2022 m. sausio 31 d., pirmadienis

Mišrainė ‚Malachito apyrankė‘

Kaip jau rašiau, ankstesniuose savo postuose, rusai ne tik suteikia skambius pavadinimus savo mišrainėms, bet mėgsta ir savitai jas pateikti. Kadangi, tai jų virtuvė, stengiuosi išsaugoti tai, kas jiems būdinga ir tikrai nesiruošiu įvedinėti savos tvarkos ir savų tradicijų. Tegul ši mišrainė būna tokia pat, kokią pateikia patys rusai.

 Jums reikės 

200 gr. keptos vištienos, 
50 gr. fermentinio sūrio, 
1 virto kiaušinio, 
1 virtos morkos, 
1 nedidelio obuolio, 
saujos džiovintų spanguolių, 
1 didelio kivio, 
pipirų mišinio, 
druskos, 
majonezo. 

 Vištieną, morką ir obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais. O sūrį ir kiaušinius sutarkuokite. Užberkite pipirų bei druskos ir viską sumaišykite su majonezu. Tačiau nepadauginkite majonezo, kad mišrainė netaptų skysta. 
Į lėkštės centrą įdėkite nedidelę stiklinę (kurioje įkištas popierinis rankšluostėlis). Stiklinę apdėkite mišraine tolygiai iš visų pusių. Išlyginkite mentelės pagalba kraštus ir atsargiai ištraukite stiklinę. 
Jei mišrainė viduje neišlaiko savo formos, atsargiai peiliu pastumkite mišrainę į vietą, kad liktų tuščias žiedas. 
 Labai plonai supjaustykite nuluptą kivi ir juo apdėkite visą mišrainę. Pradėkite nuo išorinio krašto ir užbaikite vidiniu žiedu. 
Lėkštės susitepusius kraštus nuvalykite drėgnu popieriniu rankšluostėliu. 

Sudėtingumas: paprasta 
Receptas: iš interneto rusų kalba

2022 m. sausio 26 d., trečiadienis

Bigos‘as (lenkiškas kopūstų troškinys)

Šį troškinį atradau tik praeitų metų gruodį. Žinojau, kad lenkai jį gamina žiemos metu gana dideliais kiekais. Vėliau padeda kažkur šaltai ir kai jo užsinori, dideliu šaukštu prisikrauna kiek tam kartui reikia, o likutį vėl palieka iki kito karto. 
Tai kaimiškas sotus troškinys. Kai kas jį įvardija, kaip medžiotojų troškinį. Tačiau tai nesudaro didelės reikšmės, kaip sakoma, kaip pavadinsi- taip nepagadinsi. Keista tik, kad mes būdami kaimynai su lenkais, kažkada ir viena nors ir dvinarė valstybė buvome, bet patiekalų lenkiškų mūsų virtuvėje nelabai daug surasi. 
Na, bet nesigilinam į tuos keistus per amžius susiklosčiusius santykius su mūsų kaimynais, geriau jau pasigaminkime tą iš tiesų nuostabų ir mums labai priimtiną, troškinį. 
Parašysiu kiekius, bet tikrai galite nežiūrėti per daug kiek ko dėti reikia. Galite gaminti pagal save. Ką jau ką, bet lietuvio, kaip troškinti kopūstus mokinti nereikia ))) 
Beje, šis troškinys, kaip ir visi kopūstų valgiai valgomi, kitą dieną. Jie turi subręsti, kad skonis taptų tobulu. Dar geriau būtų, kad Bigos‘ą gamintumėte iš likusių nesuvalgytų jau troškintų kopūstų likučio. Bent aš taip darau. Troškinu daugiau raugintų kopūstų, kad ir Bigos‘ui paruošti liktų. 

Jums reikės 

500 gr. raugintų kopūstų, 
500 gr. šviežių kopūstų, 
50 gr. lašinukų arba lydyto sviesto kepimui, 
40 gr. džiovintų baravykų, 
50 gr. džiovintų slyvų (džiovintos ir parūkytos būtų idealiu), 
400- 500 gr. įvairios mėsos (kiaulienos karka, šoninė, jautiena, veršiena, aviena, antiena ar bet kokia žvėriena) Kuo daugiau įvairios mėsos, tuo sodresnio skonio bus troškinys. Mėsa gali būti ir jau kepta ar virta (tuomet jos reikės mažiau). 
150 gr. rūkytų dešrelių, 
1 svogūno, 
100 gr. rūkytos šoninės, 
250 gr. sultinio arba vandens, 
2 -3 v. š. pomidorų padažo (nebūtinai), 
2- 3 lauro lapai, 
po 5 kvepiančius ir juoduosius pipirų grūdelius, 
šiek tiek aitriosios paprikos arba saldžiosios paprikos, 
4 kadagio uogos (nebūtinai), 
2- 3 gvazdikėlių, 
½ a.š. mairūno, druskos, 
½ taurės raudono vyno (nebūtinai).

 

Jei gaminti šį troškinį pagal taisykles, tai reikėtų pirmiausia ištroškinti raugintus kopūstus. O kitą dieną jau pradėti ruošti patį Bigos‘ą. Todėl aš jau pačioje pradžioje užsiminiau, kad Bigos“ą reikia daryti, kai lieka troškintų raugintų kopūstų. 
Bet galite gaminti ir dabar visą Bigos'ą iš karto. Tačiau, iš vakaro reikėtų nepamiršti užmerkti džiovintus grybus (šalto vandens pilkite, kad vos apsemtų grybus). 

Į verdantį vandenį sudėkite raugintus kopūstus ir juos troškinkite apie 40 min. Kopūstai turi būti vos apsemti.
 Jei naudosite troškiniui jau virtą ar keptą mėsą šį punktą praleiskite. Kol kopūstai troškinasi keptuvėje apkepkite nedideliais gabaliukais supjaustytą mėsą. Kai ji apskrus iš visų pusių, sudėkite ją į troškinimo indą ir užpylę karštu sultiniu ar vandeniuį troškinkite apie 40 min. 
Per tą laiką, kol troškinasi mėsa, supjaustykite šviežią kopūstą 0.5 cm. pločio juostelėmis. Juostelių ilgis apie 4-5 cm. 
 Praėjus 40 m. nuo mėsos troškinimo pradžios į ją suberkite šviežius kopūstus ir supilkite džiovintus grybus kartu su vandeniu kuriame jie mirko. Suberkite visus prieskonius ir troškinkite dar 30 min. Šiame etape sudėkite virtą mėsą (jei troškiniui naudosite būtent tokią) ir džiovintas slyvas. 
Keptuvėje pakepkite smulkiai supjaustytą šoninę ir kai ji šiek tiek apskrus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kepkite kartas nuo karto pamaišydami kol svogūnai pradės vos geltonuoti. 
Tuomet į keptuvę sudėkite ir griežinėliais supjaustytas dešreles. Jas apkepę viską suverskite į kopūstų mėsos troškinį.
 Į troškinį taip pat sudėkite ir ištroškintus raugintus kopūstus. Viską išmaišykite ir padėkite, kad troškinys atvėstų. 
 Šį troškinį reikėtų valgyti sekančią dieną su virtomis bulvėmis ar juoda duona. 
 Raudonas vynas pilasi tą dieną, kai jau valgysite troškinį. Prieš pašildant supilate vyną ir troškinį užvirinate ir paverdate su vynu dar kokias 5 min.. 
Būkite atidūs ir pažiūrėkite, kad troškinys jums neprisviltų.
Štai kaip kartais tenka fotografuoti :-))))) Temo ir kambario šviesos, bei objektyvo šviesumo nebepakako, kad nuotrauka būtų šviesi. 

 Sudėtingumas: vidutinis 
 Receptas: surinktas iš kelių receptų rastų internete lenkų kalba.

2022 m. sausio 24 d., pirmadienis

Mišrainė ‚Granatų apyrankė‘

 




Tai antrasis receptas kuris mane sužavėjo pateikimu. Vėliau likau maloniai nustebusi, kad granatų sėklos pakankamai atgaivina šią mišrainę ir pilnai atstoja gaivius agurkus, kurių tikrai šioje mišrainėje net netrūksta.

Jums reikės

1 didelio granato arba 2 mažesnių,

120 gr. virtos jautienos arba bet kokios kitos mėsos,

2 virtų bulvių,

2 virtų morkų,

2 virtų ar keptų burokėlių,

1 kepto iki geltonumo svogūno,

2 virtų kiaušinių,

graikiškų riešutų (nebūtinai),

pipirų mišinio,

majonezo.

Į serviravimo lėkštės centrą įdėkite stiklinę ir aplink ją pradėkite dėti supjaustytas daržoves arba jau iš anksto sumaišytą mišrainę. Kai viską sudėsite ir išlyginsite, stiklinę bus galima atsargiai išimti.

Mišrainę sluoksniuokite pradedant kubeliais pjaustytomis bulvėmis, keptu svogūnu, morkomis, virta mėsa, kiaušiniais, burokėliais. Tarpsluoksnius pertepkite majonezu. Tarp burokėlių ir viršutinio granatų sluoksnio, majonezo nebetepkite.

Tačiau galite mišrainę maišyti iš karto su majonezu ir tik du: burokėlių ir granatų sluoksnius uždėti ant viršaus nemaišytus.

Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš interneto rusų kalba

2022 m. sausio 22 d., šeštadienis

Silkės, keptų bulvyčių ir putpelių kiaušinių užkandis

 


Silkę su karštomis bulvėmis, grietine ir svogūnais yra valgęs dažnas lietuvis. O čia beveik panašiai.

2 asmenims reikės

2 nedidelių virtų bulvių,

1 nedidelio virto burokėlio,

4- 5 virtų putpelių kiaušinių,

1 silkės 2 puselių,

1 nedidelio raudono svogūno,

juodos ar raudonos ikros,

riebios grietinės,

svogūnų ar poro daigų (galite naudoti krapus ar svogūnų laiškus ar jų mišinį)

pipirų,

šiek tiek aliejaus ar lydyto sviesto kepimui .

Virtas bulves ir burokėlius supjaustykite griežinėliais ir apkepkite. Pirmiausia kepkite bulves, po to jas išėmus, burokėlius.

Kol daržovės kepa 2 lėkštėse išdėliokite silkės gabaliukus, svogūno žiedus, per pusę perpjautus putpelių kiaušinius ir ant jų po ½ arbatinio šaukštelio ikros. Šalia silkės dėkite kepintas bulves, o šalia kiaušinių kepintus burokėlius. Kad lengviau būtų išlaikyti gražią apvalią formą į lėkštės centrą pradžioje įdėkite apvalų dubenėlį ir aplink jį išdėliokite dalį produktų. Vėliau dubenėlį išimkite ir užbaikite pridėdami keliose vietose (prie silkės) po arbatinį šaukštelį grietinės. Papuoškite svogūnų daigais.

Sudėtingumas: paprasta

2022 m. sausio 21 d., penktadienis

Rūkyto ungurio ir jūrinių dumblių užkandėlė

 




Su šia prabangia užkandėle jūs nustebinsite net išrankiausius savo svečius. Be to ją labai paprasta paruošti, nes gaminti nieko nereikia. Ji ant stalo labai efektingai atrodo ir žinoma yra nepaprastai skani.

Jums reikės

100 gr. rūkyto ungurio arba kitos rūkytos riebios žuvies,

160 gr. Goma Wakame jūros dumblių salotų su sezamu,

šiek tiek Teriyaki padažo,

sezamo sėklų.

Į lėkštę dviejų šakučių pagalba išdėliojame kauburėliais jūros dumblių salotas. Ant jų dedame ungurio ar kitokios žuvies kelis gabaliukus ir ant kiekvieno iš jų atsargiai užpilame po ¼  arbatinio šaukštelio Teriyaki padažo. Užberiame sezamo sėklų.

Jei norite šią užkandėlę galite pateikti ant lengvai paskrudintų juodos duonos riekelių.


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš PJazz restorano šventinio meniu

2022 m. sausio 19 d., trečiadienis

Mišrainė su raudona žuvimi ir juodosiomis alyvuogėmis

 


Ši mišrainė tiems, kas mėgsta juodąsias alyvuoges.

Jums reikės (maždaug lygiomis dalimis, tik alyvuogių reikės mažiau)


karšto rūkymo lašišos,

konservuotų juodų alyvuogių,

virtų kiaušinių,

fermentinio sūrio,

žalumynų (petražolių, krapų, svogūno laiškų),

pipirų mišinio,

 majonezo.

Virtus kiaušinius ir fermentinį sūrį sutarkuokite, įberkite pipirų mišinio  ir sumaišykite su majonezu. Lašišą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Žalumynus ir juodas alyvuoges taip pat susmulkinkite. Dėkite sluoksniais kiaušinių ir fermentinio sūrio mišinį, berkite žalumynus, dėkite lašišą ir vėl kiaušinių ir sūrio mišinį. Ant viršaus dėkite vėl lašišos ir užtepkite šiek tiek majonezu. Viršutinis sluoksnis turi būti smulkiai pjaustytų juodųjų alyvuogių.



Sudėtingumas: paprasta


2022 m. sausio 15 d., šeštadienis

Mišrainė su paukštiena ‚Tifany‘

 


Dar viena mišrainė iš rusiškos virtuvės lobyno labai skambiu pavadinimu. Gal būt pavadinimas tik daltonikui gali sukelti asociaciją su tikrąja ‚Tifany‘ firmos spalva, bet tebūnie... Rusai mėgsta vardines prekes, kaip ir skambius pavadinimus savo patiekalams. Svarbiausia iš tikro, kad patiekalo skonis būtų nenuviliantis. O jis toks ir yra. Lengvas ir gaivus, tobulas visų sudėtinių dalių derinys kurį sujungia vynuogės.

Jums reikės

180 gr. keptos paukštienos (tiks ir karštai rūkyta vištiena),

2 virtų kiaušinių,

60 gr. fermentinio sūrio,

kekės besėklių vynuogių,

pipirų mišinio,

trupučio druskos,

truputį kepintų smulkintų migdolų arba graikinių riešutų (jei mėgstate),

majonezo.

Paukštieną, kiaušinius supjaustykite, sūrį sutarkuokite, suberkite riešutus, įberkite truputį pipirų bei druskos ir viską sumaišykite su majonezu.

Į serviravimo lėkštę sudėkite mišrainę ir padarykite norimą formą: apvalią, pailgą ar paprasčiausiai vynuogės kekės. Išlyginkite paviršių ir jį aptepkite trupučiu majonezo. Ant viršaus išdėliokite per pusę perpjautas vynuoges.




Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto rusų kalba

2022 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Džiovintų slyvų ir sūrio užkandėlė

 


Paprasta, greita ir tikrai skanu. Ši užkandėlė puikiai tiks prie taurės raudono vyno.

Jums reikės:

kokybiškų minkštų džiovintų slyvų,

fermentinio sūrio + kietojo sūrio „Parmigiano Reggiano“ ar „Džiugo“ (jei norite sodresnio skonio),

nedaug česnako,

majonezo.

Pirmiausia išsirinkite didžiausias slyvas esančias pakuotėje ir jas nykščiu paspauskite padarydami duobutę. Taip iš karto paruoškite visas dideles slyvas.

Fermentinį sūrį sutarkuokite ir išspaudę česnaką sumaišykite su majonezu. Šiuo mišiniu įdarykite slyvas. Jei norite sodresnio skonio ant viršaus dar užberkite šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio.

Paįvairinimui galima dar užberti maltų čili pipirų ar uždėti po graikiško riešuto puselę. Į sūrio mišinį galima įberto kapotų petražolių, arba įpjaustyti džiovintų pomidorų.




Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš sovietinių laikų restoranų meniu.

2022 m. sausio 10 d., pirmadienis

Karališka mišrainė su raudona žuvimi ir ikra

 


Šiai karališkai mišrainei reikės

200 gr. karštai rūkytos lašišos,

2 virtų bulvių,

100 gr. fermentinio sūrio,

3 kiaušinių,

1 virtos morkos (nebūtinai),

mažas indelis raudonos ikros (rinkitės kokybiškesnę tirštą ikrą),

petražolių arba krapų,

pipirų mišinio,

majonezo.

Šią mišrainę sluoksniuokite pradėdami nuo kubeliais pjaustytų bulvių, petražolių, lašišos, kiaušinių, pipirų, sūrio ir užbaikite raudona ikra. Tarp sluoksnius plonai aptepkite majonezu. Viršutiniame sluoksnyje uždėkite ikros.




Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto rusų kalba

2022 m. sausio 9 d., sekmadienis

Eršketo, lašišos ir krevečių drebučiai

 


Nuostabus šventinis patiekalas kuris nustebins net pačius išrankiausius jūsų svečius. Nepergyvenkite, šį patiekalą tikrai labai lengva paruošti. Gal tik kiek ilgiau užtruks jo lėta gamyba. Bet per tą laiką kol, lėtai troškinsis žuvis, jūs galite dirbti kitus darbus.

Jums reikės

4- 6 eršketo gabaliukų,

200- 250 gr. šviežios lašišos,

saujos jau apvirtų krevečių (tokios parduodamos šaldytos),

1 svogūno,

1 morkos,

1-2 saliero stiebų,

petražolių,

3 kvepiančių ir 3 juodųjų pipirų grūdelių,

druskos,

½ a.š. želatinos,

šakelės krapų papuošimui.

Į platų puodą įpilkite nedaug (per 3- 4 pirštus) vandens, ir kai jis užvirs, sudėkite visas prieskonines daržoves, bei pipirus. Sudėkite eršketo gabaliukus ir virkite ant silpnos kaitros apie 40 min. Nukelkite puodą nuo kaitros. Atsargiai išimkite žuvį plokščios mentelės pagalba ir sudėkite ją į paprastą lėkštę. 

Atsargiai atskirkite odą ir vidinę kremzlę. Žuvies gabaliukus, kurie natūraliai pasidalins per pusę sudėkite į serviravimo indą. Visus likučius (odą ir kremzlę) sudėkite vėl atgal į puodą ir kai sultinys užvirs sudėkite gabaliukais pjaustytą jau be odos lašišą. Vėl troškinkite ant mažos kaitros apie 20 min.

Išėmę lašišos gabaliukus sudėkite į serviravimo indą, kur jau yra eršketas. Sultinį nukoškite, jo turėtų būti apie 200 ml. (maždaug stiklinė). Jei jo likę daugiau nuvirkite atidengę puodą ir padidinę kaitrą.  Tuomet sumeskite krevetes (jos turi būti atitirpintos). Jas virkite 2-3 min. priklausomai nuo jų dydžio. Puodą nukelkite nuo kaitros, išimkite krevetes išdėliokite jas šalia žuvies į serviravimo indą. Į puodą su sultiniu įberkite želatiną, ją išmaišykite ir kelioms minutėms palikite, kad ji ištirptų. Išdėliokite krapų šakeles. Kadangi ant sultinio viršaus bus nemažai riebalų pasistenkite juos nugriebti šaukštu. Tuomet  atsargiai užpilkite sultinį  ant žuvies.

Indą su žuvimi uždenkite maistine plėvele ir padėkite atvėsti, kad sustingtų drebučiai. Šventėms šį patiekalą gaminkite viena dieną prieš.



Sudėtingumas: vidutinis.

2022 m. sausio 8 d., šeštadienis

Sausainiai ‚Konkorėžiai‘

 


Gana greitai paruošiami sodraus kakavos skonio sausainiai.

Jums reikės

100 gr. minkšto sviesto,

100 gr. cukraus pudros,

1 kiaušinio,

50 ml. aliejaus,

šiek tiek romo skonio esencijos, 

 270 gr. miltų

25 gr. kakavos,

1 a.š. kepimo miltelių,

Sutrinkite sviestą su cukraus pudra. Įmuškite kiaušinį ir supilkite aliejų bei kvapus. Viską gerai išmaišykite. Kakavą, miltus ir kepimo miltelius išmaišykite ir suberkite į sviesto masę. Vėl viską gerai išmaišykite iki vientisos masės, kuri turi būti panaši į minkšta plastiliną. Tešlą padėkite į šaldytuvą bent 20 min.

Atšalusią tešlą padalinkite į 16 vienuodų rutuliukų. Dėkite juos ant kepimo popieriaus ir kočiodami padarykite ovalią formą. Peilio pagalba šiek tiek įpjaukite įstrižai iš abiejų pusių (reikėtų padaryti . Jei netyčia įpjausite daugiau, paspauskite, kad tešla šiek tiek suliptų. Sausainėlius kepkite iki  180 C įkaitintoje orkaitėje apie 15  min.

Iškepusius sausainius apiberkite cukraus pudra.


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto rusų kalba 

2022 m. sausio 5 d., trečiadienis

Mišrainė ‚Beržas‘

 


Pradžioje mano dėmesį patraukė tai, kaip rusai sugeba pateikti mišraines. Mes dažniausiai viską sumaišome ir į salotinę sudėję pateikiame, o pas juos kartais salotos lėkštėje tampa vos ne meno kūriniais. Žinoma nuo meno iki visiško kičo labai plona linija...

Šią mišrainę tikriausiai ir nebūtų galima kitaip pateikti jos neužmaskavus, nes išvaizda viską sumaišius tikrai ne kokia, priešingai nei jos skonis. Gal būt neblogai atrodytų ją dėti sluoksniais ir visus sluoksnius pertepti majonezu, bet aš dariau šį kartą taip, kaip gamina rusai. Buvo tikrai įdomus eksperimentas.

Nežinau ar kitą kartą, kai ją gaminsiu (o gaminsiu tikrai ne kartą), darysiu tą beržo šaką ar eisiu paprastu keliu dedant sluoksniais. Laiko atžvilgiu manau gausi panašiai.  

O dabar pats receptas. Jums reikės:

120- 150 gr. keptos paukštienos (naudojau keptos kalakuto kulšies likutį),

250 gr. pievagrybių,

80 gr. džiovintų slyvų,

80 gr. virtų morkų,

50 gr. obuolio (½ obuolio),

mažo svogūnėlio,

50 gr. fermentinio sūrio (nebūtinai),

šiek tiek graikiškų ar lazdyno riešutų (nebūtinai),

petražolių,

druskos ir pipirų mišinio,

majonezo,

aliejaus kepimui,

krapų šakelės ir svogūno laiškų papuošimui (jei darysite beržo formą).

 

Pievagrybius nulupkite ir mažiausius 3-4 perpjaukite pusiau (jei planuojate daryti beržo formą). Juos apkepkite keptuvėje. Kol jie kepa kitus pievagrybius susmulkinkite. Svogūną smulkiai supjaustykite. Išimkite iškeptas pievagrybių puseles ir pakepkite svogūnus iki geltonumo. Tuomet sudėkite kartu pievagrybius ir kepkite uždengę dangčiu, kol jie apkeps. Įberkite druskos ir pipirų. Masę atvėsinkite.

Paukštieną, virtas morkas, obuolį,  džiovintas slyvas (vieną slyvą pasilikite papuošimui) supjaustykite kubeliais, sūrį, jei jį dėsite, sutarkuokite. Petražoles ir riešutus susmulkinkite. Visus produktus sumaišykite, jei planuojate daryti beržo formą ir sumaišykite su majonezu. Majonezo neturi būti per daug, kad mišrainės masė nebūtų per daug skysta. Neturi būti ir kieta. Suformuokite dėdami šaukštu į pailgą lėkštė pailgą pusės rasto formą. Išlyginkite galiausiai viską peiliu ir aptepkite majonezu. Nešvarias vietas galiausiai išvalykite drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Dabar belieka išdėlioti labai plonai supjaustytą slyvą, svogūnus, krapus ir grybukus. Viskas!



Sudėtingumas: tikrai paprasta

Receptas: iš interneto rusų kalba

2022 m. sausio 4 d., antradienis

Plovas su antiena

 


Tikriausiai visi sutiksite, kad plovas turi būti ruošiamas iš riebesnės ir intensyvesnio skonio mėsos. Būtent antiena ir yra tas, labai tinkamas pasirinkimas, tiems kas nemėgsta avienos.

Jums reikės (4-5 asmenims)

2 ančių krūtinėlių (t.y. 4 file puselių),

2 svogūnų,

4 skiltelių česnako,

2 didelių morkų,

4 saliero stiebų,

4- 6 džiovintų kriaušių puselių,

500 gr. plikytų parabolinių ryžių.

prieskonių plovui,

druskos,

Antienos odelę keliose vietose įpjaukite įstrižai ir sudėkite į karštą keptuvę odele žemyn, kad apkeptų ir išbėgtų riebalai.

Per tą laiką kol kepate, supjaustykite svogūnus ir česnakus mažiais gabaliukais, o morkas- šiaudeliais. Saliero stiebus taip pat susmulkinkite. Kai riebalai bus pakankamai ištekėję išimkite file ir padėkite ant pjaustymo lentelės. Į riebalus suberkite svogūnus ir česnaką, apkepkite ir kai jie taps skaidrūs suberkite morkas bei salierus. Kepkite kol daržovių keikis keptuvėje apmažės.

O kol kepsite daržoves antienos file supjaustykite į tris dalis išilgai ir po to jau pjaustykite nedideliais gabaliukais.

Sukeptas daržoves suberkite į  kepimo indą. Į keptuvę sudėkite antienos gabaliukus ir dar padidinę kaitrą apkepkite iš visų pusių. Apkepę sudėkite į kepimo indą kuriame jau yra daržovės. Suberkite supjaustytas džiovintas kriaušes ir prieskonius plovui. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad beveik viską apsemtų, uždenkite folija ar dangčiu ir troškinkite 190 C temp. įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Ar mėsa minkšta patikrinkite šakute pasismeigę gabalėlį antienos.

Kai mėsa bus išsitroškinusi suberkite ryžius ir užpilkite dar kartą verdančio vandens, kad vandens būtų apie 2 cm. virš ryžių. Įberkite druskos, bet nemaišykite. Vėl troškinkite uždengę apie 20- 30 min. (laikas priklauso nuo ryžių virimo laiko nurodyto ant pakuotės).


Sudėtingumas: paprasta

2022 m. sausio 3 d., pirmadienis

Rūkytos žuvies mišrainė

 


Su Naujais Metais jus visus, mieli mano skaitytojai ir maisto gamintojai!

Taip jau susiklostė, kad dar vienas mano hobis yra šunys ir šunų parodos. Ir kaip tik 2021 metų pabaigoje vyko du labai svarbūs šuniški renginiai. Vienas Rygoje, o kitas Budapešte. Į Europos šunų parodą išvykau  antrą Kalėdų dieną, o iš jos grįžau gruodžio 31, tad negalėjau palepinti jūsų savo šventiniais skonių atradimais.

 Nuo maisto ir receptų niekur nedingau ir kelionių metu. Kaip tik labai daug esu jų sukaupusi šį kartą. Tad, sausio mėnuo mano blog‘e bus skirtas mišrainėms. Pagrinde visoms su virtomis daržovėmis ir majonezu. Tačiau, kad nebūtų nuobodu, įkelsiu ir ko kitko J))))

O dabar pirmoji mišrainė su karštai rūkyta žuvimi.

Jums reikės (maždaug lygiomis dalimis)

karšto rūkymo žuvies (naudojau baltą žuvį, bet tiks ir raudona karšto rūkymo žuvis),

virtų bulvių,

šviežio agurko,

saliero stiebų,

svogūno laiškų,

krapų arba petražolių,

pipirų mišinio,

majonezo.

Visus produktus supjaustykite kubeliais, žuvį suplėšykite, o prieskonines žoleles susmulkinkite. Jei norite galite mišrainę sudėti sluoksniais: bulvės, majonezas, agurkai, svogūnai, majonezas, žuvis, pipirai, majonezas, salieras, majonezas. Ant viršaus krapai arba petražolės. Šį kartą nei krapų, nei petražolių neturėjau, tad viršuje svogūno laiškai ir saliero lapeliai.

Galite visus produktus sumaišyti ir paprasčiausiai sudėti į serviravimo indą.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto (rusų virtuvė)