2011 m. sausio 17 d., pirmadienis

Kotletai


   Tikriausiai visiškai neverta rašyti kotletų gaminimo recepto, nes visi apie jų gaminimą žino viską. Kartas nuo karto vis prisiminę iš vaikystės kotletus su bulvių koše ir burokėliais, imame ir juos išsikepame. Gal, kai kam tai asocijuojasi su nemaloniais prisiminimais iš vaikų darželio ar mokyklos valgyklos, bet aš prisimenu tik skanius naminius kotletėlius :-) Net kartais per paskutines atostogų dienas beslidinėjamt kalnuose pradedu jausti naminių kotletų ir bulvių košės kvapą...
    Kad ir iš kokios mėsos bekeptumėte kotletus, pabandykite vietoje piene mirkyto pyrago įberti piene mirkytų avižinių dribsnių. Ir baigiant minkyti tešlą įpilkite šiek tiek vandens. Pilkite nedaug apie 1/4 stiklinės, kad kotletų masė nesuskystėtų. Geriau jau po truputį vis įpilti  vandens ir gerai išminkyti. Iškepę kotletai taps sultingesni.
 Kotletus  darau įdėdama: smulkiai pjaustytų pakepintų svogūnų, avižinių dribsnių užpiltų trupučiu pieno, kiaušinio, druskos ir pipirų.
  Ir dar aš visada  pasiruošiu faršo daugiau. Ir iš to "daugiau" iškepu mažyčių kotletėlių. Kurios kitą dieną pateikiu su virtais makaronais. Gaunasi, kad kitą dieną per pietus virtuvėje prasisuku mikliai :-))) 
 Ir dar. Kotletus kepkite orkaitėje. Tam į kepimo skardą esančią orkaitėje įtieskite kepimo popierių ir sudėkite paruoštus kotletus. Kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Jei norite ir žinoma, jei tik yra vietos, sudėkite pjaustytas bulves, morkas. Jeidėsite bulves- tuomet kepimo popierių patepkite riebalais. Jei kepami bus tik kotletai- riebalų net nereikia.






   Trumpai aprašysiu tik makaronų padažą. Makaronus (man patinka Tagliatelle su kiaušiniu)  virkite be druskos. Kai makaronai išverda nupilkite nuo jų vandenį, bet jo šiek tiek dar palikite puode. Sudėkite iškeptus mažyčius kotletėlius, sutrupinkite sultinio kubelį ir įdėkite kelis valgomuosius šaukštus riebios grietinės. Geriausiai tinka "Dvaro" 40% riebumo. Ši grietinė niekada nesusitraukia, kai gaminate padažus. Pavirinate 2- 3 minutes ant silpnos ugnies ir galite pateikti valgytojų komisijai įvertinti jūsų triūsą. Padažas neturi būti skystas ir jo neturi būti per daug. Jei taip atsitiko, vadinasi per daug palikote vandens makaronuose. Tokiu atveju dėkite makaronus į lėkštes, o padažą dar pavirkite, kad jo skystasis perteklius išgaruotų.
Vietoje kotletų galite dėti griežinėliais pjaustytas pieniškas dešreles. 
 
Sudėtingumas: paprasta 

2 komentarai:

  1. Man kotletu niekada nėra per daug. Šiandien irgi juos kepiau... ir taip galėčiau kas antrą diena :DD

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pasirodo mano vyras ne vienintelis, kuris gali valgyti kotletus vos ne kas dieną. Tik jis dar ir kiaušinienę sutiktų taip dažnai valgyti :-)

    AtsakytiPanaikinti