2023 m. balandžio 18 d., antradienis

Kepti kalakutų sparneliai ir Ratatouille troškinys

 

 



Po beveik dviejų savaičių pertraukos grįžtu į virtualią virtuvę su savo pamėgtais kalakuto sparneliais. Nebuvo taip, kad savo namų virtuvėje negaminčiau. Gaminau visas dienas įprastus ir naujus patiekalus. Fotografavau taip pat nemažai, bet rašyti kažkaip pritrūkdavo kartais laiko, o kartais ir jėgų, bei noro. Matomai taip jau sutapo, kad laikas būdavo skiriamas daugiau mano mažų šuniukų vadai ir sodui, kuriame pavasarį darbų iš tiesų labai jau daug...

Bet grįžkime į virtuvę, kurioje šiandiena karaliauja prancūziška virtuvė su mano prancūziškuoju ketaus puodu. Kalakuto sparnelių vidines dalis jūs galite kepti jums įprastame kepimo inde (tokiame ir aš daug metų kepiau, kol neatradau to taupančio energiją puodo).

Jums reikės

3- 4 kalakuto vidinių sparnelių dalių (petukus atskirkite, išmarinuokite taip pat ir pasilikite kitai dienai, kitam patiekalui pagaminti),

5 pipirų mišinio (jei naudosite jums patinkančius prieskonius tuomet pipirų nereikia),

čiobrelių, raudonėlių arba prieskonių paukštienai ar jums patinkančių prieskonių.

 

Ratatouille daržovių troškiniui reikės

1 svogūno,

3-4 česnako skiltelių,

1 didelio baklažano,

2 nedidelių saldžiųjų paprikų (raudonos ir geltonos),

1 cukinijos,

1 pomidoro,

1 v. š. pomidorų padažo,

4 v. š. alyvuogių aliejaus,

čiobrelių, raudonėlių,

5 pipirų mišinio,

1 a. š. paprikų dribsnių (nebūtinai),

druskos.

 

Kalakuto sparnelius ištrinkite prieskoniais ir palikite šaldytuve per naktį marinuotis.

Kitą dieną sparnelius išimkite iš šaldytuvo pusvalandžiu ankščiau ne ruošiatės kepti. Tegul jie atšyla iki kambario temperatūros.

Sparnelius sudėkite į kepimo indą, įpilkite šiek tiek verdančio vandens, uždenkite dangčiu (ar aliuminio folija) ir įdėkite į įkaitintą iki 200C temperatūros orkaitę kepti. Kepkite tokioje temperatūroje 40 minučių. Vėliau kaitrą sumažinkite iki 185C ir kepkite kol sparneliai iškeps.

Jei kepsite ketaus puode, po 40 min. orkaitę išjunkite. Po 45 min. vėl ją įjunkite nustatę 200C temperatūrą (be išankstinio pakaitinimo). Kepkite vėl 30 min. po to orkaitę išjunkite ir dar leiskite sparneliams savaime kepti apie 30 min.

Likus iki kepimo pabaigos pusvalandžiui pasiruoškite daržovių troškinį. Jei kepsite troškinį ketaus puode kartu su sparneliais viską suberkite likus 10 min. prieš išjungiant kaitrą antrą kartą. Kepant paprastame kepimo inde 20 min. iki kepimo pabaigos (arba, kai matysite kad sparneliai beveik iškepę).

Daržoves galite kepti keptuvėje.

Pirmiausia apkepkite svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs, suberkite kubeliais pjaustytus baklažanus ir įberkite šiek tiek druskos. Baklažanus kepkite uždengtus dangčiu, tik kartais pamaišykite.

Kol kepa baklažanai supjaustykite kubeliais paprikas ir pomidorus, o cukinijas šiaudeliais.

Kai baklažanai bus beveik iškepę sudėkite paprikas ir išmaišykite. Uždenkite dangčiu ir kepkite apie 3 min. Po to suberkite cukinijas ir pomidorus. Po 3 min. suberkite prieskonius ir paprikų dribsnius.



Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: Ratatouille troškinio iš knygos „Virtuvės džiaugsmai“

2023 m. balandžio 7 d., penktadienis

Velykų meniu'23

        

 


Paspaudę ant patiekalo pavadinimo jūs rasite išsamų recepto aprašymą. Sklandaus maisto ruošimo!

 

~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~ Pusryčiai ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

 

Margučiai, sviestas, krienai, mielinis ragaišis ir juoda kaimiška duona.

Silkė su avokadais, obuoliais ir kiaušiniais

Silkė su morkomis ir obuoliais

Keptos lašišos salotos su citrina

Burokėlių ir pupelių mišrainė

Balta mišrainė

Paukštienos kepenėlių paštetas

Vištienos terinas su pistacijomis ar džiovintomis spanguolėmis 

 

  ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~Pietūs ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                    I diena   

Kepta veršienos file su bulvių riekelėmis ir trumpai apkeptais špinatais

                                                  II diena

 Keptas jautienos antrekotas TOMAHAWK

 

~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~ Desertas ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

Napoleonas

Keptos persikų puselės balto vyno ir medaus padaže



2023 m. balandžio 5 d., trečiadienis

Skumbrės ir avokadų gvakamolės salotos

 


Esu įsitikinusi, kad šios salotos bus nuostabios ne tik su karšto rūkymo skumbre, bet ir su rūkyta lašiša ar net silke.

Jums reikės

1 karšto rūkymo skumbrės,

1 avokado, 

5-6 džiovintų pomidorų,

1/3  greipfruto, 

jaunų špinatų lapelių (šiek tiek),

kalendros,

porų daigų, 

padažui

žiupsnelio druskos,

1/3 citrinos,

aštraus saldžiarūgčio (Chilli Sweet and sour) padažo, 

aliejaus (šiek tiek). 

Avokadą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite ant špinatų lapelių. Kartu suberkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus.

Greipfrutą nulupkite ir aštriu peiliuku atskirkite skilteles nuo membranų. Suplėšykite nedideliais gabaliukais ir užberkite ant viršaus.

Skumbrę nulupkite ir nukauluokite. Suplėšykite nedideliais gabaliukais ir vėl dėkite ant salotų.

Padažo komponentus sumaišykite ir užpilkite ant viršaus po truputį, kad jis pasiskirstytų tolygiai.

Pabaigai ant pačio viršaus užberkite smulkintas kalendras ir porų daigus.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto 

2023 m. balandžio 1 d., šeštadienis

Kugelis


 

Bulvių kugelis atkeliavęs iš litvakų (žydų virtuvės) Lietuvoje yra be galo populiarus. Galima ginčytis koks tas tikrasis „mūsų“ kugelis teisingas. Ar tas kurį iškepus galima kabliuoti iš puodo samčiu ar tas kuris yra plokščias ir jį galima dailiai supjausčius visiems išdalinti...Šiuo klausimu jau truputį prieinama prie vieningos nuomonės, kad kugelis kabinamas samčiu, o bulvių plokštainis- pjaustomas. Tačiau toliau vėl galimi ginčai, kuo užpilti tarkuotas bulves... verdančiu pienu, o gal paprasčiausiai kefyru. Dėti kiaušinių? Mėsos? O gal be jų?

Kaip jau supratote variantų begalės. Ir tie galimi variantai atatinkamai daugiau mažiau pasiskirstę po Lietuvos regionus. Žemaitija kepa ‚tikrą‘ kliuksintį riebų kugelį su mėsos gabalais jame. Kitur kepamas daugiau plokštainis. Bet vėl gi, ir plokštainis kartais būna su mėsos gabaliukais, kartais be jų. Taisyklių šioje dalyje kaip ir nėra.

Mano kepamas kugelis yra galbūt tarpinis variantas tarp kugelio ir plokštainio. Jis vidutinio tirštumo.

Riebalus kugeliui aš naudoju likusius nuo keptos kiaulienos šoninės, anties ar žąsies. Tačiau tie riebalai susidarę kepimo metu neturi būti sudegę (rudi).

Kaip pasiruošti tuos riebalų likučius? Dažnai kepant mėsą orkaitėje pilame šiek tiek vandens. Arba kepant išsiskiria mėsos sultys ir riebalai. Iškepus mėsa suvalgoma, o likęs skystis, jei jis nesudegęs panaudojamas padažui. Tačiau kepant kiaulienos šoninę ar antį, išsiskiria daug riebalų. Tad, po kepimo likusį skystį supilkite į nedidelį stiklainį ir pasilikite šaldytuve. Po kelių dienų kepant kugelį tuos sustingusius riebalus galite puikiai vėl panaudoti.

Jums reikės

1 kg. bulvių,

1 svogūno,

2 vidutinių kiaušinių,

½ l. pieno,

½ stikl. taukų ar lydyto Ghee sviesto,

druskos,

5 pipirų mišinio (jei naudosite kepimui lydytą sviestą Ghee),

2 lauro lapų,

 

Padažui

Džiovintų (užmerkite iš vakaro ir kai tik pašausite kugelį į orkaitę išvirkite) ar šviežių grybų ar likusio džiovintų grybų nuoviro,

riebios grietinės.

Keptuvėje išlydykite riebalus ir juose iki geltonumo apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Du tris šaukštus riebalų supilkite į kepimo indą ir lieskite jiems pasiskirstyti ant kepimo indo dugno.

Bulves nuskuskite ir sutrakuokite tarkavimo mašina ar smulkia tarka.

Užvirkite pieną ir iš karto užpilkite ant bulvių. Išmaišykite. Ten pat į bulvių tarkus įberkite druskos, jei reikia pipirų ir supilkite tirpintus riebalus. Jei jūs kugelį mėgstate valgyti tik su grietine supilkite kartu su riebalais ir svogūnus. Jei valgote su padažu, keptus svogūnus pasilikite.  

Kiaušinius įmuškite į tarkius ir kol jie dar nepanirę, lengvai šakute paplakite iki vientisos kiaušinių masės. Ir tik po to gerai sumaišykite su tarkiais.

Visą tarkių masę supilkite į kepimo indą ir įdėkite į prieš tai įkaitintą orkaitę ar Kamado Bono kepsninę įkaitintą iki 200 C temperatūros. Tokioje temperatūroje kugelį kepkite 30- 40 min., vėliau kaitrą sumažinkite iki 180C ir kepkite kol kugelis bus iškepęs.

Patikrinti ar iškepė galite šakute pakabinę šiek tiek kugelio iš pačio kepimo indo centro (turi nesijausti bulvių tarkių tekstūros)

Per tą laiką kol kugelis kepė pasiruoškite padažą.

Grybus supjaustykite plonomis juostelėmis ir pakepkite jau keptuose svogūnuose. Įdėkite grietinės, druskos ir jei reikia įberkite pipirų. Užvirinkite ir pateikite kartu su keptu kugeliu.

Virdama džiovintus grybus kitiems patiekalams, likusį skystį nuo grybų aš supilstau į polietileno maišelius skirtus kokteilių ledukams šaldyti. Tad, kai reikia džiovintų grybų nuoviro padažams belieka kelis ledukų gabalėlius tik sumesti į ruošiamą padažą. Tokius šaldytus grybų nuoviro ledukus naudoju ir kugelio padažui paruošti.


 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš šeimos archyvo