2011 m. lapkričio 9 d., trečiadienis

Befstrogenas


Po gausybės istorijų ir receptų internete rašau ir aš savajį "Befstrogeno" receptą.
   Pirmą kartą apie jautieną pagal Stroganovą buvo parašyta 1861 m. Jelenos Ivanovnos Molokhaviets knygoje "Klasikinė Rusijos Virėja". Recepte nurodoma mažais kubeliais pjaustyta ir miltais apibarstyta jautiena, garstyčios ir sultinys. Pabaigoje dedama grietinė. Apie mėsos pjaustymą juostelėmis ir svogūnus  su grietine iš vis nerašoma. Tačiau ši išleista knyga buvo vis tobulinama ir vis leidžiami nauji jos tiražai. 1912m. recepte atsiranda svogūnai, pomidorų padažas ir rekomenduojama jautieną pateikti su traškiomis keptomis bulvytėmis. 1938m. "Larousse" gastronomijos enciklopedijoje išleistoje Paryžiuje pagrinde aprašomi prancūzų virtuvės patiekalai. Tarp kitų patiekalų yra jautienos pagal Straganovą paruošimo receptas. Kuris nurodo, kad mėsa pjaustoma juostelėmis ir dedama svogūnų. Garstyčios ir pomidorų padažas dedamas pasirinktinai.
   Po Rusijos imperijos žlugimo, kartu su tėvynę paliekančiais rusais ir kitais šalyje buvusiais užsieniečiais, receptas paplinta  po pasaulį plačiau. Azijos šalyse jis pateikiamas su ryžiais be grietinės, Japonijoje su sojos padažu, JAV- jautiena troškinama su grybais, svogūnais, grietine ir pateikiama ant virtų ryžių ar makaronų. Brazilijoje dar ir su pomidorų padažu. Egzistuoja daugybė įvairių variantų ne tik naudojant tam tikrus priedus prie jautienos (netgi pilant vyną, dedant salierą ar konservuotus kukurūzus ir t,t,), bet ir pačią jautieną pakeičiant paukštiena. Tuomet naudojama paukštienos krūtinėlė ar kita balta mėsa (kad ir veršiena). Mėsa pjaustoma juostelėmis, dedami svogūnai ir grybai. Galiausiai supilama grietinėlė. Pomidorų padažas nepilamas. Skandinavijos šalyse vietoje jautienos ar paukštienos  gaminama su dešrelėmis.

   Manasis receptas iš sovietinio restorano virėjos pakuždėjimų...

500 gr. jautienos išpjovos (blogiausiu atveju kryžinės mėsos),
3 dideli svogūnai,
3 v.š. lydyto sviesto arba aliejaus,
150gr. riebios (geriausia "Dvaro") grietinės,
1 stikl. sultinio ar vandens (jei gaminsite iš išpjovos tai nereikės),
2 v.š. pomidorų tyrės,
1 a.š. garstyčių,
druskos, maltų pipirų.

   Befstrogenui geriausia naudoti jautienos išpjovos abu galus. O patį išpjovos vidurį sunadoti steikams kepti.
   Jautieną supjaustykite skersai raumenų apie 0.5 cm. gabalais. Ir tada dar 3-4 cm. juostelėmis. Svogūnus susmulkinkite. Į aukštesniais kraštais keptuvę dėkite sviesto ir kai jis įkais sudėkite jautieną. Mėsą apkepkite ant stiprios ugnies, tada suberkite svogūnus, išmaišykite ir uždengę kepkite kol atsiradęs skystis visai išgaruos. Kepant karštis turėtų būti tarp didelio ir vidutinio. Kartas nuo karto keptuvę staigiai pastumdykite, kad esantys susikaupę garų lašeliai nukristų ant svogūnų ir mėsos.  Kartais pamaišykite. Žalių svogūnų turi būti apie 1/3 lyginant su mėsos kiekiu. Kai mėsa taps minkšta tų svogūnų liks labai mažai ir iš jų gausis tirštas nuostabus padažas. Todėl miltų aš nededu. Jei befsrogeną gaminsite iš jautienos kryžinės mėsos, jums gali reikėti įpilti šiek tiek karšto sultinio ar vandens. Bet tai darykite tik kai skysčio keptuvėje nebeliks. Gaminant iš file, vandens ar sultinio tikrai nereikia, nes mėsa spėja suminkštėti.
   Kai mėsa taps minkšta sudėkite grietinėje išmaišytą pomidorų padažą ir garstyčias. Įberkite druskos ir pipirų. Jei kartais nenorite dėti tiek daug svogūnų, tai į grietinę įberkite 1 a.š. miltų ir Išmaišykite.
Patiekite su bulvių koše ir burokėlių salotomis.


Sudėtingumas: paprasta

2 komentarai:

  1. Labai daili kulinare..
    Receptas rimtas,tik neradau nieko apie gaminimo laika.Bent man tai praverstu..
    Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Skirmantai :-)
    Gaminimo laiko nerašau tiems patiekalams kurių tikslesnį laiką nustatyti yra sunku. Tai priklauso nuo mėsos. Vieną kartą ji bus minkštesnė, nes jauno gyvulio, kitą kartą kietesnė, nes senesnio. Tad, troškinkite kol mėse taps minkšta.

    AtsakytiPanaikinti