2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Jaučio uodegos troškinys



  Keista, tačiau šio recepto lietuvių virtuvėje nėra. Nežinau iš kurios šalies jis kilęs, tačiau vos ne pusę pasaulio jį gamina. Jį rasite Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Prancūzijoje, Anglijoje ir Airijoje. Šis patiekalas taip pat gaminamas Argentinoje ir Peru, ten jį tikriausiai "mestelėjo" ispanai. Net ir Indonezijoje, Kinijoje, Korėjoje ar Pietų Afrikoje jį galima nesunkiai rasti. Tad, paplitęs beveik visur. Net ir žydai jį skaito košeriniu maistu.
  Man patinka. kad privalgęs šio troškinio neapsunksti, kaip kad sukirtęs kiaulės karką su troškintais kopūstais. Ech, tikriausiai prancūzai su ispanais ir italais visada žino ką valgyti. Dar noriu pridurti, kad tas uodegos troškinys labai naudingams mūsų kaulams ir sąnariams. Jį dažniau valgant galima turėti daug tvirtesnius savuosius kaulus :-))))
 
Dviems asmenims reikės:

900 gr. jaučio uodegų (jų reikia ieškoti turguje, netgi užsisakyti iš anksto!),
provanso žolelių,
5 pipirų mišinio,
truputis alyvuogių aliejaus,
210 gr. svogūnų,
250 gr. morkų,
1 saliero lapkočio,
3 didelių pievagrybių,
90 gr. cukinijos (nebūtinai)
7 česnako skiltelių,
1- 2 v.š. pomidorų padažo,
2 v.š lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus,
2 gvazdikėlių,
1 lauro lapo,
druskos,
4 vidutinio dydžio bulviųs (jei norite troškinį valgyti su jomis),
taurė balto vyno (aš kartais pilu porto arba raudoną vyną).


   Jautienos uodegą nuplaukite ir nupjaustę riebalus supjaustykite per slankstelius.
   Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir įtrinkite pipirais bei provanso žolelėmis. Palikite per naktį šaldytuve, kad pasimarinuotų.
   Įkaitintoje keptuvėje ant lydyto sviesto ar alyvuogių aliejaus apkepkite jaučio uodegas iš visų pusių. Jei norite, galite prieš tai gabaliukus apvolioti miltuose. Jau apkeptus uodegų gabaliukus sudėkite į kepimo indą.
  Toje pačioje keptuvėje apkepkite svogūnus, česnaką ir morkas (apkepinėkite iš kart viską kartu).  Apkeptas daržoves supilkite ant jaučio uodegų. Sudėkite supjaustytą salierą, cukinijas, lauro lapą ir gvazdikėlius. Įberkite druskos ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad pusiau apsemtų. Uždenkite ir troškinkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3 val.
  Kai mėsa jau beveik lengvai skirsis nuo kaulo (tai teks jums patikrinti pasmeigiant šakute) sudėkite nuvalytus ir susmulkintus pievagrybius, bei nuskustas ir per pusę padalintas bulves. Kepkite dar apie 20- 30 min. Baigiant kepti, kai bulvės bus minkštos, supilkite pomidorų padažą, vyną ir jau atidengę troškinį patroškinkite apie 5 min.
  Prieš pateikiant užberkite smulkintų petražolių. Žinoma, prie šio troškinio tiks ir taurė balto ar raudono vyno.
 
 
   Prie jaučio uodegų troškinio tinka ne tik bulvės, bet taip pat virti ryžiai ar paprasčiausiai balta duona. Italai šį troškinį kartais pateikia su polenta. 
   Ir dar, šiame recepte ne tik, kad daug įvairių daržovių, bet ir jų kiekiai atrodo didoki, tačiau tikrai dėkite tiek, kiek nurodyta recepte. Troškintos daržovės labai dera su jaučio uodegomis ir yra puikus garnyras.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygų "Didžioji vituvės knyga ELLE" , "Didžioji kulinarijos enciklopedija" 

2 komentarai:

  1. Kaip gražiai ir gardžiai atrodo Jūsų gamintas troškinys! Gaminu ir aš retkarčiais jaučių uodegas panašiai, visi šeimos nariai labai mėgsta. Gaila, kad ne visada jų pavyksta nusipirkti, bet kai kada Zanavykų turguje aptinku. Na bet taip gražiai nufotografuoti man niekada nepavyko:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kristina, jūs pabandykite užsisakinėti jaučio uodegas pas mėsininką Zanavykų turguje. Jei tokio patikimo žmogaus neturite parašykite man į email'ą duosiu tel.
    Oi, su nuotraukomis tai sunku :-))) Troškinys tamsus, vakarieniaujame vėlai, jau sutemus, tad ir tikrai sunkiai pasiduoda fotografuojamas.

    AtsakytiPanaikinti