2024 m. vasario 12 d., pirmadienis

Mieliniai blynai

 


Tikros Užgavėnės turi būti su mieliniais blynais. Tad receptas, kaip tik rytdienai J))

Jums reikės

7 gr. sausų mielių, (arba 25 gr. šviežių)

3- 4 v.š. cukraus,

500 ml. šilto pieno,

2 kiaušinių,

200 gr. džiovintų spanguolių ar razinų,

450 gr. miltų,

trupučio druskos,

lydyto Ghee sviest kepimui.

 



Mieles sumaišykite su 1 v. šaukštu cukraus ir užpilkite šiltu pienu.

Į tešlą supilkite išplaktus kiaušinius, likusį cukrų ir viską išmaišykite. Suberkite spanguoles ar  razinas.

Galiausiai suberkite miltus. Viską gerai išmaišykite.

Indą su tešla uždenkite maistine plėvele ar rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje apie30 minučių, kad tešla pakiltų.

Kepkite blynus gerai įkaitintoje keptuvėje ant lydyto sviesto.

Patiekite su uogiene, grietine, ar klevų sirupu.

Sudėtingumas: paprasta,

Receptas: iš knygos ‚Lietuvių valgiai‘

2024 m. vasario 10 d., šeštadienis

Karamelinis obuolių pyragas

 


Šiam karameliniam pyragui reikėtų iš anksto išvirti kondensuotą pieną. Daugelyje receptų nurodoma naudoti Rududu, tačiau jis kepant pyragą nesikaramelizuoja taip gerai, kaip 2 valandas virtas paprastas kondensuotas pienas. Siekiant tobulumo virkite Marijampolės pieno konservų pagamintą kondensuotą pieną. Tam į puodą įpilkite vandens, įdėkite indelį kondensuoto pieno (jis turi būti pilnai apsemtas) ir virkite nuo užvirimo pradžios 2 val.

Jei atvirai, tai 2 valandas virto kondensuoto pieno, pas mane visada yra du indeliai, kad kepant pyragus jo nepritrūkčiau.

Šiam obuolių pyragui naudoju atveriamą 25 cm. skersmens torto formą.

Biskvitui reikės:

135 gr. kambario temperatūros sviesto,

120 gr. cukraus,

½  a.š. vanilinio cukraus,

2  kiaušinių,

170  gr. miltų

1.3  a.š. kepimo miltelių,

 žiupsnelio druskos.

 

Obuolių sluoksniui reikės:

apie 800 gr. obuolių,

375 gr. indelio 2 val. virto kondensuoto pieno (kambario temperatūros).

 

Trupiniams reikės:

80 gr. miltų,

80 gr. rudojo cukraus (galima keisti baltu),

1 a.š. cinamono,

80 gr. šalto sviesto.

 

Biskvitas.

Minkštą sviestą su cukrumi mikseriu išplakite iki purumo (kol apimtis padidės 2 kartus).

Įmuškite kiaušinius ir toliau plakite, kol masė susijungs ir pašviesės.

Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską. Gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir atidėkite į šalį, kol supjaustysite obuolius.

Obuolių sluoksnis.

Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.

Kondensuotą pieną atsargiai sumaišykite su obuoliais. Pradžioje tai nebus taip paprasta, tačiau po truputį obuoliai išskiria sultis ir viskas gražiai susimaišo.

Trupiniai.

Suberkite į dubenį sausus produktus, sudėkite gabaliukais supjaustytą arba sutarkuotą sviestą ir pirštais gerai ištrinkite, kol viskas gerai susijungs.

Kepimo popieriumi išklokite kepimo formos dugną.

Supilkite tešlą ir išlyginkite paviršių. Ant viršaus sudėkite obuolius.

Imkite po gabaliuką trupinių tešlos ir ją sutrupinkite ant obuolių, kol padengsite visą obuolių sluoksnį. Pyragą kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 60 min. 


 

Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš kelių receptų rastų internete

2024 m. vasario 8 d., ketvirtadienis

Porketa, itališkas šonines suktinis

 


Turiu keletą receptų kurie lieka vis nepaskelbti. Nežinau, kas sutrukdo tai padaryti, bet tarsi tie labai geri receptai patys pasislepia arba dažnesniu atveju neturi geros nuotraukos. Ir šis atvejis ne išimtis, kai karštą porketą vis suvalgome ir lieka tik šalti jos gabaliukai,

Tad, kol dar šaltas, drėgnas ir tikrai niurus oras skelbiu receptą su nelabai kokia nuotrauka. Siūlau jums išsikepti šią (bent jau man asmeniškai tai pačią skaniausią) šoninę ir susikurti jaukią pietų atmosferą savo namuose.

Porketa itališkas šoninės vyniotinis, gausus prieskoniais ir kaip šoninė palyginti nėra riebi, nes šoninė yra perpjaunama pusiau ir kepant riebalai labai gausiai išteka.

visada stengiuosi kepti didelį gabalą šoninės, kad jos užtektų karštam ir šaltam patiekalui.

Jums reikės

šoninės be kaulų vieno didelio gabalo su oda, kurį būtų galima susukti į ritinį arba kelis nedidelius gabalus, tačiau juos vis tiek turėsite susukti,

alyvuogių aliejaus,

druskos,

pipirų mišinio,

įvairių jums patinkančių prieskonių mišinio (orginaliame recepte naudojama pankolis, rozmarinas, šalavijas, čiobrelis, raudonosios paprikos dribsniai),

citrinos žievelės,

2-3 skiltelių česnako, 

Nuplaukite ir nusausinkite šoninę. Pasidėję ant stalo perpjaukite ją horizontaliai, kad gautusi ji plonesnė, tačiau ne iki pat galo. Palikite bent 2 cm. Ir dabar šoninę galite atversti, kaip knygą per patį vidurį.

Apšlakstykite negausiai abi puses alyvuogių aliejumi, ir apiberkite prieskoniais. 

Užverkite šoninę, kaip knygą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apiberkite likusiais prieskoniais.

Pasiruoškite ploną virvelę šoninės apsukimui.

Vėl atverkite šoninę ir pradėkite ją sukti nuo to galo, kuriame nėra odos. Susukę gausite ritinį su oda viršuje. Suriškite ar apsukite šoninę kuo stipriau ir stipriai suriškite virvelės galus. 

Padėkite šoninę parai šaltai.

Prieš kepant išimkite šoninę iš šaldytuvo bent prieš 1- 2 val., kad mėsa atšiltų.

Įkaitinkite orkaitę iki 220C temperatūros. Dėkite šoninę į kepimo indą ir kepkite 35 min., vėliau temperatūrą sumažinkite iki 165 C ir kepkite mėsą 2.5- 4 val.  priklausomai nuo šoninės dydžio. 

Aš kepu savo ketaus puode. Tai kepimas jame šiek tiek kitoks. Orkaitė įkaitinama iki 200C, dedamas (uždengtas) puodas su šonine ir kepama 40 min. Orkaitė išjungiama. 

Po 45 min. vėl įjungiu orkaitę užstatau 200 c temp., (be greito pakaitinimo). Kai temperatūra pakyla iki 200 C. nustatau 20 min. laiką ir tą patį veiksmą pakartoju dar kartą. Taip gaunasi, kad kepu 3 kartus, su 45 min. pertraukomis. 

Iškepusią porketą pateikite su keptomis bulvėmis ir daržovėmis. Likutį galite suvalgyti kaip atskirą šaltą patiekalą.


 

Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš interneto