2022 m. sausio 31 d., pirmadienis
Mišrainė ‚Malachito apyrankė‘
2022 m. sausio 26 d., trečiadienis
Bigos‘as (lenkiškas kopūstų troškinys)
2022 m. sausio 24 d., pirmadienis
Mišrainė ‚Granatų apyrankė‘
Tai antrasis receptas kuris mane sužavėjo pateikimu. Vėliau likau
maloniai nustebusi, kad granatų sėklos pakankamai atgaivina šią mišrainę ir
pilnai atstoja gaivius agurkus, kurių tikrai šioje mišrainėje net netrūksta.
Jums reikės
1 didelio granato arba 2 mažesnių,
120 gr. virtos jautienos arba bet kokios kitos mėsos,
2 virtų bulvių,
2 virtų morkų,
2 virtų ar keptų burokėlių,
1 kepto iki geltonumo svogūno,
2 virtų kiaušinių,
graikiškų riešutų (nebūtinai),
pipirų mišinio,
majonezo.
Į serviravimo lėkštės centrą įdėkite stiklinę ir aplink ją pradėkite dėti supjaustytas daržoves arba jau iš anksto sumaišytą mišrainę. Kai viską sudėsite ir išlyginsite, stiklinę bus galima atsargiai išimti.
Mišrainę sluoksniuokite pradedant kubeliais pjaustytomis
bulvėmis, keptu svogūnu, morkomis, virta mėsa, kiaušiniais, burokėliais.
Tarpsluoksnius pertepkite majonezu. Tarp burokėlių ir viršutinio granatų
sluoksnio, majonezo nebetepkite.
Tačiau galite mišrainę maišyti iš karto su majonezu ir tik du:
burokėlių ir granatų sluoksnius uždėti ant viršaus nemaišytus.
Sudėtingumas:
vidutinis
Receptas: iš interneto
rusų kalba
2022 m. sausio 22 d., šeštadienis
Silkės, keptų bulvyčių ir putpelių kiaušinių užkandis
Silkę su
karštomis bulvėmis, grietine ir svogūnais yra valgęs dažnas lietuvis. O čia
beveik panašiai.
2 asmenims reikės
2 nedidelių
virtų bulvių,
1 nedidelio virto
burokėlio,
4- 5 virtų putpelių
kiaušinių,
1 silkės 2 puselių,
1 nedidelio
raudono svogūno,
juodos ar raudonos
ikros,
riebios grietinės,
svogūnų ar
poro daigų (galite naudoti krapus ar svogūnų laiškus ar jų mišinį)
pipirų,
šiek tiek
aliejaus ar lydyto sviesto kepimui .
Virtas bulves
ir burokėlius supjaustykite griežinėliais ir apkepkite. Pirmiausia kepkite
bulves, po to jas išėmus, burokėlius.
Kol daržovės
kepa 2 lėkštėse išdėliokite silkės gabaliukus, svogūno žiedus, per pusę
perpjautus putpelių kiaušinius ir ant jų po ½ arbatinio šaukštelio ikros. Šalia
silkės dėkite kepintas bulves, o šalia kiaušinių kepintus burokėlius. Kad lengviau
būtų išlaikyti gražią apvalią formą į lėkštės centrą pradžioje įdėkite apvalų
dubenėlį ir aplink jį išdėliokite dalį produktų. Vėliau dubenėlį išimkite ir
užbaikite pridėdami keliose vietose (prie silkės) po arbatinį šaukštelį grietinės.
Papuoškite svogūnų daigais.
Sudėtingumas: paprasta
2022 m. sausio 21 d., penktadienis
Rūkyto ungurio ir jūrinių dumblių užkandėlė
Su šia prabangia
užkandėle jūs nustebinsite net išrankiausius savo svečius. Be to ją labai
paprasta paruošti, nes gaminti nieko nereikia. Ji ant stalo labai efektingai
atrodo ir žinoma yra nepaprastai skani.
Jums reikės
100 gr.
rūkyto ungurio arba kitos rūkytos riebios žuvies,
160 gr. Goma
Wakame jūros dumblių salotų su sezamu,
šiek tiek Teriyaki
padažo,
sezamo
sėklų.
Į lėkštę dviejų
šakučių pagalba išdėliojame kauburėliais jūros dumblių salotas. Ant jų dedame ungurio
ar kitokios žuvies kelis gabaliukus ir ant kiekvieno iš jų atsargiai užpilame
po ¼ arbatinio šaukštelio Teriyaki
padažo. Užberiame sezamo sėklų.
Jei norite
šią užkandėlę galite pateikti ant lengvai paskrudintų juodos duonos riekelių.
Receptas: iš PJazz restorano
šventinio meniu
2022 m. sausio 19 d., trečiadienis
Mišrainė su raudona žuvimi ir juodosiomis alyvuogėmis
Ši mišrainė
tiems, kas mėgsta juodąsias alyvuoges.
Jums reikės
(maždaug lygiomis dalimis, tik alyvuogių reikės mažiau)
karšto rūkymo
lašišos,
konservuotų
juodų alyvuogių,
virtų
kiaušinių,
fermentinio
sūrio,
žalumynų (petražolių,
krapų, svogūno laiškų),
pipirų
mišinio,
majonezo.
Virtus
kiaušinius ir fermentinį sūrį sutarkuokite, įberkite pipirų mišinio ir sumaišykite su majonezu. Lašišą supjaustykite
nedideliais gabalėliais. Žalumynus ir juodas alyvuoges taip pat susmulkinkite.
Dėkite sluoksniais kiaušinių ir fermentinio sūrio mišinį, berkite žalumynus,
dėkite lašišą ir vėl kiaušinių ir sūrio mišinį. Ant viršaus dėkite vėl lašišos
ir užtepkite šiek tiek majonezu. Viršutinis sluoksnis turi būti smulkiai
pjaustytų juodųjų alyvuogių.
Sudėtingumas: paprasta
2022 m. sausio 15 d., šeštadienis
Mišrainė su paukštiena ‚Tifany‘
Dar viena mišrainė iš rusiškos virtuvės lobyno labai skambiu
pavadinimu. Gal būt pavadinimas tik daltonikui gali sukelti asociaciją su
tikrąja ‚Tifany‘ firmos spalva, bet tebūnie... Rusai mėgsta vardines prekes,
kaip ir skambius pavadinimus savo patiekalams. Svarbiausia iš tikro, kad
patiekalo skonis būtų nenuviliantis. O jis toks ir yra. Lengvas ir gaivus, tobulas
visų sudėtinių dalių derinys kurį sujungia vynuogės.
Jums reikės
180 gr. keptos paukštienos (tiks ir karštai rūkyta
vištiena),
2 virtų kiaušinių,
60 gr. fermentinio sūrio,
kekės besėklių vynuogių,
pipirų mišinio,
trupučio druskos,
truputį kepintų smulkintų migdolų arba graikinių riešutų
(jei mėgstate),
majonezo.
Paukštieną, kiaušinius supjaustykite, sūrį sutarkuokite,
suberkite riešutus, įberkite truputį pipirų bei druskos ir viską sumaišykite su
majonezu.
Į serviravimo lėkštę sudėkite mišrainę ir padarykite norimą
formą: apvalią, pailgą ar paprasčiausiai vynuogės kekės. Išlyginkite paviršių ir
jį aptepkite trupučiu majonezo. Ant viršaus išdėliokite per pusę perpjautas
vynuoges.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto
rusų kalba
2022 m. sausio 13 d., ketvirtadienis
Džiovintų slyvų ir sūrio užkandėlė
Paprasta, greita ir tikrai skanu. Ši užkandėlė puikiai tiks
prie taurės raudono vyno.
Jums reikės:
kokybiškų minkštų džiovintų slyvų,
fermentinio sūrio + kietojo sūrio „Parmigiano Reggiano“ ar
„Džiugo“ (jei norite sodresnio skonio),
nedaug česnako,
majonezo.
Pirmiausia išsirinkite didžiausias slyvas esančias pakuotėje
ir jas nykščiu paspauskite padarydami duobutę. Taip iš karto paruoškite visas
dideles slyvas.
Fermentinį sūrį sutarkuokite ir išspaudę česnaką sumaišykite
su majonezu. Šiuo mišiniu įdarykite slyvas. Jei norite sodresnio skonio ant
viršaus dar užberkite šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio.
Paįvairinimui galima dar užberti maltų čili pipirų ar uždėti
po graikiško riešuto puselę. Į sūrio mišinį galima įberto kapotų petražolių, arba įpjaustyti džiovintų pomidorų.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš
sovietinių laikų restoranų meniu.
2022 m. sausio 10 d., pirmadienis
Karališka mišrainė su raudona žuvimi ir ikra
Šiai karališkai mišrainei reikės
200 gr. karštai rūkytos lašišos,
2 virtų bulvių,
100 gr. fermentinio sūrio,
3 kiaušinių,
1 virtos morkos (nebūtinai),
mažas indelis raudonos ikros (rinkitės kokybiškesnę tirštą ikrą),
petražolių arba krapų,
pipirų mišinio,
majonezo.
Šią mišrainę sluoksniuokite pradėdami nuo kubeliais
pjaustytų bulvių, petražolių, lašišos, kiaušinių, pipirų, sūrio ir užbaikite
raudona ikra. Tarp sluoksnius plonai aptepkite majonezu. Viršutiniame
sluoksnyje uždėkite ikros.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto
rusų kalba
2022 m. sausio 9 d., sekmadienis
Eršketo, lašišos ir krevečių drebučiai
Nuostabus šventinis patiekalas kuris nustebins net pačius
išrankiausius jūsų svečius. Nepergyvenkite, šį patiekalą tikrai labai lengva
paruošti. Gal tik kiek ilgiau užtruks jo lėta gamyba. Bet per tą laiką kol,
lėtai troškinsis žuvis, jūs galite dirbti kitus darbus.
Jums reikės
4- 6 eršketo gabaliukų,
200- 250 gr. šviežios lašišos,
saujos jau apvirtų krevečių (tokios parduodamos šaldytos),
1 svogūno,
1 morkos,
1-2 saliero stiebų,
petražolių,
3 kvepiančių ir 3 juodųjų pipirų grūdelių,
druskos,
½ a.š. želatinos,
šakelės krapų papuošimui.
Į platų puodą įpilkite nedaug (per 3- 4 pirštus)
vandens, ir kai jis užvirs, sudėkite visas prieskonines daržoves, bei pipirus.
Sudėkite eršketo gabaliukus ir virkite ant silpnos kaitros apie 40 min.
Nukelkite puodą nuo kaitros. Atsargiai išimkite žuvį plokščios mentelės
pagalba ir sudėkite ją į paprastą lėkštę.
Atsargiai atskirkite odą ir vidinę kremzlę. Žuvies
gabaliukus, kurie natūraliai pasidalins per pusę sudėkite į serviravimo indą.
Visus likučius (odą ir kremzlę) sudėkite vėl atgal į puodą ir kai sultinys
užvirs sudėkite gabaliukais pjaustytą jau be odos lašišą. Vėl troškinkite ant
mažos kaitros apie 20 min.
Išėmę lašišos gabaliukus sudėkite į serviravimo indą, kur jau yra eršketas. Sultinį nukoškite, jo turėtų būti apie 200 ml. (maždaug stiklinė). Jei jo likę daugiau nuvirkite atidengę puodą ir padidinę kaitrą. Tuomet sumeskite krevetes (jos turi būti atitirpintos). Jas virkite 2-3 min. priklausomai nuo jų dydžio. Puodą nukelkite nuo kaitros, išimkite krevetes išdėliokite jas šalia žuvies į serviravimo indą. Į puodą su sultiniu įberkite želatiną, ją išmaišykite ir kelioms minutėms palikite, kad ji ištirptų. Išdėliokite krapų šakeles. Kadangi ant sultinio viršaus bus nemažai riebalų pasistenkite juos nugriebti šaukštu. Tuomet atsargiai užpilkite sultinį ant žuvies.
Indą su žuvimi uždenkite maistine plėvele ir padėkite
atvėsti, kad sustingtų drebučiai. Šventėms šį patiekalą gaminkite viena dieną prieš.
Sudėtingumas:
vidutinis.
2022 m. sausio 8 d., šeštadienis
Sausainiai ‚Konkorėžiai‘
Gana greitai paruošiami sodraus kakavos skonio sausainiai.
Jums reikės
100 gr. minkšto sviesto,
100 gr. cukraus pudros,
1 kiaušinio,
50 ml. aliejaus,
šiek tiek romo skonio esencijos,
25 gr. kakavos,
1 a.š. kepimo miltelių,
Sutrinkite sviestą su cukraus pudra. Įmuškite kiaušinį ir
supilkite aliejų bei kvapus. Viską gerai išmaišykite. Kakavą, miltus ir kepimo
miltelius išmaišykite ir suberkite į sviesto masę. Vėl viską gerai išmaišykite iki
vientisos masės, kuri turi būti panaši į minkšta plastiliną. Tešlą padėkite į
šaldytuvą bent 20 min.
Atšalusią tešlą padalinkite į 16 vienuodų rutuliukų. Dėkite
juos ant kepimo popieriaus ir kočiodami padarykite ovalią formą. Peilio pagalba
šiek tiek įpjaukite įstrižai iš abiejų pusių (reikėtų padaryti . Jei netyčia įpjausite daugiau,
paspauskite, kad tešla šiek tiek suliptų. Sausainėlius kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Iškepusius sausainius apiberkite cukraus pudra.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto rusų kalba
2022 m. sausio 5 d., trečiadienis
Mišrainė ‚Beržas‘
Pradžioje mano dėmesį patraukė tai, kaip rusai sugeba
pateikti mišraines. Mes dažniausiai viską sumaišome ir į salotinę sudėję
pateikiame, o pas juos kartais salotos lėkštėje tampa vos ne meno kūriniais.
Žinoma nuo meno iki visiško kičo labai plona linija...
Šią mišrainę tikriausiai ir nebūtų galima kitaip pateikti
jos neužmaskavus, nes išvaizda viską sumaišius tikrai ne kokia, priešingai nei jos
skonis. Gal būt neblogai atrodytų ją dėti sluoksniais ir visus sluoksnius pertepti majonezu, bet aš dariau šį kartą taip, kaip gamina rusai. Buvo tikrai įdomus
eksperimentas.
Nežinau ar kitą kartą, kai ją gaminsiu (o gaminsiu tikrai ne
kartą), darysiu tą beržo šaką ar eisiu paprastu keliu dedant sluoksniais. Laiko
atžvilgiu manau gausi panašiai.
O dabar pats receptas. Jums reikės:
120- 150 gr. keptos paukštienos (naudojau keptos kalakuto
kulšies likutį),
250 gr. pievagrybių,
80 gr. džiovintų slyvų,
80 gr. virtų morkų,
50 gr. obuolio (½ obuolio),
mažo svogūnėlio,
50 gr. fermentinio sūrio (nebūtinai),
šiek tiek graikiškų ar lazdyno riešutų (nebūtinai),
petražolių,
druskos ir pipirų mišinio,
majonezo,
aliejaus kepimui,
krapų šakelės ir svogūno laiškų papuošimui (jei darysite
beržo formą).
Pievagrybius nulupkite ir mažiausius 3-4 perpjaukite pusiau
(jei planuojate daryti beržo formą). Juos apkepkite keptuvėje. Kol jie kepa kitus
pievagrybius susmulkinkite. Svogūną smulkiai supjaustykite. Išimkite iškeptas
pievagrybių puseles ir pakepkite svogūnus iki geltonumo. Tuomet sudėkite kartu pievagrybius
ir kepkite uždengę dangčiu, kol jie apkeps. Įberkite druskos ir pipirų. Masę
atvėsinkite.
Paukštieną, virtas morkas, obuolį, džiovintas slyvas (vieną slyvą pasilikite
papuošimui) supjaustykite kubeliais, sūrį, jei jį dėsite, sutarkuokite. Petražoles
ir riešutus susmulkinkite. Visus produktus sumaišykite, jei planuojate daryti
beržo formą ir sumaišykite su majonezu. Majonezo neturi būti per daug, kad mišrainės
masė nebūtų per daug skysta. Neturi būti ir kieta. Suformuokite dėdami šaukštu
į pailgą lėkštė pailgą pusės rasto formą. Išlyginkite galiausiai viską peiliu
ir aptepkite majonezu. Nešvarias vietas galiausiai išvalykite drėgnu popieriniu
rankšluosčiu. Dabar belieka išdėlioti labai plonai supjaustytą slyvą, svogūnus,
krapus ir grybukus. Viskas!
Sudėtingumas:
tikrai paprasta
Receptas: iš
interneto rusų kalba
2022 m. sausio 4 d., antradienis
Plovas su antiena
Tikriausiai visi sutiksite, kad plovas turi būti ruošiamas
iš riebesnės ir intensyvesnio skonio mėsos. Būtent antiena ir yra tas, labai
tinkamas pasirinkimas, tiems kas nemėgsta avienos.
Jums reikės (4-5 asmenims)
2 ančių krūtinėlių (t.y. 4 file puselių),
2 svogūnų,
4 skiltelių česnako,
2 didelių morkų,
4 saliero stiebų,
4- 6 džiovintų kriaušių puselių,
500 gr. plikytų parabolinių ryžių.
prieskonių plovui,
druskos,
Antienos odelę keliose vietose įpjaukite įstrižai ir
sudėkite į karštą keptuvę odele žemyn, kad apkeptų ir išbėgtų riebalai.
Per tą laiką kol kepate, supjaustykite svogūnus ir česnakus
mažiais gabaliukais, o morkas- šiaudeliais. Saliero stiebus taip pat
susmulkinkite. Kai riebalai bus pakankamai ištekėję išimkite file ir padėkite
ant pjaustymo lentelės. Į riebalus suberkite svogūnus ir česnaką, apkepkite ir
kai jie taps skaidrūs suberkite morkas bei salierus. Kepkite kol daržovių
keikis keptuvėje apmažės.
O kol kepsite daržoves antienos file supjaustykite į tris
dalis išilgai ir po to jau pjaustykite nedideliais gabaliukais.
Sukeptas daržoves suberkite į kepimo indą. Į keptuvę sudėkite antienos
gabaliukus ir dar padidinę kaitrą apkepkite iš visų pusių. Apkepę sudėkite į
kepimo indą kuriame jau yra daržovės. Suberkite supjaustytas džiovintas
kriaušes ir prieskonius plovui. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad beveik viską
apsemtų, uždenkite folija ar dangčiu ir troškinkite 190 C temp. įkaitintoje
orkaitėje apie 1 val. Ar mėsa minkšta patikrinkite šakute pasismeigę gabalėlį
antienos.
Kai mėsa bus išsitroškinusi suberkite ryžius ir užpilkite
dar kartą verdančio vandens, kad vandens būtų apie 2 cm. virš ryžių. Įberkite
druskos, bet nemaišykite. Vėl troškinkite uždengę apie 20- 30 min. (laikas
priklauso nuo ryžių virimo laiko nurodyto ant pakuotės).
Sudėtingumas: paprasta
2022 m. sausio 3 d., pirmadienis
Rūkytos žuvies mišrainė
Su Naujais Metais jus visus, mieli mano skaitytojai ir
maisto gamintojai!
Taip jau susiklostė, kad dar vienas mano hobis yra šunys ir
šunų parodos. Ir kaip tik 2021 metų pabaigoje vyko du labai svarbūs šuniški
renginiai. Vienas Rygoje, o kitas Budapešte. Į Europos šunų parodą išvykau antrą Kalėdų dieną, o iš jos grįžau gruodžio
31, tad negalėjau palepinti jūsų savo šventiniais skonių atradimais.
Nuo maisto ir receptų
niekur nedingau ir kelionių metu. Kaip tik labai daug esu jų sukaupusi šį kartą.
Tad, sausio mėnuo mano blog‘e bus skirtas mišrainėms. Pagrinde visoms su
virtomis daržovėmis ir majonezu. Tačiau, kad nebūtų nuobodu, įkelsiu ir ko kitko
J))))
O dabar pirmoji mišrainė su karštai rūkyta žuvimi.
Jums reikės (maždaug lygiomis dalimis)
karšto rūkymo žuvies (naudojau baltą žuvį, bet tiks ir raudona karšto rūkymo žuvis),
virtų bulvių,
šviežio agurko,
saliero stiebų,
svogūno laiškų,
krapų arba petražolių,
pipirų mišinio,
majonezo.
Visus produktus supjaustykite kubeliais, žuvį suplėšykite, o
prieskonines žoleles susmulkinkite. Jei norite galite mišrainę sudėti sluoksniais:
bulvės, majonezas, agurkai, svogūnai, majonezas, žuvis, pipirai, majonezas,
salieras, majonezas. Ant viršaus krapai arba petražolės. Šį kartą nei krapų, nei petražolių neturėjau, tad viršuje svogūno laiškai ir saliero lapeliai.
Galite visus produktus sumaišyti ir paprasčiausiai sudėti į
serviravimo indą.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto
(rusų virtuvė)