2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Skaniausias daržovių troškinys su baklažanais




   Nuo šio troškinio prasidėjo mano konservavimas. Visada pirkdavau panašius troškinius parduotuvėse. Tik jų prieš kelis metus ne tiek  jau daug būdavo, tad kai tik rasdavau- grįždavau net su keletu stiklainių. Bet vieną kart papuolė kažkokie, na, ne tokie... kažkokie sakyčiau tarsi su technine alyva pagaminti. Žinoma, to tikrai negali būti  maisto pramonėje, bet traktoriumi jie tikrai "trenkė". Teko viską išmesti. Ir tada šovė į galvą mintis, kad reikia susirasti panašų receptą ir viską daryti pačiai. Tačiau tokį receptą buvo tikrai sunkoka rasti, tai buvo taip senai, kad interneto su blogerių pamokymais apie maistą dar nebuvo. Receptą tuomet kažkur visgi radau.
   Jums pateiksiu orginalų recepto variantą. Kadangi tokie troškiniai kilę iš pietų kraštų, kur baklažanas, paprika vartojami nuo seno, jūs galite improvizuoti su prieskoniais, pasiduodant link Italijos ar Prancūzijos pietų ir naudoti papildomai viduržiemio jūros prieskonius (a la Provence). Tada dar kepdami svogūnus būtinai įdėkite smulkinto česnako. Arba galite pasiduoti link Armėnijos, Gruzijos ir pridėti šviežios kalendros, bei čili pipiriuko. Česnakas taip pat būtinas priedas. Tik jį, tos tautos, deda į troškinimo pabaigą kartu su visomis žolėmis. Bet nemaišykite skirtingų tautų virtuvių prieskonių, nemanau, kad kalendra labai gerai jausis prie a la Provense aromato. Galite ir nieko nekeisti recepte. Daug metų aš pagal jį konservuoju kažkaip neimprovizuodama visiškai.
  Kiekius galite susimažinti pagal savo turimo puodo dydį. Visi svoriai jau paruoštų pjaustymui produktų. T.y. morkos ir pomidorai nulupti, baklažanui nupjautos "uodegėlės". Paprikos išdarinėtos.
  Jei manote, kad čia per daug paprikų, jų kiekį sumažinkite padidindami čia esančių kitų daržovių kiekius. Svarbu kad bendras daržovių svoris būtų tas pats.

1.600 kg. baklažanų,
1.600 kg. raudonų paprikų,
600 gr. pomidorų,
600 gr. svogūnų,
600 gr. morkų,
3 v.š. cukraus,
3 v.š. druskos,
30 gr. acto (9%),
aliejaus,
kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų grūdeliais,
petražolių.

  Visas daržoves supjaustyti. Baklažanus 2 cm. gabalėliais, kitas daržoves- smulkiau. Morkas galite stambiai sutarkuoti ("burokine" tarka). Supjaustytus baklažanus dėkite į didelią ir gilią nepridegančią kepimo skardą apšlakstykite aliejumi ir kepkite prieš tai įkaitintoje iki 200 C temp. orkaitėje. Kepkite juos nuolat pamaišydami apie 40  min. Kol kepa baklažanai aš dažniausiai pjaustau likusias daržoves.
  Storadugniame puode arba keptuvėje pakepinkite svogūnus, kai jie taps skaidrūs- dėkite morkas, suberkite druską,, cukrų ir pipirų žirnelius. O po kokių 5 min. sudėkite papriką. Viską uždengę dangčiu troškinkite kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite orkaitėje iškeptus baklažanus, supilkite blenderiu sutrintus ar paprasčiausiai sumaltus pomidorus. Dar troškinkite apie 10 min. Tuomet sudėkite susmulkintas petražoles ir jei naudosite dar ir kitus kvapnius priekonius. Supilkite actą dar 3- 5 min. patroškinę, sudėkite troškinį į sterilius stiklainius. Užsukę kiekvieną stiklainį apverskite.

Išeiga: 10 vnt. 0.5 l. stiklainių.
Sudėtingumas: vidutinis

3 komentarai:

  1. Sveiki. O acto tikrai tik 30 gramu?? ne 300?? Ar tiek uztenka?? Nebuvo koks stiklainelis issoves??

    AtsakytiPanaikinti
  2. Raminta, acto tikrai tiek mažai tik 30 gr. Gaminu šias salotas jau kokie 5 metai (o gal ir dar seniau, nepamenu) išsilaiko niekas neišovę, nesugedę. Aš ir dabar dar turiu 2 stiklainius nuo praeitų metų užsilikusius. Viskas su jais gerai. Mano rusyje, kur laikomi konservuoti produktai, visada +13 C

    AtsakytiPanaikinti