2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

Pupelių sriubos

   Šį kartą apie keturias skirtingas pupelių sriubas. Vėl viską surašau į vieną puslapį, kad niekas nepasimestų ir, kad jums mielieji mano Blog'o skaitytojai nereikėtų daug ieškoti.


Lietuviška pupelių sriuba

   Tikrai lietuviška, nes visi tokias nuo vaikystės esame įpratę valgyti. Na, gal nevalgydavo tie, kas aplamai sriubų nemėgdavo arba nemėgdavo pupelių sriuboje. Bet kas nemėgsta sriubų ir pupelių, tikriausiai šio pranešimo net neskaitys.

Dviems asmenims reikės:
600 ml. mėsos sultinio,
2 nedidelių bulvių,
1/2 nedidelės morkos,
1/2 nedidelio svogūno,
1/2 indelio konservuotų baltų pupelių, (arba 1/4 stiklinės, jei naudosite naturalias pupeles)
1 v.š. riebios grietinės (geriausia "Dvaro") arba 1/2 a.š. lydyto ar paprasto sviesto,
truputis čiobrelių arba petražolių, pipirų mišinio, druskos.

  Žinoma skaniausios ir tikriausios pupelių sriubos yra išvirtos iš naturalių pupelių. Pupeles užmerkite iš vakaro šaltame vandenyje. Verdant siubas pirmiausiai užkaiskite pupeles ir kai jos bus beveik išvirę sudėkite bulves ir kitas daržoves.
  Svogūną pakepinkite nedideliame lydyto sviesto ar aliejaus kiekyje, kai jis taps skaidrus sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas. Dar keletą minučių pakepkite. Ir viską suberkite į verdantį sultinį. Taip pat suberkite ir kubeliais pjaustytas bulves  Jei naudosite konservuotas pupeles jas sudėkite, kai bulvės bus minkštos. Paskaninkite čiobleliais, arba petražolėmis, pipirais. Jei reikia įberkite druskos. Pateikite su grietine arba šaukšteliu sviesto.
Sudėtingumas: paprasta


Trinta pupelių sriuba



   Ką jau ką, bet trintas sriubas yra lengviausia virti. Čia jau nėra jokių subtilybių pjaustant daržoves, nereikia per daug stengtis "padaryti" gerą sriubos skonį.
   Kad neprisivirti sriubos per daug ir po to, gailint ją išpilti ar valgyti kelis kartus ir vis tą pačią, pasimatuokite savo puodą lėkštėmis su vandeniu. Kiek lėkščių sriubos jums reikia- tiek lėkščių vandens ir supilkite. Atsiminkite maždaug tą "žymę" puode.

trintai pupelių sriubai reikės:
sultinio (geriausia vištienos),
virtų konservuotų baltų pupelių,
svogūno galvutė,
grietinėlės arba riebios grietinės,
alyvuogių aliejaus arba lydyto sviesto,
petražolių, čiobrelių,
pipirų mišinio, druskos.

    Ant alyvuogių aliejaus arba lydyto sviesto pakepkite svogūną. Į verdantį sultinį suberkite virtas pupeles, sudėkite pakepintą svogūną, petražoles. Pavirkite 5 min. supilkite grietinėlę ir viską sutrinkite blenderiu. Įberkite pipirų, čiobrelių, jei reikia- druskos. Užvirinkite dar kartą ir paragaukite ar netrūksta prieskonių. 

   Žinoma trinti jūs galite visas sriubas, kad ir pirmajame pranešime aprašytąją. Tik nevargkite ir nesitenkite labai gražiai susipjaustyti daržoves. Jas vis vien sutrinsite. Pjaustykite bet kaip, kaip jums patinka, tik svarbu, kad jos būtų panašaus dydžio, ir tai tik tam, kad jos visos vienu laiku išvirtų.
Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: iš knygos "Didžioji vituvės knyga ELLE"


Rimta pupelių sriuba




   Rimta europietiška pupelių sriuba. Lyginant abi sriubas galima net traktatą apie lietuvių ir vidurio europos gyventojų mitybą parašyti. Kokias daržoves mes ir jie augino, ir kas buvo ant kiekvieno iš mūsų stalų. Skurdoka pas mus buvo...
Bet juk galime paragauti kokia ta sriuba yra pas juos.

Dviems asmenims reikės
600ml. mėsos sultinio,
1 vidutinės bulvės,
1/2 morkos,
1 saliero stiebo,
1-2 pomidorų (gali būti konservuoti),
1/2 skardinės virtų baltų konservuotų pupelių,
3  rūkytos šoninės juostelių,
1/2 svogūno,
1- 2 skiltelės česnako,
alyvuogių aliejaus,
kmynų, pipirų, druskos.
   Storadugniame puode ar keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas ir smulkiai supjaustytą saliero stiebą, dar pakepinkite. Supilkite sultinį, jei viską kepėte puode, jei keptuvėje- supilkite viską į verdantį sultinį. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Virkite ant  vidutinės kaitros. Kai daržovės bus minkštos sudėkite smulkiai supjaustytą pomidorą  ir virtas pupeles. Suberkite kmynus, pipirus, jei reikia- druskos. Pavirkite dar kelias minutes ir leiskite spriubai bent 10 min. ramiai pastovėti.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygų "Klasikinė virtuvė", "Didžioji vituvės knyga ELLE" , "Didžioji kulinarijos ensiklopedija" 


Pupelių pomidorų sriuba su prieskoniais


   Ši sriuba gali būti trinta. Gali būti patrinta truputį šakute (orginalas) arba palikite taip kaip virė, tuomet tik prieš verdant kubeliais supjaustykite pomidorus.
Dviems asmenims reikės
600ml. mėsos sultinio (puikiai tiks avienos sultinys),
1/2 skardinės virtų baltų konservuotų pupelių,
2 pomidorų (gali būti konservuoti),
1 v.š. pomidorų padažo,
1/2 svogūno,
1- 2 skiltelės česnako,
alyvuogių aliejaus,
1 a.š.kmynų,
1 a.š. kalendros,
1/2 a.š. paprikos miltelių,
truputis čili pipiro,
truputis svogūnų laiškų,
pipirų mišinio, druskos.

   Ant alyvuogių aliejaus pakepkite svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs sudėkite kubeliais pjaustytą pomidorą. Jei naudosite konservuotus pomidorus jų kepti nereikia.
   Į verdantį sultinį suberkite virtas pupeles, sudėkite pakepintą svogūną, česnaką ir pomidorus. Suberkite visus prieskonius ir kelias minutes pavirkite. Leiskite sriubai dar bent 10 min. pastovėti ir užbėrę smulkintais svogūnų laiškais pateikite su balta duona ar ciabata.
  Jei virsite su konservuotais pomidorais įberkite į sriubą truputėlį cukraus.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygos "Pasaulio tautų valgiai" 2002m.

2 komentarai: