2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Triušis su slyvomis


Daug kartų gamintas ir tikrai gurmaniškai paruoštas triušis. Recepto aprašymas sudėtingesnis už patį triušio paruošimą.
Jums reikės:
triušio (visiškai nesvarbu svoris, aš rašau apie 1.5 kg., priedus truputį padauginsite ar pamažinsite priklausomai nuo triušio svorio),
morka ir svogūnas (galite, vietoje to, naudoti džiovintus universalius prieskonius, kuriuose nėra druskos),
pipirų,
5 gvazdikėliai,
1 lauro lapas,
2-3 v.š.lydyto sviesto,
250 gr. džiovintų slyvų,
mažas indelis marinuotų svogūnėlių,
konjako ar brendžio,
150 ml. balto vyno,
1/2 a.š. čiobrelių,
1 v.š. garstyčių,
3-4 v.š. raudonųjų serbentų drebučių ar tiek pat slyvienės,
truputis raudonųjų aštrių pipirų,
druskos.
Triušį išvalykite nepalikdami jame esančių riebalų. Supjaustykite gabalėliais. Stenkitės atskirti kojas per sąnarius, o pjaustant nugarą stenkitės perpjauti per stuburo slankstelius.
Įtrinkite mėsą pipirais, sudėkite pjaustytus svogūną ir morką, lauro lapą, gvazdikėlius. Jei naudosite, vietoje morkos ir svogūno, universalų prieskonių mišinį apiberkite juo mėsą. Palikite bent jau per naktį šaldytuve, kad mėsa pasimarinuotų.
Įkaitintame puode ar keptuvėje ištirpinkite 2 v.š. sviesto ir subekite marinuotus svogūnėlius. Kelias minutes apkepkite juos. Išimkite ir padėkite į lėkštutę. Dabar sudėkite triušio gabalėlius ir juos apkepkite iš visų pusių. Morka ir svogūnas buvęs marinuojant triušį kartu, nebereikalingas, o  jei buvo užbarstyti universalūs prieskoniai- juos palikite. Kai triušis iš visų pusių apkeps užpilkite jį verdančiu vandeniu, kad šiek tiek jį apsemtų. Jei triušį kepėte keptuvėje- perkelkite visus gabalėlius į keptuvą ir taip pat užpylę verdančiu vandeniu ir uždengę dangčiu ar folija įdėkite į orkaitę (200C). Orkaitėje ar troškintuve mėsą troškinkite apie 1,5 val.
    Kodėl rašau, abu variantus su puodais ir keptuvėmis? Aš viską gaminu storadugniuose puoduose. Juose galima ir kepti, ir troškintii. Gaminant juose reikia mažiau vandens. Bet juk ne visi tokius puodus turi. O gaminti ir valgyti skaniai nori visi :-). Tad, visiems ir rašau, gal nesusimaišysiu aš rašydama, o jūs skaitydami. Taigi, tą triušį galima troškinti, galima ir kepti orkaitėje.
Kol mėsa troškinasi nedideliame dubenėlyje užmerkite konjake ar brendyje džiovintas slyvas. Ar mėsa jau išsitroškinusi galite pažiūrėti šakute atsignybę mėsos nuo kulšelės storiausios vietos. Jei taip- prasideda greitas ir pats maoloniausias gamybos etapas. Supilkite slyvas su visu konjaku į troškinį. Sudėkite 1 v.š. sviesto, serbentų drebučius ir garstyčas, įberkite čiobrelių, druskos, pipirų. Supilkite vyną. Troškinkite kokias 5 min. Tada, susigavę keletą slyvų (6 ar 10 vnt.)  įsipylę šiek tiek padažo iš troškinio- sutrinkite blenderiu slyvas. Supilkite atgal į troškinį ir pavartykite visą indą kuriame troškinasi triušis, kad visas padažas susimaišytų. Paragaukite padažą ar ko netrūksta. Jis turi būti pikantiško skonio. Tad, jei viskas gerai- galite sėstis prie stalo ir ragauti naują patiekalą.
Receptas iš knygos: "Pasaulio tautų valgiai" 
Sudėtingumas: nieko sunkaus 

2 komentarai:

  1. Kažkaip nemačiau aš niekur pirkti triušienos. Ir išvis taip seniai jos valgiau.. Su slyvom turėtų būt skanu, man slyvos tinka prie visokios mėsos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lietuvoje yra, bent jau turguose visada galima rasti. O ką, nejaugi Australijoje nėra? Kažkaip keista būtų. Juk tai labai sveika dietinė mėsa. Bandyk tada vištieną taip gaminti :-) Turėtų neblogai būti taip pat.

    AtsakytiPanaikinti