2011 m. rugpjūčio 21 d., sekmadienis

Veršienos kepenėlės keptos ant žarijų


  52 skanių savaičių skelbiama " Piknikų savaitė" privertė pažvelgti į mano turimas virtuvės  knygas. Ir nuoširdžiai, eilinį  kartą, pasakysiu-  tikriausiai vienų metų neužtektų, kad išragautume visus juose aprašomus piknikų ir grilių receptus. Vėl esu lengvame šoke, kad tiek  yra siūlomų skanumynų kepamų ant laužo, o mes esame užsikabinę vos už 8- 9 patiekalų. Čia tik apie grilio kepsnius iš mėsos, žuvies, sūrio, daržovių ir vaisių. O kur dar atskiri patiekalai skirti piknikams! Tokiems, toliau nuo namų ant žolės. Kai nėra šalia virtuvės, vandens čiaupo ir kitų patogumų. Bet patiekalų yra. Tad, artimiausią savaitę tikrai pažadu parašyti, kažką skirto piknikui.
  O dabar vienas iš tų 8- 9 patiekalų dažniausiai kepamų ant žarijų.

apie 800 gr. veršienos kepenų,
1/4 citrinos sulčių,
aliejaus,
konjako,
čiobrelių, šalavijų,
pipirų mišinio, druskos.

garnyrui:
3 svogūnai,
3- 4 obuoliai,
200 gr. supjaustytos plonai kepimui skirtos šoninės be odelės,
riebios grietinės (nes kaitinant jos nesutraukia),
pipirų,
cinamono, ugninės paprikos miltelių,
druskos.

   Veršienos kepenis nuplaukite ir supjaustykite gabalėliais (kaip šašlykui). Sudėkite kepenėles į indą ir apšlakstykite aliejumi, konjaku, užberkite čiobrelių, sutrinto šalavijo, pipirų mišiniu. Palikite kuriam laikui pasimarinuoti (galima laikyti per naktį).
  Prieš kepimą pasiruoškite iš anksto garnyrus, nes kepenėlės labai greitai iškeps.
  Supjaustykite svogūną žiedeliais ir pakepkite nedideliame lydyto sviesto ar aliejaus kiekyje įdėkite 2-3 šaukštus riebios grietinės, druskos, pipirų ir dar patroškinkite, kad svogūnai suminkštėtų. Galima grietinės dėti daugiau, kad ji sudarytų padažą. Aš jos turėjau labai nedaug, tad padažas su svogūnais nesigavo. Bet skanu ir taip.


  Obuolius nuplaukite ir padalinę į keturias dalis išimkite sėklas. Obuolių odelės lupti  nebūtina.  Dar kiekvieną dalį padalinkite per pusę, jei obuolai dideli. Apiberkite trupučiu cinamono ir ugninės  paprikos. Kiekvieną obuolio dalį sukite į šoninės juostelę ir  verkite ant iešmelių.


  Veršienos gabalėlius taip pat suverkite ant atskitų iešmų. Juos apiberkite trupučiu druskos.
  Kepkite kartu obuolių vėrinukus ir veršieną ant žarijų vis pavartant.
  Pateikite su troškintais svogūnais. Čia jie vaidina Nr.1, o obuoliai  su šonine tik lengvai pagyvina skonį.


  Dar galimas neblogas garnyro variantas virti ar orkaitėje kepti burokėliai patroškinti su grietine. Tada jau minkštus burokėlius patroškinkite keptuvėje įdėję kelis šaukštus grietinės ir druskos pagal skonį. Kaip išsikepti orkaitėje burokėlius rasite čia.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: pagal knygą "Grilis, Raclette, Fondiu"

2 komentarai:

  1. O kur būna pirkti veršienos kepenėlių?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš perku Žaliakalnio turguje Kaune. Bet manau ir didžiosiose Maximose turėtų būti. Jos supakuotos ir į šaldytuvus padėtos būna. Galima bandyti kepti kalakuto kepenėles, jų tai tikrai visur pirkti yra.

    AtsakytiPanaikinti