2012 m. sausio 11 d., trečiadienis

Paukštienos kepenėlių paštetas



    Pagaliau pavyko iš paukštienos kepenėlių padaryti tokį paštetą, kokį ir įsivaizdavau. Internete paštetų receptų tikrai labai daug. Daug kartų pagal juos gaminau, bet man netikdavo skonis...  Na, vis būdavo ne taip...
   Dabar jau supratau dėl ko būdavo tas "ne taip". Paukštienos kepenėles paštetui vis kepdavau, manydama, kad taip bus skaniau, nors veršienos kepenėles paštetui verdu. Taigi, vienas esminis dalykėlis keičiantis skonį- virtos trumpai paukštienos kepenėlės. Ir dar vienas priedas kuris padaro jas tobulas- tai vynas ar konjakas. Bet čia jau skonio reikalas ką rinktis, nes tų pačių kepenėlių paštetas kiekvienu atveju bus visiškai kitoks. Aš vienu metu gaminu juos dviejų skonių, nes man ir kai kuriems mano draugams patinka gurmaniškasis saldesnio skonio su "Sauternes" ar "Ice Wine" tipo vynu. Kitiems darau su konjaku, romu. Šis paštetas gaunasi aštresnio, intensivesnio skonio (man per "macnus").
  Tad jums rinktis ir bandyti pakeičiant tik alkoholį.  Naudokite  baltą paprastą vyną, baltą labai saldų vyną, raudoną vyną, porto vyną, konjaką, brendį, viskį, romą. Kiekvieną kartą pilant kitokį alkoholį gausis vis kitoks skonis. Taip pat jūs galite į paštetą įberti džiovintų ar šviežių spanguolių, virtų džiovintų baravykų. Čia jūsų fantazijos reikalas.
   O dabar pats paprasčiausias receptas:

250 gr. kalakuto, anties, žasies ar vištienos kepenėlių,
180 gr. svogūno,
1-2 skiltelės česnako,
80- 90 gr. sviesto,
1/2 a.š. rudojo cukraus,
druskos,
5 pipirų mišinio,
raudonėlio, čiobrelių,
1/3 ar 1/2 stiklinės saldaus balto vyno (žinoma galite naudoti ir kitokį alkoholį),
keli žirneliai kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų.

    Į verdantį vandenį sudėkite nuplautas ir išpjaustytomis plėvėmis kepenėles (kepenėlių prieš virimą nesmulkinkite). Suberkite pipirų žirnelius ir truputį druskos. Virkite  apie 15- 17 min. Per tą laiką supjaustykite smulkiai svogūnus ir juos kepkite svieste, kol taps skaidrūs. Tuomet suberkite susmulkintą česnaką ir dar kepkite kol svogūnai pradės gelsti. Tuomet supilkite vyną, prieskonines žoleles, pipirus, druską. Leiskite vynui nugaruoti, tačiau jo truputį dar turi likti. Na, turi gautis, kad svogūnai truputį lyg ir padaže. Nuo šio svogūnų- vyno tirštumo priklauso pašteto kietumas. Kuo skysčio bus likę daugiau, tuo paštetą galėsite lengviau tepti. Ir atvirkščiai, jei skystį daugiau nugarinsite paštetą galėsite pjaustyti.
    Išvirtas dar šiltas kepenėles ir svogūnus sutrinkite blenderiu ar du kart sumalkite mėsmale. Sudėkite į indelį ir uždengę maistine plėvele atšaldykite. Valgykite bent jau kitą dieną. Paštetai turi pastovėti, kad subręstų ir išryškėtų skonis. Jei ruošiatės pašteto gaminti daugiau ir, kad ilgiau jis išsilaikytų- viršų užpilkite lydytu sviestu.



Sudėtingumas: paprasta
Receptas: šiltas pašnekesys ir pasidalinimas patirtimi "Gurmė" restorane Kaune, M. Valančiaus g. 7 / Raguvos g. 11

3 komentarai:

  1. Aš tai visad apkepu, bet man patinka. Ypač su kokiais apelsinais, citrinžolėm ar dar kokiais kvapnesniais ir aštresniai prieskoniais. Dažniausiai brendį iš alkoholio naudoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir aš kepdavau, ir konjaką pildavau. Bet man gaudavosi toks švelniai aitrokas skonis. O juk prancūziškas kepenėlių paštetas kitoks. Nėra to aitrumo. Jis labai švelnus. Tai va, verdant kepenėles ir pilant saldų vyną šiek tiek priartėjame prie to prancūziško skonio. Žinoma aš nekalbu apie foie gras, nes kurgi mes gausime tokias kepenėles.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nusipirkau beveik trigubai kepenėlių ir tik tada suvokiau kiek svogūnų ir sviesto reikės... :O
    Tai sudrebėjo ranka ir sviesto sudėjau gal 120g ant 780g kepenų. Nu dar šliūkštelėjau aliejaus... Ir užteko! Laukiu, kol skoniai susimaišys, bet jau dabar visai skanu :)
    Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti