2013 m. gruodžio 17 d., antradienis

Kalėdomis kvepianti višta

  
 
 
  Jūs tikriausiai pagalvosite, kad Kalėdinių pyragų kepimas išvedė mane iš proto... Ne, tikrai ne. Juos kepu su didžiausiu malonumu ir meile. Be to pyragai patys toje orkaitėje ir kepa (aš ne prie ko).
  Įdėją kepti vištą su meduolių prieskoniais suteikė patys prieskoniai. O kodėl gi nepabandžius... juk meduolių prieskonių sudėtinės dalys labai tinka vištienos patiekalams. Kardamonas, kvepiantys pipirai, kalendra, anyžis, cinamonas, gvazdikėliai. Taigi, norėjau keptos vištienos kvepiančios Kalėdomis :-)))))
   Ir jums siūlau taip kepti ne tik visą vištą, bet ir jos šlauneles. Viskas tikrai labai paprasta.

Jums reikės
vištienos (tiks šlaunelės, blauzdelės ar visa drūta višta),
2- 3 apelsinai,
1/2 citrinos sulčių,
4- 6 česnako skiltelės,
1 svogūnas,
1- 2 morkos (nebūtinai),
1 v.š. medaus,
10 džiovintų kinkanų,
alyvuogių aliejaus,
meduolių prieskonių,
jei mėgstate aštriau, tuomet dar truputis kajeno pipirų,
druskos,

   Nedideliame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis, medų, druską, meduolių prieskonius. Vištieną nuplaukite ir nusausinę įtrinkite šiuo prieskonių mišiniu. Palaikykite per naktį ar nors kelias valandas.
Į kepimo indą sudėkite vištieną (ar visą vištą). Ten pat sudėkite stambiai supjaustytus svogūnus ir morkas, česnako skilteles, suberkite kinkanus. Nuplaukite gerai apelsinus. 1/3 apelsino supjaustykite griežinėliais (juos dar padalinkite per pusę, kad gautusi puselės) ir išdėliokite tarp vištienos gabalėlių. Jei kepsite visą nepjaustytą vištą, tuomet kinkanus ir apelsino puseles sudėkite į vištos vidų. Daugiau apelsinų su odele nedėkite, nes per didelis žievelių kiekis suteiks kartumo. Likusius apelsinus nulupkite ir suskirstę skiltelėmis išdėliokite šalia. Arba galite išspausti apelsinų sultis ir jas supilti prie vištienos. Kepimo formą uždenkite folija.
 
 
   Kepkite iš anksto įkaitintoje iki 200 C temperatūros orkaitėje apie 45 min. Jei kepsite visą vištą kepimo laikas bus apie 1 -1.5 val. priklausomai nuo vištos.
  Jei iškepusi vištiena bus per mažai apskrudusi, baikite kepti nuėmę foliją.
Tik nepalike šios apkepimo procedūros be priežiūros, mat kepiniai su medumi labai greitai apskrunda.
 
Sudėtingumas: paprasta

2 komentarai:

  1. Jau dabar jaučiu kvapus:) Man tas variantas su apelsinais jau senokai kirba kirba. Bandžiau kaip Nida gaminti antį, gavosi nerealiausias patiekalas, bandžiau su mangais irgi super duper...dabar bandysiu dar su meduolių prieskoniais, jau išsivaidzuoju kaip bus skanu:) Bet gaminsiu vėliau, kai atsigausiu iš po švenčių:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Odeta, patikėk, kad po švenčių norėsis tik žalių salotų :-))))

    AtsakytiPanaikinti