2011 m. sausio 5 d., trečiadienis

Guliašo sriuba

   Kiekvieną kartą grįžusi iš kelionių būnu kupina naujų "virtuvinių įdėjų". Bet tikriausiai tai nutinka kiekvienam, kas bent kiek domisi valgių ruošimu. Kai sėdi namuose (turiu mintyse sėdėjimą Lietuvoje) tai kažkaip atbunki ir apkerpėji toje virtuvėje. O tik išvažiuoji- iš kart nauji, geri patiekalai tikrai tave užburia, atsiranda vėl įkvėpimas pagaminti kažką naujo. Taigi, savaitės atostogų Italijos kalnuose pakako, ir jau paskutinę naktį prieš išvykstant namo, mintyse pradėjau virti kaimiškos vištos sultinį... Nesveika tuo klausimu aš matyt...  
   Bet šį kartą receptas- senas kaip ir visas mūsų pasaulis. Ne, vis dėl to pasaulis senesnis, nes guliašo tirštos sriubos atsiradimas datuojamas apie 896 m. Kilęs iš Vengrijos ir, kaip čigonai, paplitęs visur, ir visur beveik vienodai skamba: Gulash. Šiaurės Italijoje, o ypač kalnuose, jo gausite visur, net slidinėjimo trasose esančiose mažytėse jaukiose kavinėse.


Tad, pradžiai šilta tiršta sriuba sušildanti kiekvieną. Skirta 4-6 porcijoms.
500 gr. jautienos be kaulo (tinka prastesnė mėsa), 
2 svogūnai,
2-3 česnako skiltelės,
riebalų kepimui (kiaulės taukai, lydytas sviestas ar aliejus),
600-700 gr. bulvių,
1-2 paprikos (raudona arba žalia),
400 gr. konservuotų pomidorų,
2 v.š. pomidorų padažo,
1-2 a.š. saldžiosios paprikos miltelių,
2 lauro lapai, pipirų mišinio, kmynų, druskos.
   Jei norite galite dar paskaninti tobasco padažo keliais lašeliais ar 1 v.š. raudonojo vyno acto.
Jautieną supjaustykite labai mažais apie 1 cm gabalėliais. Susmulkinkite svogūną, česnaką ir apkepkite riebaluose. Sudėkite jautieną, paprikos miltelius ir taip pat apkepkite. Po to įpilkite truputį vedančio vandens, kad mėsa troškintusi, o ne virtų. Vandens kiekį vis patikrinkite, jei jo truks- įpilkite truputį, bet tik karšto, verdančio.Troškinkite kol mėsos gabalėliai taps minkšti. Tada, smulkiai supjaustykite bulves 2cm. (paskutiniu pjūviu jas įlaužiant), papriką ir sudėkite troškintis kartu su jautiena. Įpilkite dar truputį vandens, bet vėl- tik, kad viskas troškintusi. Suberkite pipirus, kmynus, druską, lauro lapus. Troškinkite ant nedidelės ugnies vis pamaišydami. Kai bulvės suminkštės supilkite sutrintus pomidorus ir įdėkite pomidorų padažą. Dabar galite pakoreguoti jau sriubos tirštumą įpildami verdančio vandens ar sultinio. Ši sriuba turi būti tiršta, o mėsos ir bulvių gabalėliai turi būti beveik suirę. Dar pavirkite truputį ragaudami ar ko netrūksta.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas iš knygų: Mary Berry "Klasikinė virtuvė" ir Karoj Gundel "Malaja Vengerskaya povarennaja knyga"

1 komentaras: