2010 m. lapkričio 22 d., pirmadienis

Daržovių pyragas




  Šį receptą gavau iš labai šaunios šeimininkės. Jos pyragai iš tiesų nuostabūs!
Deje, tik praėjus geram pusmečiui atsirado proga jį iškepti. Vakar kaip tik buvo pirmasis bandymas kepti šį pyragą. Kepiau jį norėdama pavaišinti nemažą orchidėjų mylėtojų būrį. Manau, kad bandymas pavyko- pyragas buvo skanus.
Pyrago gaunasi tikrai nemažai, visa kepimo skarda esanti orkaitėje. Tad, jei pas jus valgančių žmogeliukų bus mažiau- susimažinkite kiekius.
Dar kas patogu gaminant šį pyragą. Viską galima, o tešlą netgi reikia, pasiruošti iš vakaro. Kepimo laikas taip pat labai trumpas 20-25 min.

Tešla:
300 gr. sviesto,
600 gr. miltų,
2 kiaušiniai,
petražolių.

Įdaras:
1 svogūno galva,
1/3 poro,
1 nedidelės cukinijos,
2 paprikos,
8-10 vnt. pievagrybių
3 vidutiniai pomidorai,
juodųjų alyvuogių (nebūtinai),
alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų, provanso žolelių.

Užpilas:
150 ml. gietinėlės,
4 kiaušiniai,
fermentinio sūrio,
druskos.

Iš vakaro susiminkykite tešlą. Petražolės susmulkinamos ir taip pat turi būti tešloje, kad ir kaip neįprastai atrodytų. Tešlą palikite šaldytuve per naktį arba bent kelioms valandoms atšalti.
Susipjaustykite daržoves: svogūnus susmulkinkite, griežinėliais supjaustykite porą, kubeliais- papriką ir šiaudeliais- cukiniją. Nuvalykite ir supjaustytus šampinjonus. Rašau- nuvalykite, nes šampinjonų plauti nereikia. Juos gražiai nulupkite ir nuvalykite kotelį. To pilnai pakanka, kad jie būtų švarūs. Plaunant jie pritraukia labai daug vandens ir tampa ne tokie, kokie turėtų būti.
Ant alyvuogių aliejaus pakepkite smulkintus svogūnus. Kai jie taps skaidrūs- dėkite porą, papriką. Viską pakepkite. Suberkite šampinjonus. Galiausiai sudėkite supjaustytus pomidorus ir alyvuoges. Jas galite perpjauti pusiau, galite dėti ir nepjaustę. Užberkite druskos, pipirų ir provanso žolelių. Daržovių troškinį išimkite iš keptuvės ir leskite jam atvėsti. Susidariusias sultis nupilkite į atskirą indą, vėliau jas galite panaudoti ruošiant kokį nors padažą ar verdant sriubą. Kaip jau supratote daržovės turi būti be skysčio atsiradusio jas troškinant.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo tarkuokite tešlą. Išlyginkite paviršių ir truputį jį paspauskite. Dėkite daržoves ir jas lengvai paskleiskite ant tešlos. Inde išplakite kiaušinius įberkite šiek tiek druskos ir įpylę grietinėlės dar paplakite. Supilkite po truputį tolygiai ant daržovių, užberkite tarkuotu sūriu.
Kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min., kol sūris pagels.

Sudėtingumas: vidutinis

4 komentarai:

  1. Etsss gaila,neparagavau pyrago,nors labai gražiai atrodė :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai, kad labai greitai išbėgote. Dabar teks keptis pačiai, arba laukti kito karto :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Recepte pasigedau cukinijos, kažkur išgaravo :) Kepiau sekmadienio pietums, kvapas ir skonis superinis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. S, labai ačiū už klaidos pastebėjimą. Pataisiau recepte, cukiniją pjaustome juostelėmis arba kaip kam patinka :-)))

    AtsakytiPanaikinti