2011 m. liepos 23 d., šeštadienis

Balandėliai

  Tradicinis lietuviškas patiekalas valgomas nuo pavasario iki rudens, kada parsiduoda vasariniai kopūstai. Mat jų lapai gležni ir labai tinkami sukimui. Bet kažkaip apie tuos balandėlius aš vis pamirštu savo bloge aprašyti. Gal todėl, kad tai nieko neišsiskiriantis patiekalas, nors daugelio mėgstamas ir žinoma gaminamas.
  Šiandieninis receptėlis tiems, kas dar jų niekada negamino. Juk visada būna pirmas kartas. Tad, pradėtą temą apie kopūstus tęsiu toliau. Žieminiai kopūstų lapai daug storesni ir man ne tokie skanūs balandėliams. Tad, iki rugsėjo mėnesio dar tikrai galite mėgautis gležnais kopūstų suktinukais.


Apie
1 kg. kopūstas,
300- 350 gr. mėsos faršo (gali būti kiauliena, jautiena, veršiena ar paukštiena),
1/2 stikl. ryžių,
1 kiaušinis,
1 svogūnas,
pipirų, mairūnų (nebutinai), druskos,
2 morkos,
odelė nuo tikrai rūkytų lašinių,
po 4- 5 juodųjų ir kvepiančių pipirų grūdelius,
1- 2 lauro lapai,
1 nemažas pomidoras ar 2-3 v.š. pomidorių padažo,
1 a.š miltų,
3-4 v.š. riebios "Dvaro" grietinės,
krapų,
lydyto sviesto ar aliejaus kepimui.
  Kai rinksitės kopūstą pažiūrėkite, kad ta puselė prie koto būtų mažiau "garbanota", tada kopūsto lapai lengviau atsiskiria. Vieni kopūsto lapus nuiminėja vis panardindami kelioms minutėms kopūsto galvą į verdantį vandenį. Tada jį ištraukia ir nuima po keletą lapų ir vėl kiša kopūstą į verdantį vandenį. Taip kartoja kelis kartus, kol nuima reikalingą lapų kiekį. Kitur sūloma kopūsto galvą pavirti apie 15 min. ir tada nuimti lapus. Man kažkaip šie būdai nepatogūs ir aš lapus atskiriu paprasčiausiai su peiliu nupjovus lapą ties kotu ir jį truputį pastūmus. Kai nusiimu reikalingą kiekį lapų, nupjaunu jų storą vidurinę dalį. Tada lapus sumaunu po kokius 5 vnt. ir dedu į puodą su verdančiu vandeniu. Uždengiu dangčiu ir kelias minutes apverdu, kad lapai taptų minkštesni ir lengvai pasiduodantys sukimui. Partiją lapų išėmusi juos dedu atvėsti ir į puodą dedu kitus lapus. Taip kartoju, kol apverdu visus lapus. Jei jūs apvirsite visą galvą iš karto, tai jau suprantama lapų papildomai apvirti nereikės. 
  Klasikiniai balandėliai gaminami su trupučiu ryžių farše, bet paskutiniu metu aš jų nebededu. Bet jei norite gaminti klasikinius balandėlius- ryžius apvirkite. Tai galite padaryti kol smulkinsite ir kepinsite svogūnus. Keptuvę palikite, nes ji bus dar naudojama.
  Sumaltą mėsą sumaišykite su pakepintais svogūnais, apvirtais ryžiais, kiaušiniu, pipirais ir druska. Išsidėliokite kopūstų lapus ir su šaukštu lygiomis dalimis išdėliokite faršą ant kopūsto lapo krašto. Susukite suktinukus, kaip vokus.
  Į įkaitintą keptuvę dėkite balandėlius ir juos trumpai apkepkite iš abiejų pusių ant gan stiprios ugnies. Tada į puodą dėkite lašinukų odelę (na, pusė delno dydžio tikrai užteks), šiaudeliais supjaustytas morkas, balandėlius. Juos gan draugiškai suglauskite. Suberkite pipirų grūdelius, įdėkite lauro lapus, įberkite šiek tiek druskos ir užpilkite iki pusės vandeniu, kuriame apvirinėjote lapus.  Troškinkite balandėlius apie 45 min. ant vidutinio stiprumo kaitros. Iki troškinimo likus  apie 10 min. sudėkite smulkiai supjaustytą ar sutrintą blenderiu pomidorą. Baigiant troškinti atskirame inde grietinę gerai sumaišykite su miltais, dėkite pomidorų padažą (jei nenaudojote šviežių pomidorų) ir įpylę kažkiek skysčio nuo troškinamų balandėlių gerai išmaišykite. Tada viską supilkite į puodą ir leiskite pavirti dar 5 min. Prieš pateikiant užberkite smulkintų krapų.
  Balandėlius pateikite su virtomis bulvėmis ir šviežiai raugintais agurkėliais.


  Sakoma, kad visi kopūstų valgiai yra skanesni juos pašildžius kitą dieną, pagaminkite balandėlių daugiau ir išbandykite.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: pagal "Lietuvių valgius" tik šiek tiek patobulintas

6 komentarai:

  1. Ech tie tradiciniai lietuviški patiekalai, negali atsispirti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai mėgstu balandėlius, na kaip tokių užsimaniau...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kiekvienas juk esame įpratę prie savo šaliai įprastų patiekalų. Atrodo ir kitkas labai, labai skanu, bet kartas nuo karto pasiilgstame kažko tokio "lietuviško".

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo skaniai, pabadysim pasigaminti!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dabar žiema ir kopūstų lapai kieti, tad juos reikėtų ilgiau apvirti. Arba naudoti savojos kopūstus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. atrodo skaniai, einu gaminti :)
    paprastas ir aiskus aprasymas :)

    AtsakytiPanaikinti