2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Burgundiška jautiena


   Taip paruoštą jautieną teko valgyti Provanse. Ir nors mano aplankytas regionas nėra ta vieta iš kur atsirado šis patiekalas, tačiau prancūzai moka puikiai paruošti visus savo šalies valgius.

jums reikės
1 kg. jautienos tinkamos troškinimui (aš naudojau "kryžinę" jautienos dalį),
200 gr. šalto rūkymo šoninės,
1 svogūnas,
1 česnako skiltelė,
30 gr. miltų,
300 ml. raudonojo vyno (naudokite tik gerą vyną),
150 ml. sultinio arba karšto vandens,
provanso prieskonių,
pipirų,
druskos,
apie 2 v.š. alyvuogių aliejaus.

apie 4- 5 vidutinio dydžio obuolius,
1 v.š lydyto sviesto.
   Susmulkintus svogūną ir česnaką apkepkite su aliejumi, kol jie taps skaidrūs. Išimkite juos ir sudėkite į indą, kuriame troškinsite mėsą. Į tą pačią keptuvę, kurioje ką tik kepėte svogūnus, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą šoninę. Apkepkite ją kol išsilydys visi joje esantys riebalai. Tuomet sudėkite jautieną ir ją apkepkite iš visų pusių. Viską supilkite į indą su svogūnais.Jei kepant atsirado šiek tiek riebalų palikite juos keptuvėje. Kartu su tais riebalais pakepkite miltus, supilkite vyną ir sultinį ar verdantį vandenį, gerai išmaišykite ir užvirinkite. Pavirkite vos kelias minutes ir supilkite ant jautienos. Įberkite druskos, pipirų ir uždengę troškinkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val., arba tol, kol mėsa taps minkšta. Baigiant troškinti suberkite provanso žoleles.
  Kai troškinimo laikas įpusės paruoškite obuolius. Nuplautus obuolius perpjaukite per pusę. Arbatinio šaukštelio pagalba išimkite sėklas su visais jų "nameliais". Ištirpinkite sviestą storadugnėje keptuvėje dėkite obuolius perpjautąja puse į apačią ir kepkite ant vidutinės ugnies. Po kelių minučių obuolius apverskite, kaitrą truputį sumažinkite ir pabaikite kepti uždengę. Obuolių neperkepkite, jie turi išlaikyti savo formą, tačiau peilis turi į obuolį lengvai smigti.
  Prieš pateikiant obuolius sudėkite ant ištroškintos jautienos.

 

   Kitas šio patiekalo variantas: vietoje obuolių naudokite pievagrybiius. Tik juos sudėkite į troškinamą jautieną įpusėjus troškinimo laikui. Jums reikės apie 250 gr. pievagrybių.

Sudėtingumas: vidutinis,
Receptas: iš vieno restorano Gordes miestelyje, Provansas, Prancūzija





7 komentarai:

  1. Kaip skaniai ir gražiai tie obuoliai ant mėsos pūpsodami atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, jie ne tik grožį patiekalui suteikia :-) Jie nepaprastai čia dera. Be to, yra dar vienas jau seniau aprašytas mano receptas, kuriame nuostabiai dera aviena, bulvės ir obuoliai. Tai "Normandiškas avienos troškinys" taip pat prancūziškas patiekalas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, kaip aš mėgstu Burgundiškai paruoštą jautieną...o dar su obuoliu....labai labai noriu:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dar su obuoliais negaminau, bet tikrai gaminsiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Seniau, kiek man teko valgyti vis būdavo pateikiama su grybais. Pati taip pat su grybais esu troškinusi, bet su obuoliu buvo kažkas naujo. Taip patiko, kad dabar tik su obuoliu ir pateikiu. Su juo gaiviau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tavo blogas buvo pažymėtas žaidime "11". Jei dar nesudalyvavai, nori, tai kviečiu :)
    http://belgija.blogspot.be/2013/02/tinklarastininku-zaidimas-atrakcija-11.html

    AtsakytiPanaikinti