2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Tikra vyšnių uogienė

   
  Viskas prasidėjo nuo blynelių Italijoje. Kiekvieną rytą pusryčiams nevalgėme nieko kito, tik tuos ką tik iškeptus blynelius. Valgėme kas su kuo mėgstame. Vieni su jogurtu, kiti su įvairiomis uogienėmis.   
   Vieną rytą prie tų blynelių mums pasiūlė  vyšnių uogienės. Padėjo gražių indelį uogienės ant stalo ir pasakė, kad tai "amarena". Ar teko kada girdėti, kaip italai sako apie kažką tokio labai skanaus? Jie tai sako su tam tikra  intonacija ir efektui sustiprinti  iškelia aukštyn ranką ir klapteli pirštais. Taip buvo įvardinata ta mums atnešta "amarena". Paragavome, skanu. Net labai skanu! 
   Tai buvo tokia šios uogienės pradžia :-))
   Grįžusi iš kelionės "maliausi" po internetą ieškodama tos "amarena" uogienės recepto. Galiausiai radau tai ką ir norėjau rasti. Tik ne Italijoje, o Amerikoje. Dabar šis receptas, jau antrus metus išbandytas, skelbiamas ir jums.

jums reikės
4 kg. vyšnių,
2 kg. cukraus,
55 vyšnių kauliukai.

   Vyšnias nuplaukite ir išimkite iš jų kauliukus. Atsirinkite 55 kauliukus ir juos plaktuku suskaldykite. Kad beskaldant kauliukai neišbėgiotų į šalis, išdėliokite juos ant dvigubo popierinio rankšluosčio. Ant viršaus uždėkite dar rankšluosčio vieną sluoksnį. Lengvai paspauskite ir dabar jau gerai matysite kurioje vietoje tie kauliukai tūno pasislėpę. Belieka tik pamušinėti juos plaktuku. 
 
 
  Išrinkite braduolius. 
  Užvirinkite nedidelį vandens kiekį ir jame blanširuokite branduolius  2 minutes. Vandenį nupilkite, o branduolius suriškite į dvigubą sluoksnį marlės. Stipriai, kad vėliau verdant nepasileistų. Supilkite cukrų, sudėkite "mazgelį " su branduoliais ir palikite vėsiai per naktį pastovėti. Likusius kauliukus padėkite šaltai taip pat. Geriausiai kauliukus laikyti šaldytuve.
   Kitą rytą uogas pavirkite 5 min. ir vėl atvėsinkite. Vakare nuo uogų nupilkite susidariusį sirupą į plokčią puodą ir nuvirkite, kad sirupo liktų mažiau nei per pusę. Per tą laiką, kol verda sirupas, užkaiskite puodą su kauliukais. Vandens jame turi būti tiek, kad apsemtų kauliukus. Kauliukus virkite apie 30 minučių. Atsargiai nupilkite likusį nuo kauliukų skystį į vyšnias, supilkite nuvirusį sirupą ir pradėkite virti pačias uogas. Vyšnias virkite apie 10- 15 min. (nuo jų užvirimo). Susiraskite puode "mazgelį" su branduoliais ir jį išmeskite, o uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius.
   Jei tingite taip žaisti, uogienei naudokite tik branduolius ir elkitės su jais kaip aukščiau aprašyta. Likusius kauliukus išmeskite, o uogienę virkite kitą dieną iš kart be jokių apvirimų- atvėsinimų ir palaikymų. Tik tuomet vietoje 2 kg. cukraus: imkite 1 kg. cukraus ir 1 kg. uogienių cukraus. Plačiau kaip virti vyšnių uogienę su uogienių cukrumi galite rasti čia. Tik amareto likerį jums atstos naturalus branduolių skonis ir kvapas.
   Tas 30 min. kauliukų virimas yra tam, kad išgauti kažkiek naturalių pektinų esančių juose. Bet jūsų valia rinktis kaip virti uogienę: greitai ar truputį pažaidžaint.. Beje, jei pirmuoju būdu virta uogienė gavosi per skysta, likusias sultis užkonservuokite kaip sirupą žiemai.

Sudėtingumas: vidutinis

3 komentarai:

  1. Laba diena, ketinu pasinaudoti Jūsų receptu ir iškilo neaiškumas: cukrų supilti ir branduolius sudėti į vyšnias? tikriausiai taip, bet noriu tiksliai žinoti, kad nepadaryčiau kažką netaip :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai atsiprašau Giedre, kad negalėjau jums iš karto atsakyti. Atrodo recepte stengiausi aiškiai parašyti, kad branduoliai surišami į marlę ir jų ry
    šulėlis sumetamas į vyšnias. Baigus virti jis ištraukiamas ir išmetamas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki. Noriu pakausti, ar iš ryto vyšnias užvirus pavirti 5min?

    AtsakytiPanaikinti