2013 m. liepos 25 d., ketvirtadienis

Kaprio sala ir pomidorai su mozarela

 
   Šią salą pamilsti vos tik joje apsilankęs. Tačiau apsilankęs antrą kartą joje suvoki, kad tai vieta dėl kurios pasidarai šiek tiek pamišęs. Tuomet pajunti, kad tave traukia šioje saloje esanti aplinka. 
 
 

   Tačiau norint tai pajausti tikrai neužteks vienos turistinės dienos. Per vieną dieną, taip salą aplanko dauguma turistų, tu pamatai geriausiu atveju pusę salos lankytinų vietų. Bet taip lėkdamas nepajunti salos gyvenimo. Nepajauti tikro salos kvapo ir skonio. Taip kvapo ir skonio... 
  Man neteko pajusti niekur kitur tiek daug skirtingų kvapų. Visi žinome, kad kvepia augalai, medžiai, jūra, žemė. Bet ten tie kvapai labai intensyvūs ir truputį kitokie. Kitokie dieną ir daug stipresni naktį. Net jūra skirtingose salos vietose kvepia kitaip.
 

   Skonis... jį pajusti gali iš kart. Bet ten tiek daug įvairiausių nuostabių patiekalų, kad visus išragauti, tikrai neužteks vienų atostogų!
   Kelionė į Kaprį buvo paskutinė iš ilgos trijų mėnesių kelionių grandinės. Daug šalių, miestų, keli kontinentai ir galiausiai ši sala. Ir nors visur šių kelionių metu lankiausi jau ne kartą, Kapris paliko giliausią pėdsaką.
 

   Kiekvieną kart grįžusi iš kelionių galvoju ne tik apie ten patirtus įspūdžius, bet ir apie ten ragautus patiekalus. Jau esu rašiusi, kad dažnai nenurimstu ir savo namų virtuvėje pradedu "atrasi" tai ką ragavau kelionės metu. 
   Keista, bet šį kart mintyse sukosi pomidorai su mozarela :-))) Daug metų įvairiausiais būdais ruoštos salotos. Tik po kurio laiko susimasčiau, kad juk pomidorų ir buivolės pieno sūrio salotos yra kilusios iš Kaprio salos, ir vadinamos "Salade Caprese". Tad nieko stebėtino, kad šis tobulas kūrinys iš Kaprio paplito po visą pasaulį ir tikriausiai yra vienos iš populiariausių salotų. 
  
 
  Ten jos tokios, kad tirpsta burnoje. Viso to pagrindas nepaprastai skanūs, gerai sunokę pomidorai, augantys saloje. Šviežias buivolės pieno mozarela sūris ir žinoma ypač tyras alyvuogių aliejus. Viskas. Apart druskos ir kelių kvapnių baziliko lapelių ant pomidorų su mozarela daugiau nieko nėra. Kai tokie kokybiški produktai tikrai daugiau nieko ir nereikia.
   Štai ką tik tą paprastą receptą ir parašiau. Naudokite buivolės pieno "Mozzarella di Bufala" sūrį. Jį pjaustykite griežinėliais, nors man skaniau jis suplėšytas. Pomidorai turi būti mėsingi, plonai pjaustyti, lengvai apiberti druska. Kad pomidorai būtų skanesni niekuomet nelaikyite jų šaldytuve.
  Tačiau ką daryti, jei tas sūris jums per brangus ar paprasčiausiai tokio buivolės sūrio neturite. Pirkite paprastą mozarelą, tačiau rinkitės, kad sūris būtų kuo minkštesnis. Ir jau tuomet ruošdami paprastos mozarelos salotas galite improvizuoti.
Salotas galite pateikti su avokado skiltelėmis
 

su žaliomis ar juodomis alyvuogėmis. Vietoje alyvuogių gali naudoti kaparėlius ar kaparius.
 

lengvai marinuotomis balzamiko acte ir cukruje smulkintomis svogūno galvutėmis. Jas suberkite ant lekštės dugno tik tuomet sudėkite pomidorus ir mozarelą.
 

Padažui galite naudoti tik alyvuogių aliejų.
Taip pat galite pasidaryti kitus padažo variantus:
alyvuogių aliejus ir truputis citrinos sulčių.
alyvuogių aliejus ir truputis balzamiko acto.
Iš prieskonių tiks truputis pipirų, raudonėlio ir čiobrelio. Galite naudoti Viduržiemio jūros prieskonių mišinį.
Ir žinoma nepamirškite šviežio baziliko lapelių. Jų neturint salotas išgelbės Pesto padažas.
Sudėtingumas: paprasta 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą