2011 m. birželio 19 d., sekmadienis

Grietininis tortas su braškėmis

  Šį savaitgalį vaišinu jus nepaprastai lengvu braškių tortu. Šį tortą išmokė padaryti draugo mama, kai aš dar buvau mokinukė. Tad, senas, geras vasarai, vaisinis tortas jūsų degustacijai.


1/2 biskvito (aš perku mažose parduotuvėlėse parduodamą naminį biskvitą),
1 kg grietinės (t.y. 2x 500gr. 30% Panevėžio grietinės minkštoje pakuotėje),
1 pok. apelsinų arba persikų žele,
10-12 v.š. cukraus,
1 didelė citrina,
6-8 a.š. želatinos,
migdolų skonio aromatizatoriaus,
apie 1 kg.braškių.
  Ištirpinkite  žele, kaip nurodyta ant pakuotės. Užpilkite 6-8 a.š. želatinos 1/3 stiklinės kašto (beveik verdančio vandens). Išmaišykite ir palikite brinkti. Nuplaukite braškes ir nuskabykite kotelius.
  Perpjaukite biskvitą, kad būtų apie 1,5 cm storio ir juo išklokite visą didelę torto formą. Visoje formoje neturi likti tuščių tarpų be biskvito. Sulaistykite biskvitą su puse žele normos.
  Į didelį indą supilkite grietinę, cukrų ir plakite šluoteliniu mikseriu, kol grietinė ims tirštėti. Supilkite išspaustas cirtrinos sultis ir 1/2 migdolų skonio aromatizatoriaus (maistinio kvapiklio). Dar šiek tiek paplakite. Pažiūrėkite kaip ten laikosi želatina. Jei ji ištirpusi, ją permaišykite ir supilkite į  grietinės plakinį (tai atlikite plakdami greitinę). Jei matosi dar neištirpusių dalelių- teks ją dar ilgėliau pamaišyti, kad ištirptų. Supylę želatiną būtinai paragaukite, mat želatina "sugeria" skonius ir kvapus. Skonis turėtų būti su vos juntama rūgštele ir vos juntamu migdolų kvapu. Pakoreguokite skonį- jei to reikia, įpilkite dar citrinos sulčių ar įlašinkite dar šiek tiek skonio aromatizatoriaus.
  Braškes perpjaukite per pusę ir išdėliokite aplink torto formos kraštą iš vidaus. Tada supilkite išplaktą grietinę ir atsargiai padėkite į šaldytuvą. Maždaug po valandos torto masė turėtų būti sustingusi. Atsargiai palieskite ją pirštu, kad įsitikintumėte, kad ji tvirta. Jei taip- išimkite tortą iš šaldytuvo ir išdėliokite ant viršaus likusias braškių puseles. Su didesniu šaukštu palengva užpilkite likusią žele ant kiekvienos braškės ir padėkite vėl į šaldytuvą, kad sustingtų. Kai pilnai sustings, tortą galėsite uždengti maistine plėvele.


Kai baigsis braškių sezonas šį tortą galite daryti su mėlynėmis ir konservuotais persikais.
Aš naudoju 24 cm. apvalią torto formą.
Sudėtingumas: paprasta

6 komentarai:

  1. oooooohoho!! Va ŠITĄ tortą tai tikrai bandysiu artimiausiu metu. Jau įsivaizduoju, kad skonis bus tobulas. Taip norisi ko nors gaivesnio nei maskarponės ar grietinėlės tortai, o varškės jau gan pabodę. Ačiū be galo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesa, kokio dydžio torto forma buvo naudota?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na atrodo tai tikrai gundančiai ♥ Belieka surasti minutę kitą jo gaminimui ;)
    Egle: o rašo jog 24cm tortinę naudojo...

    AtsakytiPanaikinti
  4. ai, kažkaip žiūrėjau, žiūrėjau ir vistiek nemačiau. Bet matyt čia pataisytas įrašas, nes tikrai perskaičiau bene 4 kartus ir neradau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man labiausiai tai patinka, kad "sudėtingumas:paprasta" :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai atsiprašau, kad neatsakiau į jūsų komentarus. Tiesiog kažkas buvo nutikę su komputeriu, kad negalėjau komentuoti. Dabar jau viskas sutvarkyta.
    Egle, tikrai tu pastabi ir nieko skaitydama nepraleidai. Tą 24 cm. įrašą padariau vėliau, kai paklausei apie formos dydį.
    Medėja, sudėtingumas: paprasta, jei 10 kl. mokinė (nemokanti gaminti) sugeba padaryti tokį tortą. Čia aš apie save, prieš daugelį metų :-)))))

    AtsakytiPanaikinti