2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Šašlykai


  Na, kaip mes lietuviai praleisime kepsnių sezoną neišsikepę šašlykų :-)
  Kai buvau paauglė, tai buvo mano mėgstamiausias patiekalas. Dabar, laikui bėgant ir skoniui keičiantis, juos pakeitė kitos imantrybės, bet vis tiek šašlykų, keptų lauke ant žarijų- niekada neatsisakau.
  Kadangi šašlykai tapo kone nacionaliniu mūsų patiekalu, tai ir receptų, kaip juos marinuoti yra begalė. Pietiečiai (iš kur šis patiekals ir yra kilęs) nerekomenduoja mėsos ilgai marinuoti. Jie sako, kad taip marinuodamas "užmuši mėsą". Jie mėsą apibarsto prieskoniais ir neužilgo kepa. Bet kartais mėsa nebūna ideali, tai gyvulys ne pirmos jaunystės pasitaiko, tai dar kažkas su ja ne taip būna. Tad, kad nereiktų savo ir svečių dantų per daug varginti, ir kad, bet kokie kepsniai ant laužo, tirptų burnoje aš mėsą marinuoju alyvuogių aliejuje- ir jautienos steikus, ir sprandinės kepsnius, ir  šašlykus. Tik žinoma jiems visiems parenku skirtingus prieskonius. Prieskonius renkuosi be minkštiklių ir be natrio gliutomato. Specializuotose prieskonių parduotuvėse tokie prieskoniai  išskiriami ryškesniais užrašais, ar dar kaip kitaip pažymimi.
  Šašlykams perku kiaulienos sprandinę, nes man turi būti nors kažkiek riebalėlio mėsoje. Tokia mėsa kepant ant žarijų įgauna tobulą skonį ( na, čia gal man tik taip :-) ) Kiaulienos kumpis taip pat turi sluoksnį riebalų, bet tie riebalai tik išorėje ir tinka daugiau kepti, kaip didžiulį kepsnį orkaitėje.
  Sprandinę supjaustau apie 4 cm. gabaliukais ir sudėjusi į indą užpilu alyvuogių aliejumi. Bet mėsa neturi "plaukti" jame. Geriau jau kelis kartus užpilti, nei užpilti aliejaus iš kart perdaug. Taigi, užpilame aliejumi, užbarstome prieskoniais ir gerai išmaišome. Maišant ir paaiškėja kiek tų prieskonių ir aliejaus reikia. Druskos  marinuojant dėti nereika, nebent jūsų prieskoniai su druska, tai jos jau nebeišimsite. Bet jei prieskoniai be druskos, druską berkite tik prieš kepdami mėsą. Mat druska "išsausina" mėsą.
  Aš mėsą marinuoju per naktį, bet galima ir trumpiau- tik kelias valandas. Jei turite mažai laiko ( apie 1 val. ) tarp marinavimo ir kepimo, tai paruošę mėsą nedėkite jos į šaldytuvą.  Rekomenduojama visada  likus iki kepimo 0,5 val. išimti mėsą iš šaldytuvo ir palaikyti ją kambario temperatūroje.
  Kepti šašlykus reikėtų ant vos pelenais pasidengusių anglių. Ranka virš kepimo vietos turėtų išlaikyti apie 6- 7 sekundes. Ir būtinai turėkite pasiruošę pukštuvą su vandeniu, nes esantys riebalai pradėję kepti pradeda varvėti. Tuomet ir "išlenda" liepsnos liežuvėliai kuriuos reikėtų prigesinti. Kepdami šašlykus netingėkite juos pavarti, kad keptų tolygiai ir nesugalvotų koks šonas imti ir apdegti.

Sudėtingumas: vidutinis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą