2014 m. gruodžio 20 d., šeštadienis

Kučių vakaro ir Kalėdų meniu

  
 
  Šis meniu nėra išskirtinis ir kitoks, nei buvo pernai ar užpernai. Tačiau, kai kuriuos patiekalus ruošiame būtent tik šioms šventėms. Tad ir vėl tas pats- nėra atsibodęs po metų. Žinoma valgyti yra daug smagiau, nei jums skaityti.
 
                               Kučių vakarienės meniu

                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~
 
 Marinuoti baravykai paskaninti smulkintais saldžiaisiais svogūnais
 Virtinukai su džiovintais baravykais
 Kučiukai
                                                               ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
                                                            
                                                           Kalėdų meniu
                                     
                                                                       I diena

                                                                  ~.~.~.~.~.~.~.~
Balta mišrainė
Kepta kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis

                                                                  ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
 
Kepta žąsis su karemelizuotais raudonaisiais kopūstais ir žąsies taukuose iškeptomis bulvytėmis
 
                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

                                                                          II diena
                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Žirnių ir džiovintų baravykų sriuba iš žąsienos
 
                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Su vaniliniais ledais pateiktos, medaus ir balto vyno padaže  apkeptos karštos persikų puselės
 
                                                                  ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

2014 m. gruodžio 7 d., sekmadienis

Karamelizuoti raudonieji kopūstai

 
 
  Šį kartą mano receptas skirtas tik garnyrui. Išskiriu jį, vien todėl, kad tai nuostabus priedas tinkantis prie keptos anties ar žąsies ar kiaulienos kumpio kepto artėjančioms šventėms. Kas nenorite kepti viso kumpio galite pasitenkinti kepta šonine ar nugarinės (sprandinės) kepsniu. Tad, prie visų mano išvardintų karštų patiekalų puikiai derės ir karamelizuoti raudonieji kopūstai.
  Užsienio virėjai rekomenduoja raudonuosius kopūstus troškinti vyne apie 1 ar net 1.5 valandos. Visą tą laiką jūs turite troškinti kopūstus vis pripildami raudono vyno. Tas laikas gaunasi toks ilgas todėl, kad supylus vyną, rūgštis neleidžia greitai suvirti kopūstams. Ir jie verda begalę laiko.
  Man taip nepatinka, kaip ir nepatinka prieš troškinimo pradžią į troškinį su mėsa supiltas vynas. Aš vyną visada pilu gale, kai pagrindinis "herojus" (mėsa ar kopūstas- šiuo atveju)  jau būna minkštas. 
Tad, su šiuo garnyru "prasisuksite" žymiai greičiau :-)))) Ir vyno sunaudosite mažiau.

Garnyrui 4-6 asmenims reikės

1 raudonojo (naturaliai jis tamsiai violetinis) kopūsto, man supjausčius jį, buvo 600 gr.
1 v.š. lydyto sviesto,
1/2 vidutinio svogūno,
100 gr. rudojo cukraus ( prie anties ar žąsies galite dėti iki 150 gr.),
5 v.š.  Balsamico di Modena vyno acto,
1 taurės raudono vyno,
pipirų mišinio,
1- 2 v.š. uogienės (rekomenduojama juodųjų serbentų, tačiau man kaip tik nepatinka atsirandantis kažkoks savitas kvapas). Aš dedu tą, kurią randu savo šaldytuve praimtą,  
trupučio rozmarino, tačiau vietoje jo galite naudoti raudonėlį, čiobrelius, mairūną ar šiek tiek muskato.

  Susmulkinkite svogūną ir jį apkepkite iki geltonumo svieste  Suberkite plonai supjaustytus kopūstus užpilkite trupučiu verdančio vandens, suberkite cukrų  ir uždengę troškinkite kol suminkštės. Jei reikia įpilkite vis po truputį vandens. Paprastai po 20 min. kopūstas suminkštėja.
  Kai kopūstas bus pakankamai minkštas supilkite vyną, Balsamico di Modena vyno actą, uogienę. Padidinkite kaitrą ir jau atidengę troškinkite kol skysčio praktiškai visai nebeliks. Suberkite pipirus ir prieskonines žoleles.
 Kopūstus pateikite karštus.
 
Sudėtingumas: paprasta

2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Foršmakas arba kapota silkė

 
 
  Kartą paskambinęs mano vyras telefonu paklausė ar aš žinau kas yra Foršmakas. Ar apie žydiškai paruoštą kapotą silkę, kalba?- paklausiau :-)
  Pasirodo, jo kolega bandė mane egzaminuoti žydiškos virtuvės tema. Nelabai aš žinau jų tą virtuvę, bet keletą patiekalų kuriuos ruošė Smetonos laikų Kauno gyventojai ir aš gaminu... juk esu kaunietė.
Nors šios silkės niekada pati seniau nedariau. Bet reikia- bus Foršmakas!

2- 4 asmenimis užkąsti reikės

1 silkės (žinoma geriausia tiks riebi silkė su visa galva),
1 virto mažo kiaušinio,
1/2 rūgštaus obuolio,
1/4 svogūno,
pipirų,
1 v.š. saulėgrąžų aliejaus,
1/2 a.š. citrinų sulčių arba acto (nebūtinai),
truputis krapų (žydiškajame recepte to nėra, bet man jų kaip tik norėjosi).

  Išdarinėkite silkę ir sukapokite ją arba supjaustykite mažais gabalėliais. Svogūną, kiaušinį ir obuolį taip pat susmulkinkite. Geriausia tai daryti su peiliu, kombainas per daug viską sutrina. Nors žydiškose valgių knygose, kai kur Foršmako silkė ir kiti priedai prie jos, yra malami. Bet man labiau patinka kapotinis variantas.
  Viską sumaišykite ir pateikite su balta duona (žydiškas variantas) arba su juoda duona.
Man patiko Renatos 'Iš Sezoninės Virtuvės' pasiūlymas šią silkę pateikti su burolėlių karpačio. Tikrai labai šauni įdėja!

Sudėtingumas: paprasta
Receptas iš knygutės "Žydų valgiai" 1992m.

2014 m. lapkričio 16 d., sekmadienis

Monte Pacis ir šefo Ernesto Viršilo juvelyrinė vakarienė

   Tikriausiai tą šaltą ir tamsų lapkričio ketvirtadienio vakarą didelė dalis žmonių buvo išlėkę į Vilnių pasižiūrėti ką gi įdomas sukūrė mūsų Juozukas. Aš su Beata iš "Braškės su Pipirais"  pasirinkome kitą renginį. Tai juvelyrės Viktorijos Orkinės parodą „Poliai“ ir virtuvės šefo Ernesto Viršilo šešių patiekalų „juvelyrinę" vakarienę restorane "Mote Pacis".
 Tad, tą ketvirtadienio vakarą mes restorane buvome beveik dviese. Prie kito stalo sėdėjo dar viena pora, bet jų vakarienė truko daug trumpiau, nei mūsų.
 Monte Pacis pasikvietė naują šefą, tad buvo labai įdomu paragauti naujo virėjo naujų kūrinių.
Taip, kūrinių, nes šiuolaiknė virtuvė prilygsta kūrybai, ypač kai joje dirba tikri meistrai.
  Apie Monte Pacis vakaro salę nerašysiu, nes nepakenčiu baltos dienos šviesos. O ten ji plieskia visu pajėgumu, taip, kad nedideli toršerai stovintys salės kampuose tampa vos pastebimi.
Rašau tik apie maistą, nes atėjome tik dėl jo.
 
 Visada malonu gauti "linkėjimus iš virtuvės". Šį kartą tai buvo kepti burokėlių gabalėliai su kietojo sūrio juostelėmis, bei sviestas pagardintas ančiuviais. Skanu, ypač derinyje su tuo sviesteliu. Gal buvo galima dar kažko tobulesnio užberti skoniui papildyti, bet, kaip liaudis sako: "dovanotam arkliui į dantis nežiūrima".
  Kažkaip pradžioje net fotografuoti pamiršome, tad dovana šį kartą be nuotraukos.
 
  Šaltam užkandžiui buvo pateikta lengvai pamarinuota lašiša. Man atrodo, kad net per dūmus ji buvo perleista. Bet tuo metu buvau labai susikoncentravusi į visus priedus esančius lėkštėje, nei į ir taip gerai paruoštą lašišą. Vos keli nuostabaus skonio lašišos gabaliukai su puikiai parinktais pagardais buvo suvalgyti pasimėgaujant kiekvienu kasneliu. Puikiai derėjo želmenų ir alyvuogių aliejaus, garstyčių, baltojo vyno acto, bei medaus ir klasikinis plaktos grietinėlės ir krienų deriniai. O saulėgrąžų daigeliai ir medžio anglies dulkės šį patiekalą kilstelėjo dar laipteliu aukščiau. Tai tikrai buvo nepaprastai skanu!
 
 
  Antrasis šaltas užkandis buvo jautienos tartaras. Gražiai pateiktas. Neblogi deriniai, tik svogūnų piure potepis man nepatiko savo skoniu. Bet topinambų košės bokšteliai labai tiko prie tartaro.
  Jautienos tartaro paruošimas turi begalę variantų, nuo beveik visiškai naturaus skonio (žinoma, prieskonių ir jame yra) iki aštraus ir kvapnaus, kai nebesijaučia naturali mėsa. Čia buvo pateiktas tarpinis variantas. Gana geras.
  Tačiau vienas dalykas man ten buvo labai jau neaiškus. Jautiena nebuvo vienspalvė... o kai tai pamatai atsiranda įvairių minčių kodėl taip? Mėsa tikrai buvo gera, bet tas spalvų skirtumas kitus gali suklaidinti ir paskleisti tikrai negerų emocijų ar net kalbų.
 
 
  Karštas žuvies patiekalas taip pat buvo... ir galvoju, kaip čia dabar parašyti... žuvis karšta, gerai apkepusi, kad net jautėsi žuvies riebalų skonis (na toks kaip žuvies taukų parduodamų vaistinėse), bet man jis netrukdė, nes labai mėgstu žuvies taukus dar nuo vaikystės :-))) iš tikro! 
Tačiau, kruopų perliukai esantys šalia buvo absoliučiai šalti!  Va, čia jau ne kas... Jei tai būtų šilta, būtų įdealu, nes šiek tiek karamelizuoti pomidoriukai puikiai derėjo ir prie žuvies, ir prie kruopų perliukų. Galiu pasakyti, kad tie pomidoriukai ir tempė visą pariekalą iki aukštesnio lygio.
 
 
  Toliau sekė sorbetas skirtas užmiršti tai kas jau buvo suvalgyta ir pasiruošti naujam patiekalui. Žalias, įvairių prieskoninių žolelių sorbeto rutuliukas tikrai atgaivino visus skonio receptorius! Žolelių buvo keletas, tad ar tai specialus sumanymas, kad nebūtų vieno vyraujančio skonio, ar taip gavosi visai netyčia- neaišku. Bet čia viskas gerai, juk sorbetas pateikiamas tarp dviejų karštų patiekalų, savo fukciją puikiai atliko.
 
 
  Paskutinis "rimtas" patiekalas buvo kepta jautiena. Visiškai paprastai ir be jokių įmantrybių. Nedideli jautienos gabalėliai su bulvių koše ir grilyje kepta česnako pusele. Šis derinys manau jau po truputį tampa klasika. Belieka gerai pasirinkti tik iš kokios jaučio vietos bus kepamas steikas. Ir labai gerai žinoti, kiekvieno steiko rūšies kepimo subtilybes. Šį kart matomai buvo paskubėta (juk restorane mes tik dviese, vėlu, o šefui tikriausiai norėjosi namo). Pirmasis išorinis gabaliukas buvo minkštas, nes jam užteko kepimo laiko, deje antrajam, to laiko truputį pritrūko. Jis buvo guminis.  Prisipažinsiu ir aš kartais taip iškepu, bet steikams stengiuosi rinktis tik tas jaučio mėsos dalis, kurias žinau kaip tiksliai iškepti, kad būtų "medium" ir super minšta.
 
 
  Na, bet užskaitome tą jautieną ir laukiame paskutiniojo patiekalo, o tiksliau  deserto.
"Monte Pacyje" ar "Sadutėje" desertai visada buvo silpnoji vieta. Tad, labai įdomu buvo pažiūrėti, kaip gi dabar...
  Kamaldulių pyragas nustebino savo pateikimu. Lėkštėje buvo labai gražu :-))) Derėjo viskas ir rugegėlių bei rožių džiovinti žiedlapiai ir karamelizuotas cukraus lankas, ir rudas labai konkretus pyrago gabalėlis. Ir tai derėjo su pavadinimu! Šiame Pažaislio vienuolyne gyvenę vienuoliai augino vaistinius augalus, jie buvo uždara bendruomenė (uždaras cukraus lankas) ir kietas riešutų pyragas, buvo kaip tie vienuoliai...
Na, o skonis... pasirodo- tobula. Nesu aš saldumynų  mėgėja, bet šis pyragas mane papirko. Jame, kaip ir žiūrint iš iššorės, derėjo viskas. Rugegėlių žiedlapiai, žemės riešutai (kas nelabai pyragams ir tinka), druska, karamelizuotas cukrus ir viršutinis pyrago sluoksnis su vos pasūdyta karamele ir nedideliu smėlinės tešlos lopinėliu tirpo burnoje. Aš buvau sužavėta!
 
 
 Tad, kaip gi tas "Monte Pacis" su virtuvėje esančiu Ernestu Viršilu? Ar verta užsukti čia dar kartą? Pasakysiu, kad taip. Aš labai priekabiai žiūrėjau į viską kas buvo mums pateikta. Priekabiai ir aprašiau, bet man patiko visas šefo darbas. Tad, manau čia vėl apsilankysiu, paragausiu kitų jo paruoštų patiekalų ir butinai suvalgysiu dar vieną "Kamaldulių" pyrago gabaliuką. 
Bet užsuksiu dieną, kad nematyčiau tos baltos dienos šviesos lempų :-))))

2014 m. lapkričio 12 d., trečiadienis

Blyneliai (sklindžiai) su obuoliais

 
 
  Iš tikro tai patys pačiausi sklindžiai.
  Mano vyras turi labai aiškią nuomonę kai kuriais klausimais. Ir jis kartais savo tiesa būna taip įsitikinęs, kad neįmanoma jį perkalbėti. Tačiau, kartais aš jį pergudrauju. Kad ir su šiais sklindžiais. Jis visada sako, kad keptų obuolių kur jie bebūtų jis nevalgo (bet juk tai taip skanu!). Ilgą laiką blynelius kepdavau jam be obuolių. Bet kartą pabandžiau obuolių įdėti labai mažai. Praslydo. Antrą kartą įdėjau daugiau. Suvalgė. O kai paklausiau, kaip jam blynai, gavau patvirtinimą, kad skanūs. Jis net nežino, kad valgo keptus obuolius, o aš jam ir nesakau. Juk jis nealergiškas keptiems obuoliams, kitu atveju taip tikrai nesielgčiau.
Bet gal gana mano paslapčių. Geriau apie receptą :-)
 
Jums reikės:
 
2 kiaušinių,
200 ml. pieno,
5 v.š. (kupini) miltų,
3 a.š. cukraus,
truputis druskos,
2 obuoliai,
vanilinio cukraus, cinamono (bet nebūtinai), 
lydyto sviesto ar aliejaus kepimui.
 
padažui
200-250 gr.greitinės,
2v.š. cukraus.

  Visada maišant blynams tešlą atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Į baltymus įberkite šiek tiek druskos, taip jie geriau išsiplaks ir bus standūs.  Į trynius įberkite cukraus. Visada pirmiausia gerai išplakite baltymus, o po to- iki baltumo trynius.
  Į išplaktą trynių masę supilkite pieną ir suberkite miltus. Dar kartą viską išplakite mikseriu. Sudėkite nuluptus ir šiaudeliais supjaustytus obuolius. Tuomet jau su šaukšu sudėkite baltymus ir atsargiai viską permaišykite.
  Kepkite įkaitintoje keptuvėje vis pavartant.
  Pateikite su grietine sumaišyta su cukrumi.
  Obuolių galite dėti ir daugiau, kad būtų obuoliai tešloje.
 
 
Sudėtingumas: paprasta

2014 m. lapkričio 1 d., šeštadienis

Sumuštinių tortas

  

  Dažnai seni receptai, kaip tas ratas sugrįžta atgal. Sumuštinių tortą darydavo man mano mama, kai aš buvau maža. Ji galvojo, kad tai kur kas geriau vaikams, nei saldus tortas :-)))
Aš manau kiek kitaip. Sumuštinių tortas puiki išeitis pavaišinti būrį žmonių, pavyzdžiui ofise ar kelionėje. Ten kur normaliai valgyti nėra labai patogu.
  Dar vienas pliusas, kad tokį tortą reikia sutepti iš vakaro ir ryte liks tik jį papuošti.
  Aš išvardinsiu galimus variantus, o jūs patys pasirinksite kas jums skaniau. Tuo labiau, kad kiekvieno žmogaus fantazija yra beribė, tad čia yra tikrai kur pasireikšti.
  Tortui galite naudoti juodą, šviesią duoną arba tik batoną. Taip pat skrudinimui skirtą duoną.  Visada patogiau tepti tortą  su keturkampe duona. Tačiau rinkitės tik skanią duoną.
   Duona ir batonas turi būti supjaustomi apie 0.5 cm storio riekelėmis. Sudėjus riekeles po kelias  nuo jų nupjaunama pluta.
  Toliau pasiruošiami užtepai. Mėsa ar kiti produktai turi būti sumalami. O prieskoninės žolelės smulkiai supjaustytos. Sviestas- kambario temperatūros, nes tuomet jis  geriausiai susimaišo su kitais priedais.
  Bent jau man labiau pasiteisina deriniai juoda duona su sviesto užtepais, kurių pagrindą sudaro mėsa.
  Prie batono (baltos duonos) geriau tiks žuvies produktai ir tepami varškės sūreliai (tokie kaip  Philadelphia).
 
 

 
O dabar užtepų variantai:

Su juoda duona tiks

-malta rūkyta nugarinė ar kumpis, sviestas, pipirai.
-malti virti kiaušiniai, sviestas, druska, pipirai, džiovinti bazilikai.
-malta virta jautiena ar veršiena, sviestas, pipirai.
-smulkinti karpai, petražolės, svogūnų laiškai, sviestas, druska.
-maltas fermentinis sūris, sviestas, paprikos milteliai, jei reikia- druska.
-malta raudona paprika, sviestas, druska.

Su balta duona (batonu) tiks

-malta ar kapota rūkyta lašiša, tepamas varškės sūrelis, pipirai.
-smulkinti karpai, petražolės, svogūnų laiškai, varškės sūrelis, druska.
-krabų ar krevečių mėsa (lazdelės), varškės sūrelis ar majonezas, pipirai.
-maltas fermentinis sūris, sviestas, paprikos milteliai, jei reikia druska.
-sutrinti šprotai (tik nulupkite pelekus), sviestas, pipirai, druska.
-malti virti kiaušiniai, sviestas, druska, pipirai, džiovinti bazilikai.
-smulkinti rauginti, marinuoti ar švieži agurkai, tepamas varškės sūrelis ar sviestas, pipirai, jei reiikia- druska
- kapota silkė, tepamas varškės sūrelis ar sviestas, pipirai.

  Ruošdami kiekvieną užtepą būtinai ragaukite ir atraskite sau priimtiną skonį pridėdami jums patinkančių prieskonių. Kiekvienas užtepas jį paragavus turi būti skanus.
  Tortas tepamas iš kart ant reikiamo pagrindo ar lėkštės, nes jau suteptą tortą nėra patogu perkelti kažkur kitur.
  Užtepę vieną sluoksnį ir ant jo uždėję naują duonos eilę ją lengvai paspauskite. Kai sutepsite visus sluoksnius, tortą uždenkite maistine plėvele ir palikte šaltai, bent jau pusdieniui ar per naktį.
  Viršų ir šonus aptepkite tepamu varškės sūreliu ir aplipinkite krapų, peražolių, svogūnų laiškų mišiniu. Viršaus puošimas  jūsų išmonė :-))))
  Dar vienas pastebėjimas, lydyti varškės sūreliai (tokie kaip "Penemunės pievų") man pasirodė nelabai tinkami pertepimams. Jie per daug klampūs.
 

Sudėtingumas: vidutinis. Kad būtų lengviau, pradžiai pasidarykite nedidelį tortelį sau, su dviem kelis kartus atsikartojančiais sluoksniais.

2014 m. spalio 28 d., antradienis

Čili sriuba



   Ši soti aštri sriuba, kaip tik tiks artėjančioms vėsioms ir niūrioms rudens dienoms. Pomidorai esantys šioje tirštoje sriuboje dar primins vasarą, o aštrūs pipirai jus maloniai sušildys. Jei šią sriubą pateiksite vakare, rekomenduoju tuomet ir taurę raudono vyno.

3- 4 porcijoms reikės

500 gr. maltos jautienos (naudokite pigesnę mėsą: kulninę ar tarp šonkaulių esančią, tik nuo  tarpšonkaulinės mėsos nuimkite plėves),
1 svogūno,   
3- 4 česnako skiltelių,
1 žalios arba raudonos paprikos,
1 jalapeno arba čili pipiro,
1 nedidelio indelio konservuotų pomidorų savo sultyse,
1 nedidelio indelio konservuotų rudųjų pupelių,
1 a.š. saldžios paprikos miltelių,  
1 a.š. (nepilnas) kumino sėklų,
1 a.š. (nepilnas) džiovinto raudonėlio,
1/4 a.š. maltų pipirų mišinio,
3 a.š. pomidorų padažo,
taurės raudono vyno,
2 a.š. rudojo cukraus,
2 lauro lapų,
druskos,
aliejaus,
čili pipirų jei dar trūksta aštrumo,
čederio, Gruyère ar kitokio fermentinio sūrio,
kalendros ar petražolių lapelių.

   Smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką pakepkite ant aliejaus. Kai jie taps skaidrūs sudėkite maltą jautieną ir ją apkepkite. Kol ji kepa, smulkiai supjaustykite papriką, jelapeno pipirą ir sudėkite apkepti kartu. Įpilkite nedaug verdančio vandens, sudėkite lauro lapus, druską ir viską troškinkite apie 25  minutes. Žiūrėkite, kad skysčio šiek tiek puode visuomet būtų. Per tą laiką susitrinkite pomidorus, sutarkuokite sūrį.
  Suberkite visus prieskonius, pomidorus, pomidorų padažą, vyną ir cukrų. Suberkite pupelės ir dar trokškinkite apie 10 minučių. Jei trūksta aštrumo įberkite čili pipirų.
 Čilii siuba turi būti tirštoka. 
 Supilstę sriubą į lėkštes- užberkite šiek tiek sūrio.

Sudėtingumas: paprasta

2014 m. spalio 19 d., sekmadienis

Jautienos faršo ir vynuogių lapų suktinukai arba Dolmades su jautiena


  
 
  Maltos jautienos ar avienos suktinukus gamina labai daug tautų. Azerbaidžianiečiai, armėnai, graikai, turkai ir kitos netoliese gyvenančios tautos šį valgį laiko savo nacionaliniu patiekalu :-)
Mano receptas atkeliavęs iš armėnų šeimos.  

Jums reikės

300 gr. maltos jautienos ar avienos,
1 v.š. susmulkinto svogūno galvutės,
1 v.š. apvirtų ryžių,
1/2 indelio konservuotų vynuogių lapų,
juodųjų pipirų,
petražolių (nebūtinai),
druskos.

padažui

graikiško arba paprasto jogurto (blogiausiu atveju tiks liesa grietinė),
1-2 česnako skiltelių,
druskos.

  Maltą mėsą sumaišykite su svogūnais (apkepti jų nereikia), ryžiais, pipirais ir druska. Gerai išminkykite. Ant išdėliotų vynuogių lapų dėkite po arbatinį šaukštelį faršo ir gražiai  juos, kaip vokelį, suvyniokite.
  Suktinukus sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Jie turi būti vos apsemti. Virkite ant nedidelės kaitros apie 1 val. Stebėkite, kad vanduo visiškai neišgaruotų. Jei reikia vis įpilkite verdančio vandens.
  Suktinukus pateikite su jogurto- česnakų padažu.
 
Sudėtingumas: paprasta


2014 m. spalio 9 d., ketvirtadienis

Silkė su ikrais ir rūkyta lašiša

 
 
Dar viena  Švedijos ambasadoje ruošta ir tikrai dėmesio verta silkė. Tačiau ji jau nemarinuota.

Jums reikės

3 - 4 silkių file,
1 mažos dėžutės stintelių ar kokių kitokių ikrų,
100- 150 gr. rūkytos lašišos,
1/4 raudonojo svogūno,
3 v.š. grietinės,
3 v.š majonezo,
kvepiančiųjų pipirų arba pipirų mišinio,
krapų ir laiškinio česnako.

  Jei naudosite naturalią silkę su galva, ją išdarinėję bent valandai pamerkite į pieną. Pienas sumažins silkės sūrumą, be to, piene pamirkyta silkė tampa šviesi.
  Po to silkę gerai nuplaukite ir supjaustykite apie 1.5 cm.gabaliukais. Lašišą gerai susmulkinkite.        
  Inde sumaišykite grietinę, majonezą, žoleles, smulkiai supjaustytą svogūną ir ikrą su lašiša. Sudėkite silkę ir dar kartą atsargiai viską permaišykite. Ant viršaus užberkite truputį pipirų.
 Silkę bent parą palaikykite šaltai, kad subręstų skonis.
 Šią silkę galite pateikti ir su karštomis virtomis bulvėmis.
 
 
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Iš "Villa alps" ir žurnalo "Debesys"

2014 m. spalio 6 d., pirmadienis

Su spanguolėmis ir čiobreliu marinuota silkė


 
  Maždaug taip paruošta silkė 2012m. Švedijoje buvo išrinkta metų silke. O ar ji to verta įstikinkite patys :-)
 
Jums reikės

4-5 silkių file,
1 svogūno,
1 morkos,
saujos spanguolių,
kelių čiobrelio šakelių.

marinatui:

50 ml. 9% acto,
100 ml. cukraus,
150 ml. vandens,
5 gvazdikėliai,
5 kvepiantys pipirai,
1 lauro lapas,

  Virkite marinatą su prieskoniais kol ištirps cukrus. Puodą nukelkite nuo ugnies ir iš kart suberkite labai plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir plonai tarkuotas morkas. Saujoje suspauskite nuplautas spanguoles ir suberkite jas į marinatą. Įmeskite čiobrelio šakeles. Padėkite marinatą atvėsti.
  Supjaustytas 1 cm. gabaliukais silkes sudėkite į atvėsusį marinatą ir palikite 1- 2 paroms šaltai pasimarinuoti.
  Įdealu būtų naudoti citrininį čiobrelį. Jei tokio neturite- sutarkuokite šiek tiek nuplautos citrinos žievelės. 
  Prieš pateikiant silkę marinatą nupilkite.




Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Iš "Villa alps" ir žurnalo "Debesys"

2014 m. spalio 2 d., ketvirtadienis

Marinuota silkė kario padaže

 
 
  Aš gan rimtai "užsikabinau" už silkių :-))) Rugpjūčio mėnesį Restoranų dieną paminėjome Švedijos ambasadoje ir su "Debesų" kolektyvu vaišinome svečius silkėmis. Silkės buvo ruošiamos pagal Astos iš "Villa Alps" receptus. Taip marinuotas silkes ruošia ir švedai.
  Prisipažinsiu, tos marinuotos silkės man labai patiko. Visų mūsų, ruoštų silkių parsivežėme ir į namus, namiškiams paragauti. Po degustacijos mano vyras jas labai gerai įvertino, bet po kelių dienų tiesiog prajuokino su klausimu: "O tokių silkių Lietuvoje yra?"
Taip, tos silkės buvo paruoštos Lietuvoje :-))))
Tad, pradedu skaniausių silkių pristatymą nuo "Silkės su kariu".
 
Jums reikės
4-5 silkių file,
1 svogūno,
1 a.š. (pilno) kario,
3 v.š. grietinės,
3 v.š. majonezo,
ryšelio laiškinio česnako,
kepintų svogūnų dribsnių (parsiduoda prieskonių parduotuvėse).

marinatui:

50 ml. 9% acto,
100 ml. cukraus,
150 ml. vandens,
5 gvazdikėlių,
5 kvepiančių pipirų,
1 lauro lapo,
1 svogūno.

  Marinatą virkite  kol ištirps cukrus. Tuomet suberkite plonai plunksnelėmis supjaustytą svogūną ir iš kart nukelkite puodą nuo ugnies. Atvėsinkite.
  Supjaustytas 1 ar 1.5 cm. gabaliukais silkes sudėkite į atvėsusį marinatą ir palikite parai laiko šaltai pasimarinuoti.
  Po paros smulkiai supjaustykite svogūną ir jį pakepkite su aliejumi, kol pradės gelsti. Įberkite kario ir atvėsinkite.
  Į indą sudėkite grietinę, majonezą, kepintus svogūnus, bei smulkiai supjaustytą laiškinį česnaką. Viską gerai išmaišykite.
  Išrinkite silkės gabaliukus iš marinato ir sudėję juos į kario padažą atsargiai išmaišykite. Ant viršaus užberkite truputį laiškinio česnako ir svogūnų dribsnių. 
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Iš "Villa alps" ir žurnalo "Debesys"

2014 m. rugpjūčio 21 d., ketvirtadienis

Atsargos žiemai TOP 5



 
   Dabar pats konservavimo įkarštis ne tik mano virtuvėje, bet matau, kad ir mano blog'e. Skaitomiausi įrašai vis apie atsargas žiemai. Dauguma skaitytojų receptus susiranda  Google pagalba įsivedus norimą pavadinimą ar žodį. Tokių skaitytojų aš sulaukiu labai daug. Vien "Atsargas žiemai" per savaitę pasižiūri apie 1700 žmonių. Man tikrai labai smagu, kad žmonės lankosi čia :-) Mano blog'e visi receptai pagal kuriuos aš nuolat gaminu. Tačiau yra receptų kurie yra "patys pačiausi", bet kažkodėl neskaitomi.
Tad, šiandiena mano blog'e Atsargos žiemai: Daržovių ir vaisių TOP 5
Beje, nežinau kam kokią vietą skirti, tad be 1..2..3...
 
Kvapni moliūgienė  - rekomenduoju antrąjį receptą. Tai mano pačios sukurtas receptas, kuris ypač tinka kaip įdaras saldiems lietiniams.
 
Burokėliai su džiovintomis slyvomis - tikriausiai reikėtų skirti 1 vietą.
 
Marinuotos daržovės žiemai - šį receptą mano skaitytojai jau surado :-)))
 
Skaniausias daržovių troškinys su baklažanais - puikios salotos prie dešrelių, jautienos ar avienos kepsnio.
 
Lečio - klasika, tinkanti prie mėsos kepsnių, dešrelių.
 
Tai būtų toks TOP 5. Dar būtų galima sąrašą tęsti, bet tuomet jau vardinčiau viską kas parašyta :-))))

2014 m. rugpjūčio 16 d., šeštadienis

Vynuogių lapuose keptos skumbrės

 
 
   Receptas tiems, kas mėgsta šias labai vertingas, bet turinčias tam tikrą, savitą skonį žuvis. O kad namuose nebūtų jaučiamas kepamos skumbrės kvapas, geriau jas kepti ant žarijų lauke.

dviems asmenims reikės

2 šviežių skumbrių,
2 rozmarino šakelių,
2 lauro lapų,
2 citrinos giežinėlių,
1/2 indelio konservuotų vynuogių lapų (pirkau "Sanitex'e"),
stambiai maltų pipirų ir druskos.

cebatos ar kitokios baltos duonos
 
Padažas cebatai:
2 v.š alyvuogių aliejaus,
1 a.š. citrinos sučių,
truputis druskos, cukraus ir pipirų,
1 česnako skiltelės (nebūtina),
1- 2 v.š. šviežių petražolių, baziliko, čiobrelių, melisų mišinio.

  Žuvį išdarinėkite perpjaudami nuo "skylutės" link galvos. Išdėliokite eilute vynuogių lapus, dėdami juos vienas ant kito. Dėkite ant jų žuvį ir apiberkite druska bei pipirais iš abiejų pusių, nepamirštant  ir žuvies vidaus.
 
 
   Citrinos griežinėlius perpjaukite pusiau ir kartu su lauro lapais sudėkite taip pat į žuvies vidų. Ant plačiausios žuvies vietos uždėkite dar po du vynuogių lapus ir apspauskite žuvį lapais iš visų pusių. Tuomet apsukite ją storu siūlu ar virvele.
 
 
   Kepkite ant įkaitintų žarijų apie 6- 8 min. vieną pusę, po to apvertę tiek pat kepkite ir kitą pusę. Atstumas nuo žarijų iki žuvies apie 25 cm.
   Žinoma skumbres galima kepti orkaitėje. Suvyniotas į vynuogių lapus žuvis dėkite tik į įkaitintą iki 220 C temp. orkaitę ir kepkite 15- 20 min. (kepimas kartu su ventiliatoriumi, tuomet žuvies nereikia vartyti).
 
 
   O kol žuvvys kepa pasidarykite padažą cebatai. Visas tam skirtas sudėtines dalis sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
   Prie skumbrės tiks pomidorų ir rukolos salotos paskanintos alyvuogių aliejumi, pipirais ir druska.
 
Sudėtingumas: nėra sudėtinga. Sudėtingiausia tai suvynioti į lapus žuvį :-)))
Receptas: iš knygos "Žuvys ir jūrų gėrybės" 

2014 m. rugpjūčio 13 d., trečiadienis

Šaltibarščiai

  
 
  Keista, bet yra lietuvių kurie nevalgo šaltibarščių. Tiksliau, pažįstu kelis, kurie nevalgė, bet dabar jau valgo, bent pas mane  :-))) Žinoma valgo neverčiami, savo noru ir ne "iš mandagumo" :-))))
  Pasirodo, kad jiems nepatikdavo šaltibarčių paruoštų su kefyru konsistencija. Jie "tokie per klampūs" ir nelygios tekstūros.... geras pasiteisinimas???? 
 Savo šaltibarčius ruošiu tik su grietine ir virintu vandeniu, tad jie truputį kitokie.

2- 3 asmenimis reikės:
 
0.5 l. šalto virinto vandens (virintą vandenį aš prieš gaminimą keletą valadų laikau šaldytuve),
400- 500 gr. grietinės (naudoju "Dvaro" 35% minkštoje pakuotėje),
nedidelio virto burokėlio,
2 vidutinio dydžio agurkų,
1 virto kiaušinio,
4- 5 svogūno laiškų,
keletos krapų šakelių,
druskos.
 
  Į indą kuriame ruošite šaltibarščius supilkite grietinę ir įpilkite nedaug vandens. Įberkite druskos ir gerai išmaišykite iki vienalytės masės, Vėl įpilkite vandens, ir vėl išmaišykite. Trečią kart supilkite visą likusį vandenį ir išmaišykite. Sudėkite plonais šiaudeliais supjaustytus agurkus ir burokėlį. Suberkite smulkiai supjaustytus svogūno laiškus ir krapus. Galiausiai sudėkite stambiai supjaustytą kiaušinį. Viską pamaišykite ir paragaukite ar nereikia dar druskos.
 
 
Šaltibarčius pateikite su gerai nugarintomis ir krapais paskanintomis virtomis bulvėmis.
 
Sudėtingumas: lengvai paruošiama

2014 m. rugpjūčio 9 d., šeštadienis

Rūkytos lašišos ir šparagų salotos su džiovintų spanguolių padažu

 
 
  Kartais atrastas naujas patiekalas taip visiems patinka, kad galima jam drąsiai skirti Metų Nr. 1 nominaciją. Tokią nominaciją savo virtuvės patiekalams "skiriu" tikrai ne dažnai. Nes patiekalas turi būti "iš serijos" a la gurme. Taip pat turi būti labai lengvai ir greitai paruošiamas.
Kažkada Nr.1 tarp šaltų užkandžių buvo "Vištienos užkadėlė su avokadu ir mangu". Dabar šios nuostabios salotos.
   Šias salotas galite gaminti ne tik su rūkyta ar Konjake lengvai pasūdyta lašiša, bet ir su rūkyta arba kepta vištienos krūtinėle. Aš net manyčiau, kad su vištiena yra skaniau :-)
 

2 porcijoms reikės:

apie 150 gr. rūkytos lašišos ar 1/2 rūkytos arba keptos vištienos krūtinėlės,
ryšulėlio šparagų,
kelių salotų lapų,
1 avokado,

marinatui:
saujos džiovintų spanguolių,
1 a.š. (labai pilnas) marinuotų kaparėlių,
2 a.š. Balsamico  di Modena  vyno acto,
2 a.š. medaus,
2 a.š. alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų mišinio. 
 
   Šparagus išvirkite (apie 6-8 min.). O kol jie virs pasiruoškite marinatą. Visus marinatui skirtus produktus  sumaišykite nedideliame puode ir truputį pašildę- palikite, kad nors truputį pabrinktų spanguolės. Išvirtus šparagus perliekite šaltu vandeniu, kad neprarastų savo žalios spalvos ir užpilkite marinatu.
  Nuplautas ir nusausintas salotas suplėšykite gabalėliais ir suberkite į lėkštes. Supjaustykite avokadą ir išdėliokite ant salotų. Susipjaustykite lašišą ar vištieną plonais griežinėliais. Vėliau ant salotų išdėkite šparagus ir lašišą arba vištieną. Užpilkite likusiu marinatu, spanguolėmis, kaparėliais. 
 
Sudėtingumas: paprasta,
Receptas: iš interneto

2014 m. gegužės 4 d., sekmadienis

Pavasarinis dilgėlių kokteilis

 
   Pirmiausia tai pasiaiškinsiu, kad aš savame prote, į žaliavalgystę neperėjau ir mėsos valgyti nemečiau :-)))
  Tikriausiai net nebūčiau bandžiusi plaktis tokios "mano galva" nesąmonės, jei nebūtų tekę jos pirmiausia paragauti :-)))) Dilgėles ir visokias kitas piktžoles dabar madinga valgyti, bet aš tikrai nesu iš tų, kurie skuba vaikytis visų madų. Man pirmiausia turi būti skanu, o tik po to- sveika (negeras požiūris rašančiajam blog'ą apie maistą, juk svarbiausia yra sveiko maitinimosi propagavimas). Tačiau kokteilis su žaliomis dilgėlėmis man labai patiko. Tad, jau savaitę laiko mano priešpiečiai yra šis gelsvai žalsvas kokteilis. Namiškiams jis buvo pateiktas kaip bananų, kriaušių ir prieskoninių žolelių kokteilis. Tik po kelių dienų buvo atsleistos kortos, juk negali jų visą laiką apgaudinėti :-))) O paklausus ar norėtumėte dilgėlių kokteilio? Tikriausiai daugelis atsakytų, kad gal tu gerk jį viena :-))))

 Dviems asmenims reikės
8- 10 dilgėlių šakelių (naudojamos viršunėlės su trimis lapų poromis),
2 didelių sunokusių bananų,
2 didelių gerai sunokusių kriaušių (po kelių dienų parduotuvėje pirktos kriaušės jau bus sunokę),
4 pienių žiedų (nebūtinai, jie tik priduoda saldumo, bet jis nėra būtinas).
 
 
 Žalios dilgėlės dilgina, tad jų skinymui naudoju pirštinę. Skinu tik dilgėlių viršunėles su trimis lapelių poromis. Dilgėlės kotas taip pat sunaudojamas. Dubenėlyje šalto vandens nuplautos dilgėlės jau nėra tokios piktos, bet vis tiek jas plaunant ir išgriebiant naudokite šakutes. Tuomet tikrai nenusidilginsite rankų. Dilgėlių smulkinti nereikia. Nuplautas sudėkite į blenderį, ten pat sumeskite nuluptas, supjaustytas kriaušes ir bananus. Jei norite galite kokteilį paskaninti pienių žiedais. Jas nuplovę nupjaukite tik žiedo žalią dalį.
Viską keletą minučių plakite kol neliks vaisių gabaliukių.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: ačiū Jolitai už tokio kokteilio įdėją!

2014 m. balandžio 3 d., ketvirtadienis

Makaronai su daržovių juostelėmis ir krevetėmis

 
   Kai aplink visi tik ir kalba apie makaronus su daržovėmis ir krevetėmis arba daržovių makaronus (žiuljienus) su tomis pačiomis krevetėmis imi ir nebeatsispiri norui tai išbandyti.
  Pagaliau ir aš tai išbandžiau. Ir likau sužavėta gan greitai paruošiamu, ir tikrai labai skaniu patiekalu. Tuo labiau, kad naudojami produktai nuolat tūno šaldytuve ar šaldymo kameroje. Žinoma, kol atitirpinėjo krevetės, mano katinas jų vos nesuvalgė. Bet jo ketinimai buvo iškarto nuspėti ir jis buvo laiku pagautas. Pasirodo, niekuomet negalima atsipalaiduoti ir viską, kaip ir seniau reikia vėl slėpti mikrobangų krosnelėje:-)))) tam ji pagrinde ir naudojama :-)))  
   O dabar grįžkime prie pačio patiekalo. Taigi, 3 porcijoms reikės:
 
2 gniužulėlių tagliatelle makaronų,
1 cukinijos (tokios, kaip parsiduoda parduotuvėse),
1 didesnės morkos,
1 mažo svogūno arba 3- 4 cm. baltosios poro dalies,
1 česnako skiltelė,
50 gr. grietinėlės (arba 1- 2 v.š. riebios greitinės),
1/2 taurės balto vyno,
truputis tarkuotos citrinos žievelės,
druskos, pipirų mišinio,
alyvuogių aliejaus.

   Nusilupame daržoves, cukinijų minkšta odele lupti nereikia. Jei turite specialią daržovių pjaustyklę, kuri supjausto daržoves makaronais naudokite ją. Aš turiu (kažkada mugėje pirktą) nuostabią rankinę pjaustyklę, tad labai ilgais šiaudeliais daržoves susipjaustau su ja.
 
 
   Jei tokių įnagių neturite, pjaustykite daržoves paprastai, plonai.
   Puode užkaiskite vandenį ir kai jis užvirs sumeskite makaronus. O kol makaronai verda pasiruoškite daržoves su krevetėmis.
   Į įkaitintą keptuvę įpilkite truputį alyvuogių aliejaus ir pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną (ar porą) ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs sudėkite morkas ir  uždengę dangčiu vis pamaišant, jas šiek tiek apkepkite. Sudėkite šiaudeliais supjaustytą cukiniją ir vėl kepkite. Kai daržovės bus beveik minkštos supilkite vyną ir jį nugarinkite, t.y. keptuvės nebedenkite dangčiu. Kai vynas nugaruos supilkite grietinėlę ar grietinę užvirinkite. Įberkite pipirų, citrinos žievelę ir subėrę krevetes išjunkite kaitrą.
Nuo makaronų nupilkite vandenį ir iš karto makaronus, o ant jų ir daržoves sudėkite į lėkštes.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Odetos iš Cocina Rendez Vous, bei kalbų apie brolių paruoštus makaronus poveikis :-)))

2014 m. kovo 24 d., pirmadienis

Mango ir kalendros lapelių salotos pagardintos aitriomis paprikomis

 
 
Šį kartą viskas labai greita ir paprasta.
Jums reikės:

1 sunokusio mango vaisiaus,
1- 2 v.š. kalendros lapelių,
1 v.š. smulkinto mėlynojo svogūno,
1/2 a.š. smulkintos aitrios paprikos (šviežios),
1/2 apelsino sulčių,
truputį druskos ir 5 pipirų mišinio,
truputį alyvuogių aliejaus.

  Mango nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Visus išvardintus komponentus išmaišykite ir pateikite, kaip garnyrą prie šaltų žuvies, paukštienos ar kitos mėsos patiekalų.  Šios salotos ypatingai dera prie rūkytos riebios žuvies, tokios, kaip sviestažuvė ar riebžuvė.
 

Sudėtingumas: paprasta

2014 m. kovo 18 d., antradienis

Jautienos tartaras


 
   Patiekalas kurį ruošia vyrai, bent aš taip galvoju :-) Nežinau kodėl, bet jautienos tartaro ruošimas man vyriškas užsiėmimas. Tačiau, aš dievinu mėsą, žalią jautieną taip pat. O kadangi mano vyras ir kiti mūsų kompanijos vyrai, kartais būna užimti pirtimi ar dar kažkuo, tad tartarą tenka ruošti man. Nepasakyčiau, kad nepatinka, bet visuomet yra maloniau kai tavimi rūpinasi, o ne tu kažkuo :-)))
   Dar jautienos tartaras man visada asocijuojasi su Šveicarija. Gal būt, kad prieš daug, daug metų ten pirmą kartą jį paragavau. Tuomet restoranuose buvo mada daugelį patiekalų ruošti prie pat kliento, jam viską stebint. Taigi, atvažiuoja toks seneliukas padavėjas su visu vėžimėliu kapotos jautienos ir didžiuliu įvairių prieskonių arsenalu ir tau viską panosėje "pamakaluoja". O po to, kai tu ragauji, klausia, ar viskas tau patinka. Pabandytum pasakyti, kad kažkas ne taip, tai tikriausiai jis tą pačią akimirką ir numirtų :-)))
   Bet, laikai keičiasi, mados  virtuvėje taip pat. Tik jautienos tartaras nepriklausomai ar jis ruošiamas tau matant ar paruošas šefo virtuvėje, išlieka toks pats. Labai, labai skanus!
   O kad tuo įsitikintumėte receptas iš Šveicarijos. Tik ne Sant Moritz'o "Stefani" restorano, kur man teko jį pirmą kart ragauti, bet iš Saas- Fee.
 

Jums reikės
200 gr. aukščiausios kokybės jautienos,
1 a.š. smulkiai kapoto raudonojo svogūno,
1 a.š. kaparėlių arba smulkintų karnišonų,
1/2 a.š. rupios druskos,
1/3 a.š. pipirų mišinio,
1 a.š. konjako,
1/2 a.š Vorčesterio (Worchester) padažo,
1/3 a.š garstyčių,
1 a.š. smulkintų petražolių.
1 mažo kiaušinio trynio (arba putpelės kiaušinio),
2 ančiuvių file (nebūtina),
paprikos miltelių,
granatų sirupo arba Balsamico di Modena acto sirupo lėkštei papuošti.

   Labai šviežią jautieną smulkiai supjaustykite (taip kaip spirgučius). Sumaišykite visus komponentus kartu ir  pateikite su skrudintu batonu ar juoda duona.
   Jei norite pateikti tartarą iškilmingiau- svogūnus, kaparėlius (arba karnišonus), kiaušinio trynį bei ančiuvius išdėliokite šalia. Kad kiaušinio trynys nenuslystų tartaru žemyn, mėsos farše padarykite nedidelę duobutę.
 
 
Kas be ko, bet taurė gero vyno čia labai, labai derėtų.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Restoranas  "Zur Mühle"  Saas- Fee, Šveicarija  

2014 m. kovo 16 d., sekmadienis

Zebras

 
 
  Greitas ir labai paprastas kepinys. Toks, kurį gali išsikepti kiekvienas, net ir tas, kuris tik pradeda mokytis kepti.

Jums reikės

3 kiaušinių,
2 stikl. cukraus,
1 a.š. vanilinio cukraus,
3/4 stikl. obuolių sulčių ar mineralinio vandens,
1/3 stikl. romo (jei jo nepilsite, tai obuolių sulčių ar mineralinio vandens pilkite 1 stiklinę),
1 stikl. aliejaus,
2 stikl. miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
3 v.š. kakavos miltelių,
2 v.š. miltų.
 
   Kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų gerai (iki baltumo) išplakite mikseriu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite sultis, romą ir aliejų. Viską gerai išplakite.
   Tešlą padalinkite pusiau, t.y. pusę tešlos nupilkite į kitą indą. Į vieną atskirtą masę įdėkite 2 v.š. miltų, o į kitą- 3 v.š. kakavos miltelių. Pirmiausia išplakite tešlą su miltais, o po to- su kakava.
   Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. O kol orkaitė įkais supilstykite tešlą į sviestiniu popieriumi išklotą ir aliejumi išteptą formą.
 
 
   Kad kepinys būtų panašus į zebrą tešlą į formą dėliokite po šaukštą. Šaukštą vienos masės į patį formos centrą, šaukštą kitos masės vėl į patį centrą. Ir taip, kol išdėliosite visą tešlą. Kad būtų paprasčiau turėkite du šaukštus.
 
 
Kepkite 1 val. Ar kepinys iškepęs patikrinkite pagaliuku. Ištraukus pagaliuką iš pilnai iškepusio kepinio- jis turi būti sausas.
 
 
Sudėtingumas: nesudėtinga
Receptas: iš interneto (SM forumo)

2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Sumuštiniai su lašiša ir kiaušiniais



    Kartais labai paprastus sumuštinius galima paruošti kiek kitaip. Laiko sugaišite vos daugiau, tačiau šie gaivūs sumuštiniai verti to.

Jums reikės
kietai išvirtų kiaušinių,
rūkytos ar sūdytos lašišos,
kelių salotos lapelių (kinietiška salota- kopūstas čia netiks),
krienų,
sviesto,
juodos ar baltos duonos, priklausomai nuo to, ką mėgstate.

  Viskas labai paprasta. Ant duonos tepate sviestą, dedate plonai atpjauto kiaušinio griežinėlį, ploną lašišos gabalėlį, truputį krienų ir ant viršaus uždedate atplėštos salotos. Sumuštiniai neturėtų būti dideli, geriausiai juos supjaustyti tik uždėjus kiaušinį, pagal jo dydį.



Sudėtingumas: paprasta

2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

Vėdarai

   
 
  Kas gali būti simboliškiau Vasario 16 d.. Manau šiandiena- tikrai tik lietuviškas patiekalas. Niekada mano neaprašytas, nes niekada negamintas. Dievinu gerus vėdarus paruoštus namuose, kuriuos puikiai kepa mano anyta. Ačiū jai :-)
  Tačiau, šį kartą vis tik išdrįsau juos kepti pati, pagrinde dėl nepaprastai švarių žarnų. Juk sutikite, kad be gerų žarnų vėdarų neiškepsime. Kadangi aš nelabai mėgstu, tai kas turi ne itin malonų kvapą, niekad su tais vėdarais ir neprasidėdavau. Bet visada būna pirmas kartas ir dar nenugalimas noras tai padaryti :-))))
 
 
                                             Naudojau plonasias sūdytas kiaulių žarnas
 
 
  Tad, receptas tokiems, kaip aš. Niekada vėdarų negaminusiems :-)

3- 4 porcijoms reikės
 
1/2 pok. (2,5m.) labai švarių sūdytų plonų žarnų,
1 kg. jau nuskustų bulvių (geriausiai vėdarams tinka "Agila"),
250 ml. pieno (jei norite minkštų vėdarų, jei kietesnių- pieno pilkite mažiau),
150 gr. rūkytų lašinukų,
1 vidutinio dydžio svogūno,
pipirų,
1 lauro lapo,
druskos
kelių medinių pagaliukų žarnų galams užrišti.

   Žarnas pamerkite į vandenį ir jas kelis kartus perplaukite. Kadangi jau pradžioje minėjau, kad žarnos buvo tikrai labai gerai išvalytos, man užteko jas perplauti ir kokias 2-3 val. pamirkyti vandenyje, kad nebūtų sūrios.
  Lašinukus supjaustykite kubelias ir paspirginkite. Nulupkite svogūną ir jį nuplovę, smulkiai supjaustykite. Kai lašinukai apskrus suberkite svogūną. Vis pamaišant svogūną apkepkite iki geltonumo.
  Sutarkuokite nuskustas buves, užvirinkite pieną ir juo užplikykite tarkius. Pieno aš pyliau pilną stiklinę ir vėdarai gavosi minkšti, tirpstantys burnoje. Tačiau, jei jums patinka kietesnis bulvinis įdaras, pieno pilkite mažiau arba visai jo nepilkite (jei mėgstate standų įdarą).
   Į tarkius taip pat supilkite beveik visus riebalus atsiradusius nuo kepintų svogūnų su spirgučiais. Man nepatinka, kad vėdarų įdare galima rasti lašinukų, tad aš pyliau tik švarius riebalus.
   Įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir sutrintą tarp rankų lauro lapą.
   Nupilkite vandenį nuo išmirkusių žarnų. Visas žarnas pasitieskite ant darbastalio. Ant medinio pagaliuko (pagaliukus aš atsiskėliau nuo malkos) užnerkite vieną žarnos galą. Taip, kaip užneria akis mezgimui, na jie tai perdaug sudėtinga, tai paprasčiausiai užriškite, kad kepant neatsirištų.
   Specialiu antgaliu, kuris būna prie parduodamų mėsmalių ir šaukštu sukrėskite dalį masės į žarną. Jei neturitė tokio antgalio, naudokite pusiau nupjautą plastikinį butelį. Taip prikimškite visus 2,5 m. Aš sunaudojau tris gabalus žarnų. Įdaro prisikemša tikrai nepilnos žarnos, netgi sakyčiau labai jau nepilnos ;-))) Tačiau daugiau jo nereikia vien todėl, kad kepant bulvių tarkis plėsis ir žarnos gali suplyšti.
  Prikimšus visas žarnas likusus galus vėl užsandarinkite pagaliukais.
  Kepimo skardą esančią orkaitėje išklokite kepimo popieriumi ir apšlakstykite 1- 2 v.š. riebalų likusių nuo spirgučių.  
   Žarnas dėkite į skardą ir drąsiai subadykite adata. Kepkite prieš tai įkaitintoje iki 200 C orkaitėje apie 50- 60 min. Po 5- 8 min, kepimo, kai tik vėdarai išsipučia dar kartą gerai subadykite žarnas mediniu dantų krapštuku.
   Jau iškeptus vėdarus supjaustykite gabaliukias ir sudėję į didelę lėkštę apipilkite pašildytais spirgučias.  Šalia pateikite grietinės.
 
 
Sudėtingumas: vidutinis.