2012 m. rugsėjo 12 d., trečiadienis

Lašišos ir greipfrutų salotos su aguonomis



   Kadangi liko pusė greipfruto nuo vakar ruoštų salotų pagalvojau, kad galima paruošti labai gaivias lašišos salotas.

Jums reikės (2- 3 porcijos):
1 didelio avokado,
rūkytos lašišos,
6 aisbergo salotos lapų (galite naudoti ir kitas salotų rūšis),
6- 9 raudonojo greipfruto skiltelių (priklausomai nuo dydžio),

Padažas:

1 citrinos,
4 a.š. medaus,
1 a.š. garstyčių,
 4 v.š. alyvuogių aliejaus,
1 a.š. aguonų,
truputis druskos..

   Padažiui skirtus komponentus labai gerai sumaišome ir leidžiame trumpai, kol ruošiame salotas pastovėti. Jei medus kietas, jį tirpinkite vis pamaigydami šaukšteliu, kartu su visais komponentais, išskyrus aliejų. Aliejų supilkite, kai medus ištirps.
   Nuplautus ir nuvarvėjusius salotų lapus suplėšome. Ant jų dedame gabalėliais supjaustytą avokadą, lašišą ir greipfrutą. Viską užpilame padažu.

Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: restoranėlis "Kavos klubas" M. Valančiaus g. 19, Kaunas.

Krabų mėsos salotos

   
   Tikriausiai blogai parašiau pavadinimą. Nes paskaitę apie krabus niekas ir nesusidomės šiomis salotomis. Juk krabų Lietuvoje niekas neveisia ir jie patys pas mus nesiveisia. Net ir tie, kurie tik didžiuosiuose prekybos centruose,  guli išdidžiai išdėlioti ant ledo, atrodo daugiau kaip papuošimas, o ne prekė.
 Skubu parašyti, kad šias salotas galite ruošti ir su vėžių uodegėlėmis, kurios parsiduoda tiek uždarytos sūryme, tiek šaldytos. Taip pat galite naudoti krevetes. O taip populiari "snieginių krabų mėsa" ar "krabų lazdelės" čia visai ne prie ko. Ten tik pavadinimas "krabai".

Taigi, jums reikės (1 asmeniui)
2- 3 v.š. tikrų krabų mėsos (tiks vėžių uodegėles arba krevetes),
1/2 avokado,
2- 3 raudonojo greipfruto skiltelių,
druskos, pipirų, 1/4 citrinos sulčių,
2 v.š. majonezo,
2 a.š. pomidorų padažo,
2 a.š. konjako arba brendžio,
kreminio Balsamico Di Modena acto.

   Vėžių uodegėles, krabų mėsą ar krevetes apšlakstykite citrinų sultimis, apiberkite pipirais ir druska (jei jie buvo laikomi sūrime druskos nereikia). Į didelę lėkštę dėkite griežinėliais supjaustytą avokado puselę. Ant jos lengvai nuspaustą vėžių uodegėlių, krevečių ar smulkintą krabų mėsą. O ant viršaus uždėkite nulupto greifruto puseles. Sumaišykite majonezą, pomidorų padažą ir konjaką kartu iki vientisos masės. Atsargiai apipilkite šiuo padažu tarpą tarp lėkštės krašto ir salotų kupsto. Per vidurį padarytite balzamiko kremo juostą. Jei norite gražiau; dantų krapštuko pagalba praeikite zigzagu per tą juostą.


Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: iš "La Paix" restorano, Reims'e, Šampanės regione, Prancūzijoje

2012 m. rugsėjo 6 d., ketvirtadienis

Naminis saldžai rūgštus padažas (pagal Unce Ben's)



   Šis padažas gaminamas vadovaujantis "Uncle Ben's sweat & sour" padažu. Kiek teko skaitinėti internete apie šį padažą, tai sudedamąsias daržovių dalis pasirinkau tas pačias. Tačiau, mes neauginame bambukų, o pirkti juos konservuotus ir dėti į šį padažą nepanorau. Kadangi Lietuvoje turime vis populiarėjančius moliūgus ir kartais nebežinome ką su tais oranžinais milžinais padaryti, tai nusprendžiau, kad moliūgas šiame padaže atstos bambukus...
   O toliau viskas, kaip ir populiame padaže: paprika, morkos, svogūnai, salierai (pasirodo jie tenai būna), ananasai ir pomidorų padažas. Kiek teko skaityti gaminant šį padažą dar dedamas sojos padažas ir pilamas ryžių actas. Tačiau visi jį gamina tik tam kartui, kartu su troškinama mėsa ar žuvimi. Aš šį padažą konservuoju, nes tingiu jo gaminti tik tam kartui. Man lengviau yra tam skirti dvi valadas ir turėti jo ilgesniam laikui. Tad, sojos padažo nenaudojau visiškai, nes nežinau kaip jis "skambėtų" mano konservuose :-))), na, nesu aš azijietė, tad padažą "sulietuvinau". Vietoje ryžių acto naudojau paprastą. Nes likučių likusių šaldytuve nuo suši- neužtektų, o važiuoti jo pirkti nebeturėjau laiko. 

Visi produktai jau paruošti pjaustymui, t.y. nuplauti ir nuvalyti.
1 kg.moliūgo,
800 gr. paprikos (raudonos ir žalios),
800 gr. ananasų,
500 gr. morkų,
500 gr. svogūnų,
300 gr. saliero šaknies,
4-5 skiltelės česnako,
60 gr. imbiero,
1 čili pipiras,
4 stikl. cukraus,
2 v.š. druskos,
1 stikl. aliejaus,
1/2 stikl. acto 9%,
1/2 l. pomidorų padažo ("Daumantų" naturalus)
   Visas daržoves ir ananasą supjaustome. Moliūgą 2 cm. kubeliais, paprikas, salierą ir morkas šiaudeliais. Svogūną vidutiniškai smulkokais gabalėliais. Česnaką, imbierą ir čili pipirą labai smulkiai. Ananasą nedideliais trikampėliais.
    Į kepimo skardą sudedame moliūgo gabalėlius ir juos kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Gal kokį kartą pamaišome. Įkaitintame aliejuje pakepiname svogūną, česnaką ir imbierą. Svogūnui tapus skaidriam į storadugnį puodą kartu su svogūnais sudedame  paprikas, salierą ir morkas. Sudedame druską ir cukrų. Uždengę troškiname kol suminkštės (bet daržovės neturi būti visiškai minkštos). Tuomet sudedame ananasus, o po 5 min. ir iškeptą moliūgą, bei čili pipirus. Supilame pomidorų padažą, actą. Viską užviriname ir supilstome į iškaitintus, bet pravėsusius stiklainius.
Sudėtingumas: paprasta