2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Patisonų piure žiemai




  
   Iš tiesų orginalus pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą būtų "Patisonų ikra". Bet lietuvių kalboje ikrai asocijuojasi tik su žuvų kiaušinėliais- ikrais. O čia, pro daržoves, tikrai jokia žuvis nėra net praplaukusi. Tad, piure būtų tikrai teisingesnis pavadinimas, nes visos dražovės trintos ir pilnai atitinka piure sąvoką.
   Tiems, kas dar prisimena sovietinius laikus ir daržovių asortimentą parduotuvėse, priminsiu, kad ši piure tikrai labai panaši į tų laikų "Kabačkovaja ikra". Tiesiog, gal net tokia pat. Kaip pati autorė rašo, šios piure yra vienas trūkumas- labai mažas laiko tarpas tarp pilno ir tuščio stiklainio.
Jums reikės:
3 kg. patisonų,
2 kg. stipriai sunokusių pomidorų,
1 kg. morkų,
1 kg. svogūnų,
2 v.š. druskos,
4 v.š cukraus,
2 v.š. acto (9%),
5 pipirų mišinio,
aliejaus.
   Pirmiausia pasiruoškite stiklainius. Kol jie kaitinami mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje nuvalykite degtine dangtelius. Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, supjaustykite patisoną. Jei jo odelė jau kieta- nulupkite. Pomidorus taip pat nulupkite ir sutrinkite blenderiu (jei jo neturite- sumalkite). Susmulkinkite svogūną. Labai gražiai daržovių pjaustyti nereikėtų, bet dydžiai gabalėlių turėtų būti panašūs. Nes tik taip jie vienodai išsitroškins.
  Storadugniame puode pakepinkite susmulkintą svogūną, kai jis taps permatomas sudėkite morkas ir patisono gabaliukus. Įberkite druskos, cukraus ir troškinkite, vis pamaišant, kol daržovės beveik suminkštės. Tada supilkite sutrintus pomidorus ir suberkite pipirus. Viską dar troškinkite apie 10- 15 min. Galiausiai viską sutrinkite blenderiu, įpilkite actą, užvirinkite ir supilstykite į stiklainius. Visas piurė troškinimo laikas būtų apie 30 min. 
   Jei mėgstate česnakus galite dėti juos kartu kepinant su svogūnais. Galite įberti susmulkintų petražolių lapelių, juos suberkite kartu su pipirais. Galite įdėti čili pipiriuko jei mėgstate aštriai. Šis receptas yra švelni patisonų piurė puikiai tinkanti su sviestu apteptu batonu. Bet manau, jūs patys dar rasite begalę būdų su kuo ir kaip ją valgyti.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš čia

4 komentarai:

  1. Šiandien pasidariau šia piure. Labai skanu . O kur ja laikyt ar šaldytuve ir galima ir rusi. Nesurugs jinai stovint ne šaltai .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad patiko :-) Jei ji steriliai pagaminta, ta prasme sudėta į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryta dangteliu, kuris tikrai sandariai užsidarė ir "prisitraukė", gali drąsiai laikyti rusyje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kad gerai laikytų ką bemarinuočiau pasterizuoju. Puode šiek tiek šilto vandens susdedu nedasuktus stiklainiukus ir kai užverda pavirinu 15 min, tuomet apvožiu ir šiltai apkutuluoju, kad palengva atvėstų. Atskirai stiklainių nesterilizuoju ir dangtelių nevirinu.

    AtsakytiPanaikinti