2013 m. lapkričio 21 d., ketvirtadienis

Beaujolais nouveau vakarėlis

  Šį vakarą atidaromas naujo derliaus vynas. Nors jis daromas supaprastintos fermentacijos būdu, bet pagal jį galima bandyti spręsti ir ko galime tikėtis iš kitų šių metų vynų. Nesu didelė mėgėja jaunojo Božole, bet vis tiek šio vyno paragauju. Kartais su draugais pirmajai degustacijai renkamės kavinėje ar restorane, kartais namuose. Net ir artėjantį savaitgalį galima paskirti Božole vynui ir pasikviesti draugų.
  Tad šiandiena trumpai aprašysiu kokias nedidelias vaišes galime suruošti, kas tiktų prie šio vyno. Ir žinoma, nelaikysiu jūsų ilgai virtuvėje. Juk Beaujolais nouveau šventė! Tad pirmiausia bendravimas su draugais, o vynas tegu būna tik ragaujamas. Kadangi vynas jaunas, gaivus, bet apsukantis galvą (labai retai kada jis būna sodresnis) siūlau prie jo rinktis riebesnius užkandžius ir sotesnius troškinius. Čia ir tam, kad sočiau pavalgę, ne taip lengvai pasiduotumėte vyno kerams :-)))

  Iš užkandžių galima būtų iškepti skrebučius su pelėsiniu sūriu. Kad ir "Danablu sūrio skrebučius" ar "Sluoksniuotos tešlos sausainėlius su pelėsiniu sūriu ir obuoliais"


  Galima pagaminti kepenėlių paštetą ir sudėtą į kelis nedidelius dubenėlius patiekti draugams. Prie jo pateikite apskrudinto prancūziško batono riekeles ir "Svogūnų apelsinų džemo". Paštetų galite pasirinkti pasiskaitydami:
 

"Paukštienos kepenėlių paštetas"
"Kalakuto kepenėlių paštetas"

 
  Šiuos visus įžanginius patiekalus galite pasiruošti prieš dieną.  Jei tai nesužavėjo ar jau šie patiekalai yra pabodę, siūlau tik vakar aprašytas virtas mažas bulvytes su menkių kepenėlėmis ir ikrais.   Trumpai kaip tai paruošti.   Gerai nuplautas bulvytes dėkite į verdantį (su trupučiu druskos) vandenį ir virkite. Kol jos verda paruoškite menkių kepenėlių užkandį. Konservuotas menkių kepenėles išimkite iš aliejaus ir padėkite ant popierinio rankšluostėlio, kad susigertų riebalai. Kepenėles sutrinkite šakute ir užberkite pipirais. Šalia padėkite ir ikros. 
  O kaip visa tai pateikti tai jau jums spręsti. Jei norite kepenėles sudėkite į nedidelius indelius ir svečiai galės patys užsitepti kepenėlių ant išvirtų bulvių. Bet galite ir jūs už juos tai atlikti virtuvėje. 


  Iš karštų patiekalų siūlyčiau pagaminti troškinį. Jį taip pat
galėsite pasiruošti iš anksto, o kai ateis svečiai jis baigsis troškintis. Troškinys gali kelias valandas ir pastovėti, nuo to jo skonis tikrai nenukentės, tik pagerės. Blogiausiu atveju, jį pravėsusį lengva pašildyti.  Kas iš troškinkų tiktų šiam vakarėliui?  Pirmiausia tai, viskas kas prancūziška: "Burguniška jautiena", "Normandiškas avienos ar jautienos troškinys", "Triušis arba višta a la provence stiliumi".


  Jei ruošiate nedidelį Božole vakarėlį vos keliems asmenims galite kepti kepsnius orkaitėje. Tuomet siūlyčiau "Čigonišką kepsnį". Tik šiame kepsnyje esančius svogūnus ir lašinukus, pasikepkite iš anksto. Mėsai baigiant kepti , juos uždėkite ant kepsnių ir dar keliom minutėms įkiškite į orkaitę, kad sušiltų.   Kepsnys "Gildija" taip pat tiks. 


  O desertams pasiūlykite tik sūrius. Nupirkite kelių rūšių sūrių ir pateikite juos ant medinės pjaustymo lentos. Tegul kiekvienas atsipjauna, tiek kiek nori. Prie sūrių ant tos pačios lentos padėkite vynuogių. Kodėl tik tos desertas? Juk jūs savo svečius ir taip sočiai privaišinote. O ilgai brandintuose sūruose yra begalė  fermentų reikalingų mums, maistui virškinti, tad pasirūpinkite savo svečiais iki pat galo :-)Gero jums Beaujolais nouveau  vakarėlio mielieji!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą