2025 m. liepos 13 d., sekmadienis

Žalumynais įdaryti kiaušiniai lukštuose

                                       

Daugelis senųjų Kauno ponių būtent taip mėgdavo įdarinėti kiaušinius. Dažniausiai tam naudodavo ančių ar didelius kaimiškų vištų kiaušinius. Pats receptas buvo aprašytas 1907 metais išleistoje 'Lietuvos virėjos' knygoje. Per daug metų receptas supaprastėjo ir vietoje ančių kiaušinių imta naudoti vištų kiaušinius. O vietoje vištų kiaušinių plakinio, kurį reikėtų pilti į virtus ir sukapotus ančių kiaušinius pradėjo dėti truputį majonezo, vien tam, kad masė susirištų. Ir kiaušinius kepa paprasčiausiai keptuvėje (ir tai tik vieną jų pusę), o ne pečiuje.

Man šie kiaušiniai visada asocijuojasi su vasara, kada sode jau pilna žalumynų ir visus žalėsius gali pasiskinti nuėjęs vos kelis žingsnius. Tad, šis receptas manau kaip tik laiku.

Jums reikės

didelių vištų kiaušinių,

žalumynų (krapų, petražolių, laiškinio česnako, pipirnės),

druskos ir pipirų mišinio,

šiek tiek majonezo,

džiuvesėlių,

sviesto kepimui.

 

Kietai išvirtus kiaušinius atvėsinkite. Tvirtu peiliu stipriai įskelkite lukštą ir atsargiai perpjaukite kiaušinį pusiau. Šaukšteliu atsargiai išimkite trynį su baltymu ir juos sukapokite.

Visus lukštus pasilikite, nes į juos reikės sudėti kiaušinių įdarą.

Smulkiai supjaustykite žalumynus ir suberkite į dubenį kartu su kapotais kiaušiniais. Įberkite šiek tiek druskos bei pipirų, įdėkite labai nedaug majonezo ir išmaišykite. Majonezas reikalingas, kad kiaušiniai su žolelėmis susirištų. Bet masė neturi būti skysta.

Šiuo įdaru įdarykite lukštų puseles. Stenkite įdaryti lygiai, kad nebūtų kauburėlio.

Lėkštėje paberkite džiuvesėlius. Kiekvieną kiaušinį verskite įdaru žemyn į džiuvesėlius, kad jie priliptų. Atsargiai atverskite. Tam galite naudoti platesnį peilį.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir sudėkite visus kiaušinius įdaru žemyn. Kepkite apie 2 min. kol džiuvesėliai įgaus auksinę spalvą. 

Vėl atsargiai kiaušinius atveskite išimdami juos iš keptuvės ir sudėkite į serviravimo lėkštę. Aš iškeptus kiaušinius atvertinėju peilio pagalba tiesiai į šaukštą ir taip juos sudedu į lėkštę.

 

Sudėtingumas: paprasta, gal sudėtingiau viską aprašyti

Receptas: dėkoju Ramunei už šio receptor priminimą.

 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą