2023 m. kovo 19 d., sekmadienis

Veršienos kulninė ir odė puodui


 

Odę puodui arba liaupsės puodui, koks jis geras, patogus ir išmanus rašau jau antrą kartą. Pirmasis mano išliaupsintas buvo greitpuodis. Šį kartą labai daug gerų žodžių skirsiu ketaus puodu padengtu emaliu. Kažkada mano mama turėjo tokį panašų, tik daug mažesnį, menantį dar sovietinius laikus, puodą. Bet man atrodo, kad jis buvo šiek tiek plonesnėmis sienelėmis, nei dabartinis mano prancūziškas. Sunkus, bet už tai tobulai laikantis šilumą. Jame gaminu nepasakyčiau, kad labai dažnai, bet per mėnesį tikrai 6 ar 8 kartus jį išsitraukiu. Kartais su juo kepu orkaitėje, kartais Kamado Bono kepsninėje. 


 

Šis mano receptas apie veršio kulninę, kurią neturėdama laiko nei kurti Kamado Bono, nei aplamai ilgėliau sukiotis virtuvėje iškepiau vakarienei.

Taip galima kepti bet kokį didesnį mėsos gabalą su kaulu ar be jo, kuris tik sutelpa į tą puodą.

Jums reikės

veršienos kulninės (dviejų tokiu gabalų užteko 3 asmenims),

1 svogūno,

2-4 česnako skiltelių,

1 morkos,

1- 2 saliero stiebų kotelių,

3- 6 bulvių,

prieskonių mėsai,

alyvuogių aliejaus,

1 ryšulėlio smidrų,

150 gr. pievagrybių,

1 askaloninio arba mažo svogūno,

1- 2 v.š. lydyto sviesto,

druskos ir pipirų.

Mėsą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibėrę prieskoniais palikite marinuotis šaldytuve per naktį.

Išimkite mėsą iš šaldytuvo 30 min. prieš gaminimą.

Įjunkite orkaitę ir nustatykite 200 C temperatūrą. Kol orkaitė šyla, supjaustykite daržoves. Pastatykite puodą ant kaitros ir įpylę šiek tiek aliejaus  ar lydyto sviesto apkepkite svogūnus bei česnakus. Suberkite daržoves ir įpilkite apie 1 stiklinę verdančio vandens. Įdėkite mėsą ir uždengę dangčiu pastatykite puodą į orkaitę.

Kepkite apie 30-40 min. išjunkite orkaitę ir palikite puodą orkaitėje. Jokiu būdu nedarinėkite orkaitės durelių. Kai temperatūra orkaitėje nukris  iki 140C, vėl įjunkite orkaitę ir vėl temperatūrą pakelkite iki 200C. Kepkite apie 20 min. ir vėl išjunkite orkaitę. Kai temperatūra vėl nukris- greitai sudėkite nuskustas bulves ir uždarę dureles temperatūrą vėl pakelkite iki 200 C. Taip kepkite temperatūrą pakeldami per visą kepimą 3 kartus.

Mėsa puikiai iškepa nes puodas inertiškas ir įkaitęs jis dar ilgai išlaiko šilumą. Tad jūs sutaupote šiek tiek elektros energijos, nei kepdami 3 valandas ištisai.

Kai trečią kartą išjungsite orkaitę tuomet galite pasiruošti garnyrą. Kepintus šparagus su pievagrybiais.


 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: už tokią idėją kepti taupant elektros energiją dėkinga Linutei J

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą