2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Vienas triušis ir du jo paruošimo būdai


   Tikriausiai visai nebūtina rašyti du labai panašius receptus atskiromis temomis. Tuo labiau valgyti vienodai  pagamintą triušį dvi dienas iš eilės. Kadangi vieno vidutinio triušio užtenka maždaug šešiems žmonėms, o jūsų šeimoje žmonių ženkliai mažiau, tad gaminkite jį skirtingai.
   Pirmieji šiame tinklaraštyje parašyti triušienos receptai yra daugiau tinkantys šventėms. Dabar labai kasdieniški, paprasti, mažai sudedamųjų dalių turintys receptai. Puikiai tinkantys prie Božolė vyno (ech, visai neblogas jis šiemet :-) )
   Kadangi trušio paruošimo pradžia vienoda, tai pradedame nuo to, kad nuplovę ir nusausinę popieriniu rankšluosčiu supjaustome jį dalimis. Atskiriame priekines ir užpakalines kojeles per sąnarius. Užpakalines kojeles dar padaliname pusiau (perpjovę per sąnarį perlaužiame). Nupjovę papilvę padaliname ją į keturias dalis. Likusią nugarinę dalį pjaustome per stuburo slankstelius. Stenkitės kuo mažiau karpyti kaulus virtuvinėmis žirklėmis. Triušio kaulai trupa ir tos aštrios skeveldros nesuteikia malonumo valgant.
   Supjaustytą triušį ištrinkite pipirais ir  "a la provence" (viduržiemio jūros) prieskoniais. Palikite per naktį šaldytuve, kad mėsa pasimarinuotų.

 Triušis a la provence stiliumi



 jums reikės išmarinuoto su "a la provence" žolelėmis 1/2 triušio,
1 svogūno,
2 česnako skiltelių,
2 vidutinio dydžio pomidorų,
alyvuogių aliejaus,
1/2 stiklinės balto vyno,
druskos.

   Keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs sudėkite juos į troškintuvą. Toje pat keptuvėje iš abiejų pusių apkepkite triušio gabalėlius. Juos taip pat sudėkite į troškintuvą. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad vos apsemtų mėsos gabaliukus ir uždengę troškinkite, kol mėsa bus minkšta (patikrinkite tai šakute). Mėsai suminkštėjus supilkite vyną ir suberkite smulkiai supjaustytus pomidorus. Įberkite druskos. Jei skysčio yra nemažai- troškintuvo nebeuždenkite dangčiu. Dar patroškinkite iki 10 min. ir galite pateikti su balta skrudinta duona ar bulvių koše. Aš šį kartą kepiau bulvių košės paplotėlius.
Na, ir taurė Božolė ar balto vyno čia kaip tik tiks.

Troškintas švelniai marinuotas triušis


                                                 "Nu" restorane pagaminta putpelė

O čia jau pavadinimą iš NU restorano Ispanijoje nušvilpiau :-))) Tik jie putpeles taip marinavo. Na, bet kas mums neleis taip pasielgti su triušiu? Valgyti skaniai ir mes namuose norime, tad pirmyn!

 jums reikės išmarinuoto su "a la provence" žolelėmis 1/2 triušio,
1 svogūno,
2 česnako skiltelių,
1- 2 vidutinio dydžio morkų,
alyvuogių aliejaus,
1/2 stiklinės balto vyno,
druskos.

   Keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Kai jie taps beveik skaidrūs sudėkite supjaustytas šiaudeliais ar kubelias morkas ir dar viską pakepkite. Tada sudėkite viską į troškintuvą. Toje pat keptuvėje iš abiejų pusių apkepkite triušio gabalėlius. Juos taip pat sudėkite į troškintuvą. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad vos apsemtų mėsos gabaliukus ir uždengę troškinkite, kol mėsa bus minkšta (patikrinkite tai šakute). Jei trūksta vandens jį papildykite verdančiu vandeniu, tik jo pilkite po nedaug. Kai mėsa taps minkšta supilkite vyną, įberkite truputį druskos ir dar patroškinkite kelias minutes atidengę troškintuvą, kad išgaruotų iš vyno alkoholis. Pateikite su bulvių koše.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš restoranų "Sadutė" Kaune ir "NU" Girona , Ispanijoje

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą