2011 m. kovo 8 d., antradienis

Astros kotletai


500 gr. vištienos krūtinėlės be odos,
125 ml. grietinėlės,
1 sauja Sultana razinų,
1 kiaušinis + 1 virtas kiaušinis,
keli gabalėliai fermentinio sūrio,
batono džiuvėsėlių pjaustytų šiaudeliais,
druskos, kvepiančių pipirų.
Garnyrui
3-4 bulvės,
2-3 morkos,
1 stiklinė virtų pupelių (galite naudoti konservuotas Karališkas pupeles),
1/2 a.š. miltų,
2 a.š. sviesto,
1/3 stiklinės grietinėlės, 
druskos, cukraus, čiobrelių.
   Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite labai plonai trimis kryptimis, kad gautusi "maži spirgučiai". Sumaišykite gerai su grietinėle, kvepiančiais pipirais ir druska. Palikite geram pusvalandžiui šaldytuve, kad grietinėlė susigertų į mėsą. 
   Per tą laiką užkaiskite vandenį ir kai jis užvirs, sudėkite bulves. Samtį verdančio vandens panaudokite razinų užmerkimui (tą reiktų padaryti, kol dar nesudėjote bulvių į puodą). Taigi, nedideliame dubenėlyje užpilkite saują razinų verdančiu vandeniu ir palikite jas  mirkti.
  Morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais ar stambiais šiaudeliais. Puode užkaiskite nedidelį kiekį vandens ir kai jis užvirs suberkite morkas. Vanduo turi vos semtį morkas. Įdėkite 1 a.š. sviesto, truputį druskos ir 1 a.š. cukraus. Troškinkite morkas uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Žiūrėkite, kad vanduo visiškai neišgaruotų. Kai morkos bus minkštos ir vandens bus minimumas suberkite miltus, išmaišykite ir supilkite grietinėlę. Užvirinkite ir truputį pavirkite.
   Kai pusė garnyro paruošta ir bulvės jau bebaigią virti, pradėkite daryti kotletus. Suberkite išmirkytas razinas (žinoma be skysčio) ir perminkykite vištieną. Sukapokite virtą kiaušinį gabaliukais. Žalią kiaušinį išplakite atskirame inde. Sūrio atpjaukite kelis 2 cm.  gabaliukus. Virtus kiaušinius taip pat galite dėti į faršą, bet galite jo dėti tik truputį kai jau formuosite kotletus. Sūrį įspauskite į kotleto vidurį. Kiekvieną kotletą pavilgykite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite džiuvėsėliuose. Kepkite ant vidutinės kaitros, kaip paprastus kotletėlius. O kol jie kepa pabaikite ruošti antrą garnyro dalį. 
   Puode virtas pupeles pašildykite likusiame 1 a.š. sviesto, įberkite čiobrelių.
   Astros kotletus pateikite su virtomis ar grūstomis su sviestu bulvėmis, troškintomis morkomis ir pupelėmis. O jei tingite gaminti namuose, tokius kotletus galite rasti Kaune "Miesto sode". Ten dar jie, to "tikro skonio".
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas iš interneto ir senų prisiminimų

5 komentarai:

  1. Ačiū, eisiu paragaut ir pamėginsiu pati paruošti

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vargo vakarienė, o ne receptas. Grietinėlės ryškiai per daug - tokio kiekio 500g vištienos nesugeria. Iš ten atsiranda klausimas: kaip iš "kisieliaus" sulipdyti kotletėlį ir dar apvolioti kiaušinyje bei džiuvėsiuose? Matomai autorę seni prisiminimai apgauna. Gamybos principas būtent toks, kaip aprašyta, bet su proporcijom ne kas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jei greitai kotletus lipdysi, tikrai nieko nesigaus. Tačiau kapotas faršas sumaišytas su grietinėle turi pastovėti, kad grietinėlė susigertų.
    Ponas Vyteni, aš niekuomet neskelbiu tik kartą ar du pagamintų patiekalų. Čia nerasite tokių receptų: "žinote gaminau, visai nieko... bandykite gal jums ir patiks".

    AtsakytiPanaikinti
  4. pagaliau radau tikra astros kotleto recepta,aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Džiaugiuosi, kad receptas patiko :-)

    AtsakytiPanaikinti