2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Tiramisu


   Šis itališkas desertas Lietuvoje taip paplitęs, kad tikriausiai po kažkiek laiko taps nacionalinės virtuvės dalimi. Ir tiramisų receptų, ne tik pačioje Italijoje, bet ir Lietuvoje jau yra begalės. Kiekviena šeimininkė ar kiekvienas restoranas jį gamina savaip. Čia kaip ir mūsų šaltibarščiai, atrodo sudėtinės dalys lyg ir tos pačios, bet skonis vis kitoks.  
   Tiramisu receptą prieš daug metų radau internete pas Deborah Mele. Pabandžiau ir taip patiko, kad kitų receptų jau nebeieškojau.
  Labai atsiprašau visų už nuotraukų neišvaizdumą, nes kiek kartų gaminau, o nufotografuoti vis nebebūdavo ką. Nebelikdavo... Taip ir dabar arba tiramisu inde arba likęs mažytis gabaliukas. Bet juk receptas manau svarbiau už nuotrauką :-)))

500 gr. maskarponės sūrio,
100 gr. (1/2 stikl.) plakamos grietinėlės, kad ir Panevėžio pieno,
4 kiaušiniai,
1/2 stikl. espreso kavos (galite užplikyti puodelyje stiprią kavą ir pravėsusią ją nukošti),
1/2 stikl. cukraus,
1/3 stikl. konjako, brendžio, (neturint pilti viskio ar romo),
24 biskvitiniai piršteliai (geriau prancūziški, o ne lenkiški),
kakavos miltelių ir truputis cinamono.
   Išvirkite espreso kavą ir ją sumaišykite su konjaku. 
   Kiaušinius gerai nuplaukite su ūkišku muilu ir nušluostykite popierine servetėle. Čia tam, kad apsisaugotumėte nuo salmonelės naudodami maistui žalius kiaušinius. Nusiplaukite rankas ir galite kibti į labai paprastą tiramisu ruošimą.
   Pasiimkite tris plakimo indus. Kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių ir supilkite į vieną iš plakimo indų. Trynius sumeskite į kitą ir dar ten pat įpilkite cukraus. Į trečią indą supilkite grietinėlę. Pasimkite patį paprasčiausią mikserį ir išplakite eilės tvarka: baltymus iki standžių putų (kad pavertus indą nebeišbėgtų), trynius su cukrumi (kol tryniai pabals) ir galiausiai išplakite grietinėlę. Nenaudokite plakimui greitų apsukų mikserių, nes jie čia netinkami.


   Į išplaktų trynių masę sudėkite maskarponės sūrį, išplaktą grietinėlę ir dar kartą viską išplakite. Šaukštu išimkite baltymus iš indo ir labai atsargiai juos įmaišykite į kiaušinių- sūrio plakinį. Jokiu būdu nebenaudokite mikserio, tai atliekama švelniai maišant su šaukštu.
  Į indą, kuriame darysite tiramisu, sudėkite pusę biskvitinių pirštelių. Juos sulaistykite puse kavos- konjako mišiniu. Ant viršaus dėkite pusę plakinio masės ir ją lengvai šaukštu paskirstykite, kad pasidengtų visi biskvitiniai piršteliai. Vėl dėkite sluoksnį sausainėlių, sulaistykite likusiu kavos- konjako mišiniu, vėl plakinys ir vėl gražiai išlyginama. Ant viršaus vos vos užberiame cinamono. Uždengiame maistine plėvele ir bent kelioms valandoms paliekame šaldytuve. Prieš pateikiant gausiai užberiame kakavos milteliais.

  Jūs galite daryti tiramisu porcijomis dėdami po du pirštelius kiekvienam sluoksniui. Ir galite užberti šokolado drožlių vietoje kakavos miltelių.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Italian food forever

2 komentarai: