2012 m. rugpjūčio 27 d., pirmadienis

Lečio


   Dar vienas receptas žiemos atsaroms papildyti. Mintis padaryti kitaip kilo, prieš kelis metus, pasirodžius cukinijų, paprikų ir pomidorų padažo receptui. Tas plačiai paplitęs receptėlis tikrai geras ir vertas nesunkaus darbo virtuvėje. Bet kaip visuomet, kai galima padaryti geriau, kodėl gi nepadarius.:-)))

Jums reikės (svoriai jau supjaustytų daržovių):
2 kg. cukinijų,
1 kg. paprikos,
700 gr. morkų,
500 gr. svogūnų,
400 gr. (2 nepilnos stiklinės) cukraus,
2 v.š. druskos,
1 l. pomidorų padažo (naudoju "Daumantų" naturalų),
0.5 stiklinės  9% acto,
0,5 stiklinės aliejaus,
po 6 kvepiančių ir juodų pipirų grūdelius, 3 lauro lapų, jei norite aštriau- truputį smulkinto čili pipiro.

   Kaip supratote visas daržoves supjaustome. Cukiniją 2- 3 cm. kubeliais, paprikas ir morkas šiaudeliais. Svogūną vidutiniškai smulkokais gabalėliais. Storadugniame puode įkaitintame aliejuje pakepiname svogūną. Jei tokio puodo neturite, svogūnus lengvai apkepkite keptuvėje ir tuomet viską supilkite į troškinimo puodą.
   Svogūnui tapus skaidriam sudedame morkas. Supilame druską ir cukrų. Po kokių 5 min. suberiame paprikas. Uždengę troškiname kol daržovės vos suminkštės.  Tuomet suberiame cukinijų gabaliukus ir visus prieskonius. Viską išmaišome. Cukinijoms tapus minkštoms supilame pomidorų padažą ir dar kelias minutes paverdame. Vėliausiai supilame actą ir užvirinę dar kartą, supilstome į iškaitintus stiklainius.
Sudėtingumas: nesudėtinga

2012 m. rugpjūčio 23 d., ketvirtadienis

Persikų arba nekterinų džemas



   Parašiau pavadinimą ir suabejojau ar teisingai įvardinau tai, apie ką noriu parašyti. Na, iki tikro džemo konsistencijos truputį trūktų tirštumo, juk džemas kaip ir tirštokas produktas. Bet uogiene tai nepavadinsi, nes persikai, abrikosai ar nekterinai yra vaisiai. Tai negali juk rašyti, kad tai uogienė iš vaisių. Bet jūs jau tikriausiai supratote apie ką čia aš. Ačiū :-)
   Truputį dar apie pačius vaisius. Tikrai nedaug vaisių ir daržovių perku prekybos centruose. Man daug mieliau prasieiti pro turgaus prekystalius ir išsirinkti, tai kas man patinka. Bet persikus, nekterinus konservavimui perku prekybos centruose ir būtent visada per akcijas. Kartais vaisiai būna dar nepilnai sunokę, tad tenka juos vieną, kitą dieną palaikyti kambaryje ir tik tada kai suminkštėja- juos konservuoti.
   Šį džemą- "uogienę" galima virti iš persikų, nekterinų ar abrikosų. Galima daryti mišinį, pvz. šiemet maišiau per pus persikus ir nekterinus. Pernai viriau iš nekterinų, nes pasirodė, kad jie gal kvapnesni už persikus. Užpernai tik iš persikų. Bet didelio skirtumo iš ko virti nėra. Skanu visaip.  Tad, ką iš šių vaisių turite tą ir dėkite.

Jums reikės:
4 kg. persikų arba nekterinų (jau supjaustytų nedidelias gabalėliais ir be kauliukų),
1 kg. cukraus,
1 kg. uogienių cukraus,
1 citrnos sulčių,
Trupučio cinamono ar jo lazdelės ir trupučio vanilinio cukraus ar pačios vanilės ankšties.

  Kaip jau supratote, tai nuplovus vaisius reikia juos supjaustyti nedideliais apie 2- cm. gabaliukais. Tai daroma labai greitai. Pirmiausia perpjauname vaisių per pusę per randelį esantį vaisiuje. Ir abi skilteles pasukame į skirtingas puses. Taip lengvai atskirsime dvi dalis. Tą dalį kur liko kaulas dar kartą pjauname ir vėl sukame atpjautas dalis. Dabar labai patogiai išimame kaulą. Atpjautas dalis supjaustome nedidelias gabalėlias. Persikų odelę jei tik ji lengvai lupasi galite nulupti. Jei ne- odelę palikite.
  Supjaustytus vaisius supilame į storadugnį puodą ir užpilame cukrumi. Sumetame vanilės ir cinamono lazdeles. Jei jų neturite maltus priekonius suberkite jau baigiant virti.Verdame apie 25-30 min. vis nugraibydami susidariusias putas. Baigiant virti išpaudžiame citrinos sultis ir gerai jas išmaišome.
   Jei neturite storadugnio puodo, prieš verdant ant dugno įpilkite šiek tiek vandens. Arba užpylę vaisius cukrumi palaukite pusdienį kol išsiskirs sultys.
  Dar lengvai verdantį džemą supilkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite dangteliais.
  Šis džemas nėra labai tirštas, bet kaip tik jis tokia konsistencija puikiai tinka prie varškės apkepo ar paprastai prie varškės pusryčiams. Jei norite, kad masė būtų tepama ant batono baigiant virti viską sutrinkite blenderiu.
Išeiga: 12 indelių x 0.5 l.



Sudėtingumas: paprasta

2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

Ponios Therese Pellas šokoladinis pyragas pagal David Lebovitz



   Na, dar taip nebuvo, kad skaitydama naują David Lebovitz knygą "Saldus gyvenimas Paryžiuje" užsikabinčiau už pyrago. Tas juodojo šokolado pyragas man visą rytą nedavė ramybės. Tad, ilgai nesikankinau ir per pietus jį išsikepiau. Tikrai tai tikras prancūziškas dalykėlis, labai subtilaus ir elegantiško skonio. Sakysite, tokio skonio nebūna... deje- yra. Kaip pavadinti mandagų saldumą, išlaikytą šokolado švelnų kartumą ir lengvą minkštumą. Visko po truputį ir tikrai subtiliai.  Rašoma, kad šis pyragas skaniausias antrą dieną, kai subręsta jo skonis. Man jis skanus pasirodė vos pravėsęs.
   Gal būt jis nepatiks tiems, kas mėgsta nepadoriai saldžius kepinius. O jo kiekis tikrai prancūziškas. Tūlam lietuviui gal tik vienas prisėdimas prie tokio kiekio būtų.
 

Jums reikės
250gr. juodojo šokolado (naudojau "Pergalės", nes jis po "Senosios Rūtos" gaminių pats kokybiškiausias),
120 gr. sviesto,
65 gr. cukraus,
4 didelių kiaušinių,
2 v.š. miltų,
truputį druskos.


  Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros.
  Storadugniame puode ištirpinkite šokoladą ir sviestą vis pamaišant iki vienalytės masės. Kiaušinių baltymus plakite su trupučiu drukos ir kai jie pradės standėti po truputį supilkite pusę cukraus normos. Plakite kol baltymų masė taps standi. Tuomet iki baltumo išplakite kiaušinių trynius su likusiu cukrumi. Supilkite miltus ir šokolado masę. Viską gerai perplakite. Tuomet atsargiai su šaukštu sudėkite apie 1/3 išplaktų baltymų ir atsargiai juos išmaišykite. Vėliau sudėkite ir likusius baltymus ir atsargiai viską išmaišykite kol neliks baltų baltymų dryžių. Supilkite viską į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu išteptą kepimo formą. Recepte nurodoma 23 cm. torto forma (aš kepiau 21 cm. formoje). Kepkite pyragą 35 min. viduriniame orkaitės aukšte.


Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš  David Lebovitz knygos "Saldus gyvenimas Paryžiuje"

2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Rūgštynių sriuba



   Šį paprastą receptą reikėjo įdėti pavasario pradžioje, kada tik pasirodo pirmosios rūgštynės. Bet, kaip sakoma geriau vėliau, nei niekada. Tuo labiau, kad rūgštynių ant prekystalių turguje yra, o kai jos baigsis, bus galima naudoti sūdytas. Tik naudojant sūdytas rūgštynes, gal geriau virti sultinį sriubai visai be druskos. Pasūdyti jei truks druskos, visada vėliau galėsite. Dar vienas labai svarbus dalykas šioje sriuboje, tai eiliškumas. Visi kas virė rūgštynių sriubą jau ne kartą, žino, kad kol bulvės sriuboje neišvirė-  negalima į ją dėti nieko rūgštaus. O tai virsite, virsite ir niekaip neišvirsite tas bulves. 

 Jums reikės
1l. kiaulienos, vištienos ar jautienos sultinio,
2-3 bulvės,
1-2 kietai virti kiaušiniai,
pundelis rūgštynių,
krapų,
gabalėlis tikro rūkyto kumpio, ar lašinių (tikrai rūkytų) odelė,
kvepiančių pipirų,
grietinės (geriausia riebi 40% "Dvaro").

   Į  verdantį mėsos sultinį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą kumpį ar visą rūkytų lašinių odelę. Suberkite pipirus. Virkite kol bulvės suminkštės. Tik tuomet sudėkite pjaustytas, be kotelių rūgštynes. Pavirkite dar kelias minutes, išgriebkite lašinių odelę ir suberkite krapus. Jei visi mėgstate virtus kiaušinius šioje sriuboje, tuomet susmulkinę suberkite ir juos. Jei ne- kiaušinius pateikite atskirai. Kiekvienas jų įsidės tiek, kiek norės. Grietine sriubą galite balinti tiek puode bendrai visiems, tiek atskirai kiekvienam jau lėkštėje. Aš vis savo receptuose rašau apie 40% "Dvaro" grietinę. Ji vienintelė, kuri kaitinant iki begalybės nesušoka į gabalėlius. Tad, ir nedidelis jos kiekis geriausiai tinka sriuboms ir visiems grietinės padažams.
Beje, į šią sriubą galite dėti ir smulkintų jaunų dilgėlių lapelių.

Sudėtingumas:paprasta

2012 m. rugpjūčio 13 d., pirmadienis

Trijų uogų uogienė





   Kartais būna labai sunku pataikyti į tam tikrų uogų sezoną. Vienos sunoksta anksčiau, kitos vėliau. Bet ilgas mėlynių sezonas ir jų gausa, šį kart tikrai labai palanki jų mėgėjams. Dabar kaip tik ir gervuogės atsirado. Ir aviečių (žinoma ne miško) galima nusipirkti. Tad, jei suskubsite į turgų ir netingėsite- ši nuostabi uogienė pradžiugins jus šaltą žiemą.
Jums reikės
1 kg. mėlynių,
1 kg. aviečių,
1 kg. gervuogių,
1 kg. cukraus,
1/2 kg. uogienių cukraus.
   Uogų kiekį rinkitės kaip jau gausis, bet daugiau- mažiau geriau vienodomis dalimis. O cukrus taip pat gali būti keičiamas pagal skonį ir norimą tirštumą. Jei uogienių cukraus dėsite mažiau- uogienė bus skystesnė. Taip pat cukraus kiekis priklauso nuo uogų saldumo, tad virdami būtinai paragaukite.
Mėlynes nuplaukite. Avietes ir gervuoges perinkite. Visas uogas supilkite į puodą ir supylę cukrų virkite (nuo užvirimo pradžios 10-15 min. Karštas uogas supilkite į iškaitintus (kad ir mikrobangų krosnelėje) stiklainius. Užsukite steriliais dangteliais.
Sudėtingumas: paprasta

2012 m. liepos 10 d., antradienis

Keptos bulvės ir kaukazietiškas jogurtinis padažas

  
   Šį kartą apie paprastą vakarienę, kai visos įmantrybės nustumiamos į šalį ir prisimenami paprasti patiekalai. Bulvės su kefyru ar rūgpieniu vakarienei yra dažnas patiekalas kiekvieno lietuvio šeimoje. Kai kas dar ir šviežių ar lengvai paraugintų agurkų su grietine šalia susimaišo.
   Prieš daug daug metų labai dažnai tekdavo būti Šiaurės Kaukaze. Žiemą slidinėti, vasarą kopinėti po kalnus. Tikriausiai tokio stulbinamo grožio kalnų nerasiu niekur kitur, tik Dombajuje. Tokių stulbinamai aukštų, smailių ir net vasarą spindinčių sniegu viršukalnių ir tokių karštų, nuoširdžių žmonių...
   Airanas jų gėrimas, jų užkandis ar padažas. Tačiau labai nustebau radusi internete informaciją, kad airanas yra rūgusio pieno ir gazuoto vandens mišinys! Kas per nesąmoningas naujadaras... Taip airanas gaminamas iš karvės pieno jį rauginant. Tačiau pagrindas yra veršelio skrandžio fermentas, kuris ir padaro tą airaną stebuklingu. Žinoma kiekvieną kart, rauginant naują partiją pieno, niekas neskerdžia veršelio. Kiekviena kaimo moteris turi pasilikusi seno airano, kurį ir įmaišo į rauginamą pieną. Tačiau, kaip juokauja vietiniai, jei visame kaime, neliktų airano, tektų skersti veršelį.
   Šio gėrimo šiek tiek savitas skonis, tačiau jo unikalios savybės, tuose kraštuose būnant, priverčia bent jau kartą jį paragauti. Keletą metų ten besilankant nesutikau nė vieno lietuvio, kuris būtų jo negėręs. Tikrai nuostabus troškulio numalšintojas, pagirių "meistras", nuostabus "gydytojas" apsinuodijus maistu ar per dideliu saulės kiekiu. Jis pateikiamas ir kaip gėrimas, ir kaip padažas prie bulvių ar keptos mėsos.
   Naudojant, kaip padažą įspaudžiama česnako, įpjaustoma petražolių ar kalendros lapelių (kinzos).
Tačiau tikro šio gėrio Lietuvoje neteko matyti. Skoniu panašus į jį yra "Dobilo" naturalus jogurtas. Tad, norint prisiminti virtuvėjė Kaukazą naudoju būtent jį.
Oi, kiek aš čia prirašiau apie paprastą vakarienę.... Grįžkime į virtuvę,
   Išvirkite ar iškepkite bulves. Jei nenorite virtų ir tingite jas kepti keptuvėje, kepkite orkaitėje. Supjaustykite bulves šiaudeliais, bet 2-3 kartus storiau, nei bulves fri. Suberkite jas vienu sluoksniu į tefloninę skardą, užpilkite apie 2 cm. vandens, užberkite rozmarino spygliukų, ar kmynų. Galite naudoti krapus, tik juos berkite bulvėms iškepus. Uždėkite ant bulvių šoninės ar lašinukų juosteles. Jei tokio dalyko nenorite įdėkite apie 1 v.š. lydyto sviesto ar aliejaus. Tuomet dar truputį druskos reikėtų. Kepkite orkaitėje 200C temp., kol bulvės bus minkštos. Įbeskite šakute ir bus aišku.


Lašinukus ar šoninę atidėkite į šalį ir panaudokite rytdienos sriubai ar kitam patiekalui papuoši.
Kol bulvės kepa pasiruoškite kaukazietišką  jogurtinį padažą.
Dviems asmenims reikės:

200 gr. jogurto ar grietinės,
2 didesnių česnako skiltelių,
1 a.š. adžikos,
druskos.

Česnaką nulupkite ir susmulkinę sudėkite į indelį su jogurtu, sudėkite visus kitus komponentus ir gerai išmaišykite. Paragaukite, padažas turi būti lengvai aštrus. Jei jis tinkamo skonio- supilstykite jį kiekvienam į padažines.

 
Pateikite su bulvėmis.
Sudėtingumas: labai paprasta

2012 m. birželio 29 d., penktadienis

Arbūzo ir feta sūrio salotos su mėtomis




  Vasaros karščiai padaro mus šiek tiek tingokus. Tuomet daugelis pradedame gyventi pietietišku tempu. Daug smagesni tampa pasisėdėjimai su draugais ar tik dviese vėlai vakare, dienos karščiams atslūgus. Tuomet maloni vakaro vėsa ir dar ilgi šviesūs vakarai leidžia ilgiau pavakaroti.
Tokiems vakarams ar net pusryčiams karštą vasaros rytą tinka šios gaivios ir gal būt, šiek tiek keistokos salotos.

Jums reikės

 arbūzo,

šilauogių (nebūtinai),
prancūziškojo minkštojo ožkos ar bent feta sūrio,

jaunų mėtos lapelių (pipirmėtė ir kitos mėtos giminaitės nelabai tiks),

Arbūzą supjausčius išimkite sėklas ir sudėkite į lėkštes. 

Užberkite šilauogių. Uždėkite ant viršaus sūrio ir apiberkite smulkintomis mėtoms. 

 



Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: ačiū Ernestui už puikią įdėją ir žinoma pusryčius :-)