebadžiau taip kepti. Bet kepant prie 190-200C, dega :-))) Reikės kada pabandyti kepti žemesnėje temperatūroje, bet vis to laiko būna mažai, norisi greičiau :-))) Ačiū už komentarą :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu žiauriai skaniai atrodo :)) Šiandien kaip tik ruošiuosi kepti šonkauliukus ant laužo, tai ieškojau kiek laiko juos reikia kepti, kad neliktų žali? Pas mane marinatas be medaus, nes tikrai, esu girdėjusi kad labai apdega... Gera idėja iš pradžių apvirti!

    AtsakytiPanaikinti