Šį kartą apie keturias skirtingas pupelių sriubas. Vėl viską surašau į
vieną puslapį, kad niekas nepasimestų ir, kad jums mielieji mano Blog'o
skaitytojai nereikėtų daug ieškoti.
Lietuviška pupelių sriuba
Tikrai lietuviška, nes visi tokias
nuo vaikystės esame įpratę valgyti. Na, gal nevalgydavo tie, kas aplamai
sriubų nemėgdavo arba nemėgdavo pupelių sriuboje. Bet kas nemėgsta
sriubų ir pupelių, tikriausiai šio pranešimo net neskaitys.
Dviems asmenims reikės:
600 ml. mėsos sultinio,
2 nedidelių bulvių,
1/2 nedidelės morkos,
1/2 nedidelio svogūno,
1/2 indelio konservuotų baltų pupelių, (arba 1/4 stiklinės, jei naudosite naturalias pupeles)
1 v.š. riebios grietinės (geriausia "Dvaro") arba 1/2 a.š. lydyto ar paprasto sviesto,
truputis čiobrelių arba petražolių, pipirų mišinio, druskos.
Žinoma skaniausios ir tikriausios pupelių sriubos yra išvirtos iš
naturalių pupelių. Pupeles užmerkite iš vakaro šaltame vandenyje.
Verdant siubas pirmiausiai užkaiskite pupeles ir kai jos bus beveik
išvirę sudėkite bulves ir kitas daržoves.
Svogūną pakepinkite nedideliame lydyto sviesto ar aliejaus kiekyje, kai jis taps skaidrus sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas. Dar keletą minučių pakepkite. Ir viską suberkite į verdantį sultinį. Taip pat suberkite ir kubeliais pjaustytas bulves
Jei naudosite konservuotas pupeles jas sudėkite, kai bulvės bus minkštos. Paskaninkite čiobleliais, arba petražolėmis, pipirais. Jei
reikia įberkite druskos. Pateikite su grietine arba šaukšteliu sviesto.
Sudėtingumas: paprasta
Trinta pupelių sriuba
Ką jau ką, bet trintas sriubas yra
lengviausia virti. Čia jau nėra jokių subtilybių pjaustant daržoves,
nereikia per daug stengtis "padaryti" gerą sriubos skonį.
Kad neprisivirti
sriubos per daug ir po to, gailint ją išpilti ar valgyti kelis kartus ir
vis tą pačią, pasimatuokite savo puodą lėkštėmis su vandeniu. Kiek
lėkščių sriubos jums reikia- tiek lėkščių vandens ir supilkite.
Atsiminkite maždaug tą "žymę" puode.
trintai pupelių sriubai reikės:
sultinio (geriausia vištienos),
virtų konservuotų baltų pupelių,
svogūno galvutė,
grietinėlės arba riebios grietinės,
alyvuogių aliejaus arba lydyto sviesto,
petražolių, čiobrelių,
pipirų mišinio, druskos.
Ant alyvuogių aliejaus arba lydyto sviesto pakepkite svogūną. Į verdantį sultinį suberkite
virtas pupeles, sudėkite pakepintą svogūną, petražoles. Pavirkite 5 min.
supilkite grietinėlę ir viską sutrinkite blenderiu. Įberkite pipirų,
čiobrelių, jei reikia- druskos. Užvirinkite dar kartą ir paragaukite ar
netrūksta prieskonių.
Žinoma trinti jūs galite visas sriubas, kad ir pirmajame pranešime
aprašytąją. Tik nevargkite ir nesitenkite labai gražiai susipjaustyti
daržoves. Jas vis vien sutrinsite. Pjaustykite bet kaip, kaip jums
patinka, tik svarbu, kad jos būtų panašaus dydžio, ir tai tik tam, kad
jos visos vienu laiku išvirtų.
Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: iš knygos "Didžioji vituvės knyga ELLE"
Rimta pupelių sriuba
Rimta europietiška
pupelių sriuba. Lyginant abi sriubas galima net traktatą apie lietuvių
ir vidurio europos gyventojų mitybą parašyti. Kokias daržoves mes ir jie
augino, ir kas buvo ant kiekvieno iš mūsų stalų. Skurdoka pas mus
buvo...
Bet juk galime paragauti kokia ta sriuba yra pas juos.
Dviems asmenims reikės
600ml. mėsos sultinio,
1 vidutinės bulvės,
1/2 morkos,
1 saliero stiebo,
1-2 pomidorų (gali būti konservuoti),
1/2 skardinės virtų baltų konservuotų pupelių,
3 rūkytos šoninės juostelių,
1/2 svogūno,
1- 2 skiltelės česnako,
alyvuogių aliejaus,
kmynų, pipirų, druskos.
Storadugniame
puode ar keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, sudėkite
smulkintą svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs sudėkite šiaudeliais
pjaustytas morkas ir smulkiai supjaustytą saliero stiebą, dar pakepinkite. Supilkite sultinį, jei viską
kepėte puode, jei keptuvėje- supilkite viską į verdantį sultinį.
Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves.
Virkite ant vidutinės kaitros. Kai daržovės bus minkštos sudėkite
smulkiai supjaustytą pomidorą ir virtas pupeles. Suberkite kmynus,
pipirus, jei reikia- druskos. Pavirkite dar kelias minutes ir leiskite
spriubai bent 10 min. ramiai pastovėti.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygų "Klasikinė virtuvė", "Didžioji vituvės knyga ELLE" ,
"Didžioji kulinarijos ensiklopedija"
Pupelių pomidorų sriuba su prieskoniais
Ši sriuba gali būti
trinta. Gali būti patrinta truputį šakute (orginalas) arba palikite taip
kaip virė, tuomet tik prieš verdant kubeliais supjaustykite pomidorus.
Dviems asmenims reikės
600ml. mėsos sultinio (puikiai tiks avienos sultinys),
1/2 skardinės virtų baltų konservuotų pupelių,
2 pomidorų (gali būti konservuoti),
1 v.š. pomidorų padažo,
1/2 svogūno,
1- 2 skiltelės česnako,
alyvuogių aliejaus,
1 a.š.kmynų,
1 a.š. kalendros,
1/2 a.š. paprikos miltelių,
truputis čili pipiro,
truputis svogūnų laiškų,
pipirų mišinio, druskos.
Ant
alyvuogių aliejaus pakepkite svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs
sudėkite kubeliais pjaustytą pomidorą. Jei naudosite konservuotus
pomidorus jų kepti nereikia.
Į verdantį sultinį suberkite virtas pupeles,
sudėkite pakepintą svogūną, česnaką ir pomidorus. Suberkite visus
prieskonius ir kelias minutes pavirkite. Leiskite sriubai dar bent 10
min. pastovėti ir užbėrę smulkintais svogūnų laiškais pateikite su balta
duona ar ciabata.
Jei virsite su konservuotais pomidorais įberkite į sriubą truputėlį cukraus.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygos "Pasaulio tautų valgiai" 2002m.