2013 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Švilpikai


  Švilpikai arba ką padaryti iš likusių virtų bulvių ar jų košės. Prisipažinsiu, švilpikus aš labai mėgstu... pusryčiams. Kai kas net iš manęs juokiasi, kad daugelį patiekalų kuriuos žmonės valgo pietums ar vakarienei aš kertu per pusryčius. Juk gerai papusryčiavęs gali visą dieną ramiai darbus dirbti :-))) Bet aš nesiūlau jums taip elgtis. Galite švilpikais mėgautis per pietus ar vakarienę. Ypač jie juos pateiksite su grybų ar šoninės (kumpio)  padažu. Švilpikai tiks ir prie mėsos kepsnio vietoje įprastų bulvių. 
   Kaip jau supratote iš pirmojo sakinio, aš naudoju likusias iš vakaro virtas bulves ar bulvių košę.

2 porcijoms reikės

200 gr. virtų bulvių ar jų košės,
80 gr. (2 v.š.) miltų + kažkiek pabarstymui kočiojant (jei naudosite bulvių košę tai miltų reikės truputį daugiau apie 3 v.š),
1 kiaušinis,
druskos,
lydyto sviesto ar aliejaus kepimui.
Padažui
2- 3 v.š. riebios grietinės,
1 a.š. sviesto.
   Bulves sugrūskite įberkite druskos ir kiaušinį. Viską gerai išmakaluokite šakute. Suberkite miltus ir juos taip pat išmaišykite šakute. Labai gerai ir svarbiausia ilgai makaluoti miltų negalima. Geriau jau berkite ant stalo viską daugiau- mažiau išmaišę. Mat ilgiau maišant ar minkant masė pasidarys gliti, limpanti prie rankų. 
   Padarykite ritinėlį. Pradžioje tik formuokite jį, o po to pasibarstę miltais stalą užbaikite formuoti. Bet svarbiausia nepadauginkite miltų kočiojant. Geriau jau jų mažiau, kad masė būtų minkšta. Ritinėlį supjaustykite 2 cm. gabaliukais. Ir juos pavartykite miltuose lengvai paspausdami iki 1 cm. storio.
   Švilpikus dėkite į įkaitintą su lydytu sviestu ar aliejumi keptuvę ir kepkite vis apvesdami kol gražiai apskrus. Kol švilpikai kepa atskirame inde ištirpdykite sviestą, Kai jis ištirps sudėkite grietinę ir įberkite truputį druskos. Leiskite grietinei užvirti (jei jūsų grietinė riebi). Jei naudojate liesą grietinę- tik pašildykite jos neužvirinę.
   Jei švilpikus gaminsite iš didesnio kiekio bulvių, kepkite juos orkaitėje didelėje nepridegančioje kepimo formoje arba ant gerai sviestu ištepto kepimo popieriaus 200 C temperatūroje apie 10 min. kol gražiai iškils ir pagels. Jei reikia kepdami juos apverskite.
 Jei mėgstate įvairias žoleles švilpikų masę galite paskaninti čiobreliais arba trupučiu rozmarino, šviežiais smulkintais krapais ar petražolėmis.




 Švilpikus galite pasidaryti su įdarais. Tik tuomet naudokite didesnį kiekį švilpikams skirtos  masės.


Kumpio įdaras: karšto rūkymo kumpelį supjaustykite mažais gabaliukais ir sumaišykit su kepintu svogūnu. Įberkite pipirų ir jei norite dar krapų arba petražolių.


Morkų įdaras: virtas morkas supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su kepintais svogūnais. Pakepkite viską kartu. Įberkite druskos ir pipirų. Kas mėgstate galite paskaninti kmynais (juos dėkite kai kepinsite svogūnus) arba ciberžole (kukurma).

Grybų įdaras: virtus džiovintus ar paprastus virtus (kepintus) grybus susmulkinkite ir sumaišykite su kepinamais svogūnais. Dar truputį apkepkite viską kartu. Įberkite druskos ir pipirų.

Kopūstų įdaras: šviežius kopūstus pakepinkite kartu su apkeptais svogūnais, kol kopūstai suminkštės. Įberkite druskos ir pipirų. Galite naudoti ir raugintus jau  ištroškintus kopūstus.
Prie visų šių įdarų tiks grietinės padažas.

Sudėtingumas: paprasta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą