2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kepta antis




 Vis dar tęsiasi ančių kepimo laikotarpis, o apie tai aš kažkodėl nieko neparašau. Taisau šią klaidą dabar, kol dar nevėlu.
  Kadangi anties niekada nekepu įdarytos, tai mano visi receptai apie ją bus daugiau ar mažiau su vienoda pradžia.
  Antį išvalome iš vidaus, nuplauname. Atpjauname kulšeles ir išpjauname visą krūtinėlę su visu kaulu ir sparneliais kartu. Pjauti reikėtų per šonkaulių kraštą, ten kur prasideda krūtinėlė. O sparnelius apipjauti iš nugaros pusės per sanarius. Deje, ties krūtinės viršumi, iš karto už sparnelių, teks nukirpti du kaulus. Tai padarę, nugarėlę atidedame sriubai, o kepimui skirtas antienos dalis apžiūrime, ir kur dar reikia peiliuku ir pirštu apipešiojame "spygliukus" pasilikusius odelėje.
  Plastikiniame pailgame inde sumaišome:
5 pipirų mišinį, kmynus, druską, cukrų, išspausto česnako 1-2 skilteles. Dar galima įberti jūsų mėgiamų paukštienos prieskonių. Ant anties gabalėlių išspaudžiame 1/3 citrinos sulčių ir įdėję į indą su sumaišytais prieskoniais, ištiname. Uždengiame dangčiu, palikdami plyšelį kampe neužspaustą ir paliekame šaldytuve 2-3 dienoms, kad pasimarinuotų.
  Antį kepti galite kepimo rankovėje, keramikinėje ar sakardinėje kepimo formoje. Galite išdėstę gabalėlius supakuoti į aliuminio foliją. Čia jau kaip jums patogiau. Aš kepu kepimo skardoje. Įdėję anties gabalėlius į kepimo indą užpilame ant jų šiek tiek ( apie 1 stiklinę) verdančio vandens tam, kad nuplauti prieskonius. Taip išvengsite jų apdegimo vėliau, kai reikės apkepti odelę. Tie nuplauti prieskoniai skardoje, kepant antį, ir taip labai puikiai atiduos visą aromatą.
  Sandariai uždengiame antį tuo ką turime: aliuminio folija ar kepimo indo dangčiu ir kepame 200C temperatūroje apie 2- 2.5 val. Iki kepimo likus 1 val. sudedame bulves ir vėl gerai uždengiame. O likus 20 min. galite sudėti nuplautus ir per pusę perpjautus  obuolius (prieš tai nepamirškite šaukšteliu išgremžti sėklidžių). Obuolius dėkite odele į apačią. Kai antis bus iškepusi, šakutė lengvai įsibes į mėsą, nuimkite dangtį ar foliją ir apkepkite odelę. Naudojant "Grill" padėtį užtenka vos kelių minučių, tad stebėkite, kad odelė nesudegtų.



  Taip keptą antį daug lengviau pateikti, nes kulšelės jau atpjautos, o krūtinėlė peiliu labai lengvai atsiskirs nuo kaulo.  
  Su kuo pateikti antį? Galima, kaip jau minėjau pateikti su bulvėmis ir keptais obuoliais. Taip pat tiks sodresni savo skoniu džemai: bruknės su kriaušėmis, slyvienė su juodu šokoladu ar tik paprasta slyvienė, obuolių- slyvų džemas su čiobreliais (receptas tikrai bus, kai tik atsiras šviežių obuolių ir slyvų). Galima ištroškinti raugintų kopūstų. Galima padaryti šviežių kopūstų salotų su majonezu ir grietine. Oi, kiek gavosi įvairių "galima". Manau, patys tikrai surasite su kuo jums skaniausia.

Sudėtingumas: vidutinis

2 komentarai:

  1. Labai mėgstu antį, deja pati pakolkas jaučiuosi drąsiai tik su krutinėlės paruošimu. Tad tyrinėju visos anties kepimo receptus, iškilo klausimas, ar ne perdaug kepti virš 2 valandų ir tokio aukštoje temperatūroje? Ar antis neišsausėja? Ir ar tikrai reikia 2-3 dienas marinuoti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikriausiai anties krūtinėlę kepi taip, kaip steiką. Tada tikrai marinuoti ilgai nereikia ir kepimas būna karštas ir greitas. Čia mano aprašytu atveju, antis kepama "senoviškai- lietuviškai". Mėsa sausame marinate laikoma kelias dienas. Nuo to ji tampa tik sultingesnė ir minkštesnė. Pradžioje į tokį marinavimą ir aš žiūrėjau nepatikliai, nes atrodė, kad paprasčiausiai mėsa susmirs. Deje, nieko panašaus su ja per tas dienas neįvyko. Jei antį kepsi kepimo rankovėje ar kepimo maiše- mėsa iškeps žymiai greičiau. Tada žiūrėti reikia pagal spalvą ir tikrai nesuklysi. Bet suvyniota į foliją ji gali kepti daug ilgiau. Ji ten tupėdama paprasčiausiai neapkepa ir neišdžiūna. Tad, nuėmus foliją tenka ją dar trumpai apkepti.

    AtsakytiPanaikinti