2011 m. rugpjūčio 23 d., antradienis

Įvairūs sluoksniuotos tešlos pyragėliai


  Šie pyragėliai puikus užkandis piknikui gamtoje, žygyje . Na, ne tik-  juk ir sėdint namuose jie skaniai valgosi.

Pyragėliai su Ratatouille  įdaru


Jums reikės:
sluoksnuotos bemielės tešlos,
mažos svogūno galvutės,
1- 2 skiltelių česnako,
nedidelės raudonos paprikos,
mažo baklažano,
1/2 nedidelės cukinijos,
mažo pomidoro ar 1 v.š. pomidorų padažo,
provanso prieskonių, pipirų mišinio, druskos,
alyvuogių aliejaus,
mažo kiaušinio ar grietinėlės ir sezmo sėklų apibarstymui.

  Išdėliokite sušalusius tešlos lakštus ant stalo, kad atšiltų. O per tą laiką susipjaustukite smulkiai daržoves. Pakepinkite svogūną kartu su česnaku, kai svogūnas taps skaidrus sudėkite baklažanus ir papriką. Uždenkite ir patroškinkite. Po kelių minučių sudėkite cukiniją  ir dar kelias minutes patroškinę sudėkite smulkintą pomidorą, prieskonius ir druską. troškinkite kol viskas suminkštės.Daržovių mišinį atvėsinkite.
  Tešlos lakštus perpjaukite per pusę. Kiekvieno lakšto viduryje dėkite daržoves. Teptuku, suvilgytu vandeniu ar paprasčiausiai šlapiais pirštais, apveskite kiekvieną tešlos lakšto kraštą. Čia tam, kad pyragėliai kepant neišsiskirtų. Imkite pyragėlio lakštą į rankas ir truputį patemdami į šalis sulenkite perpus. Padėkite ant stalo ir gerai apspauskite kraštus desertine šakute. Taip sulenkite pusiau visus pyragėlius. Kepimo skardą, esnčią orkaitėje išimkite ir išklokite ją kepimo popieriumi. Dėkite ant jos pyragėlius, prieš tai patepę jų viršų kiaušinio plakiniu arba grietinėle. Kai visi pyragėliai bus sudėti į skardą ant jų viršaus užberkite sezamo sėklų.
  Kepkite pyragėlius prieš tai iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol pyragėliai gražiai pagels.
Sudėtingumas: vidutinis  
 
Pyragėliai su špinatais



Jums reikės:
sluoksnuotos bemielės tešlos,
mažos svogūno galvutės,
1- 2 skiltelių česnako,
2 dėžučių šviežių špinatų ar mažo indelio konservuotų.
1 virto kiaušinio,
pipirų mišinio, druskos,
alyvuogių aliejaus,
mažo kiaušinio ir sezmo sėklų apibarstymui.

  Su lakštais ta pati procedūra kaip ir prieš tai aprašytame recepte. Ir visa kita tas pats.
  Parašysiu tik kaip padaryti špinatų  įdarą. Jei naudojate šviežius špinatus juos pirmiausia nuplaukite ir leiskite nuvarvėti vandeniui. Susmulkintą svogūną kartu su česnaku pakepinkite  nedideliame aliejaus kiekyje. Kai svogūnas taps skaidrus sudėkite supjaustytus špinatus, įberkite pipirų ir druskos. Maišykite, nes špinatai labai greitai suminkštėja. Taip pat pakepinkite jei naudojate konservuotus špinatus. Tada sudėkite susmulkintą kiaušinį ir įdarui atvėsus dėkite jį ant tešlos lakštų.
  Toliau viskas kaip ir pirmame recepte.

Sudėtingumas: paprasta

Pyragėliai su mokomis



Jums reikės:
mielinės sluoksniuotos tešlos,
2 vidutinio dydžio morkų,
nedidelio svogūno,
po truputį druskos ir cukraus,
lydyto sviesto ar aliejaus kepimui,
kmynų,
grietinėlės ar kiaušinio  pyragėlių aptepimui.

  Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustę pakepkite su lydytu sviestu. Tuo metu, kol svogūnas gražiai kepa, nuskuskite ir stambiai sutarkuokite morkas ("burokinė" tarka kaip tik tiks). Kai svogūnas taps skaidrus sudėkite morkas. Užberkite truputį druskos ir cukraus. Uždenkite ir trokinkite kol morkos bus beveik minkštos. Jei reikia įpilkite truputį vandens.
  Įdarui atvėsus dėkite jį ant tešlos lakštų.
  Toliau viskas kaip ir pirmame recepte.

 Sudėtingumas: paprasta


Pyragėliai su šviežiais kopūstais


Jums reikės
150 gr. kopūstų supjaustytų šiaudeliais,
mažo svogūno,
truputį šalto rūkymo šoninės,
1 v.š. greitinės,
mairūno, pipirų ir druskos.
grietinėlės ar kiaušinio  pyragėlių aptepimui.

Šoninę supjaustykite kubeliais ir kepkite kol gražiai apskrus. Sudėkite smulkintą svogūną ir dar pakepkite, kol jis taip pat apskrus. Sudėkite kopūstus, įpilkite truputį vandens, druskos, pipirų ir uždengę keptuvę dangčiu troškinkite kol kopūstai beveik suminkštės. Sudėkite grietinę ir dar truputį patroškinkite. Atvėsinkite įdarą ir užbarstę mairūno dėkite po šaukštą ant kiekvieno tešlos gabalėlio. Viskas toliau, kaip ir prieš tai aprašytuose receptuose.

 Sudėtingumas: paprasta


Sukti pyragėliai su aštriu mėsos faršu pagal Ingą


  Čia jau kitokios formos pyragėlai, bet nepaprastai skanūs. Kai juos pirmą kartą paragavau, tiesiog negalėjau sustoti valgyti. Buvo net nepatogu, bet tikrai- negalėjau jiems atsispirti :-)))

Jums reikės:
mielinės sluoksniuotos tešlos,
apie 300 gr. mėsos faršo,
nedidelio svogūno,
1- 2 skiltelių česnako,
nedidelės morkos,
aliejaus ar lydyto sviesto kepimui,
aštrių mėsos prieskonių, druskos.
mažo kiaušinio ar grietinėlės aptepimui.

  Faršo įdarą, kaip pati juos ruošusi Inga rekomendavo, geriausia pasiruošti iš vakaro. Susmulkintą svogūną kartu su česnaku pakepinkite su nedideliu aliejaus ar sviesto kiekiu. Kai svogūnas taps skaidrus sudėkite mėsą ir sutarkuotas morkas. Įberkite aštrių mėsos prieskonių ir druskos. Viską kepkite kol išgaruos skystis atsiradęs nuo mėsos ir suminkštės morkos. Visą gautą masę sutrinkite blenderiu ir palikite per naktį šaldytuve.
  Teškos lakštams leiskite atšilti. Tada juos lengvai iškočiokite, kad jų dydis padvigubėtų. Tešlos lakštus tepkite mėsos įdaru palikdami apie 1.5 cm. neužteptą galą. Kiekvieną lakštą susukite į vamzdelį, užbaigiant neužteptu faršu kraštu. Vamzdelį, aštriu peiliu, supjaustykite1,5 cm. gabalėliais ir patepdami kiaušinio plakiniu dėkite į skardą. Kepkite pyragėlius prieš tai iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas:K.Ingos 

Pyragėliai su virta mėsa


   Šie pyragėliai jau "grynai naminiai" ir puikiai tinkantys prie vištienos ar jautienos sultinio. Paprasčiau būtų parašyti, iš ko virėte sultinį- iš tos mėsos ir kepkite pyragėlius. Tešla jiems gali būti tiek sluoksniuota bemielė tiek sluoksniuota mielinė. Bet man su bemiele tešla skaniau, ne taip riebu.

Jums reikės:
sluoksniuotos tešlos,
virtos maltos mėsos,
nedidelio svogūno,
mažo kiaušinio,
pipirų mišinio, druskos,
aliejaus ar lydyto sviesto kepimui,,
mažo kiaušinio aptepimui
truputį kmynų apibarstymui.
  Susmulkintą svogūną pakepinkite su nedideliu aliejaus ar sviesto kiekiu. Sumaišykite su malta virta mėsa, išplaktu kiaušiniu, pipirais ir druska. Kepti nereikia. Šio įdaro dėkite ant atšilusių ir padalintų per pusę tešlos lakštų. Visi kiti veiksmai, kaip ir kituose prieš tai aprašytuose receptuose. Tik šiuos pyragėlius aš dar užbarstau kmynais.
Sudėtingumas: paprasta

2 komentarai:

  1. Sveiki!Ačiū už idėją,einu ką nors panašaus sukurpsiu.Ir linkėjimai iš Vilniaus D15 iš"anų laikų"RSF

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveika Danute :-) Labai miela jus čia pas mane virtuvėje matyti!

    AtsakytiPanaikinti