2024 m. sausio 7 d., sekmadienis

Tarta Sbrisolona

 


Tai tipiškas, lengvai paruošiamas, valstietiškos kilmės pyragas iš Lombardijos. Rašau pyragas, nors tai didelis trapus, burnoje tirpstantis sausainis, kuris iškepęs paprasčiausiai sulaužomas rankomis.

Ruošiant tešlą man visada prieš akis iškyla paprasta gausi italų šeima, kur saldumynai kepami visai paprastai, kad tik greitai būtų galima jais palepinti iš kiemo atlėkusių vaikų būrį. Jokio prancūziško rafinuotumo. Tačiau skonis nenuviliantis, visada primenantis Italiją.

Orginalusis Sbrisolona receptas yra ruošiamas naudojant kukurūzų miltus, kurie suteikia jam ypatingą spalvą. O migdolai savitą, nepamirštamą skonį.

Nenuostabu, kad laikui bėgant atsirado  begalės šio pyrago-sausainio variacijų: su uogiene, nutella ar pyragai su obuoliais.

Dalinuosi su jumis orginaliu Sbrisolona receptu. Jei jūs neturite kukurūzų miltų, pakeiskite juos paprastais miltais.

Jums reikės

200 gr. miltų,

200 gr. migdolų miltų (galite iki miltų sublenderiuoti migdolių drožles),

100 gr. kukurūzų miltų,

200 gr. sviesto,

200 gr. cukraus,

2 kiaušinių,

40 gr. migdolų riešutų,

30 gr. Maraschino likerio (kai jo neturiu pilu Amaretto) vietoje jų galite įpilti šiek tiek migdolų esencijos,

10 gr. kepimo miltelių,

1 a.š. vanilinio cukraus,

2 gr. smulkios druskos.

 

Trijų rūšių miltus sumaišykite kartu su kepimo milteliais ir trupučiu druskos.

Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Įdėkite kiaušinius ir gerai išplakite.

Įpilkite likerio, suberkite miltus ir viską išmaišykite ir išminkykite kol visi produktai susijungs.

Kepimo popieriaus atsikirpkite, kad juo galėtumėte iškloti kepimo skardą esančią orkaitėje.

Tieskite kepimo popierių ant darbastalio, dėkite tešlą ir ją iškočiokite beveik per visą popieriaus lapą. Formos taisyklingumas nėra svarbu, tik pasistenkite, kad tešla visur būtų vienodo storio.

Peiliu supjaustykite migdolus į tris- keturias dalis ir juos išberkite tolygiai per visą tešlos plotą. Lengvai paspauskite, kad perkeliant tešlą su visu popieriumi ant skardos jie nenubyrėtų.

Pyragą- sausainį kepkite prieš tai iki 180 C įkaitintoje orkaitėje kol jis įgaus auksinę spalvą ir jo kraštai vos pradės ruduoti. Priklausomai nuo orkaitės ir tešlos storio 20- 40 min.

Iškepusį ir pravėsusį pyragą- sausainį sulaužykite norimo dydžio gabaliukais.


 

Sudėtingumas: labai paprasta

Receptas: iš interneto

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą